• Annsiss

    Gränssättning för barn

    Kläder är svårt och barn är olika fick rådet av psykolog att helt enkelt strunta i att bråka om kläder på morgonen och bara säga till när det är dags att gå dottern fick sedan gå som hon var ( när hon inte gått med på att ta på sig) syftet var att hon skulle ångra sig ute, men nej barfota och i lite inne kläder gick vi en hel vinter till förskolan på förskolan lämnades hon som hon var ute men en fin pedagog där fick alltid på henne kläder. Men så är hon väldigt envis också tror de flesta barn skulle ångra sig.

  • Annsiss

    Alltså detta utan ytterkläder var ju ett tips vi fått av barnpsykolog efter att jag tröttnat på ständiga klädkonflikter där jag med mer eller mindre våld drog på kläder varje morgon. Sen var förskolepedagoger som tur var väldigt förstående. Då var hon runt 2.5 nu är hon 4 kläder är fortfarande ett bekymmer och skulle hon få bestämma skulle vi aldrig ta oss ut ( inte för att hon ogillar att vara ute eller göra saker) nu kör vi istället med poängsystem vilket fungerar rätt bra.

  • Annsiss

    Bekymret med vår dotter är att hennes vilja att få "rätt" är starkare än obehaget av kylan men sådana är ju inte alla men känner igen både mig och min mans envishet som hon givetvis fått dubbelt av.

  • Annsiss

    Jo men som förälder måste man köra över sina barn i vissa lägen, tex måste man komma iväg på morgonen finns inga alternativ. Sen är utmaningen att komma iväg utan att det blir en konflikt och kamp och där är barn olika.

  • Annsiss

    Ja precis men det kan för säkert fler än mig ta emot lite att acceptera den lösningen man känner sig inte jättebra som förälder som är ute och promenerar med barfota barn iförd endast trosor i november.

  • Annsiss

    Ja eftersom vi gick på det viset nästan varje dag i flera månader så var det ju liksom inte bara i mitt huvud.

  • Annsiss

    Blir alltid nyfiken på er som påstår att ni aldrig bestämmer över barnet, ger några exempel från min vardag där jag kör över min 4 åring, hur bör jag göra istället?

    - nej hon får inte tända ljusen själv, jag hanterar tändstickor, lyssnar hon inte bänder jag tändaren ur händerna på henne.

    - nej, i min säng hoppar man inte slutar hon inte lyfter jag bort henne.

    - nej, man får inte springa runt i trafiken håller man inte handen och går bredvid kan vi inte göra promenader, utflykter.

    - nej man springer inte runt och kladdar med. Målarfärg på händerna raka vägen till badrummet, gör hon inte det lyfter jag in och henne och tvångs tvättar om det behövs, vill inte få kläder och annat förstört.

    Hur gör ni andra?

  • Annsiss

    Jo men då är det ju enbart en språklig skillnad och vet inte hur stor skillnad det eg gör för barnen om man säger " jag hör att du vill ....., men du får inte , slutar du inte genast lyfter jag bort dig" jämfört med att man bara säger att det inte är okej och lyfter bort.

  • Annsiss

    Jag säger även jag på det viset du föreslår, dock innebär det inte på något vis att den oönskade aktiviteten upphör eller att dottern blir mindre arg då jag handgripligen tar bort henne från det hon håller på med

Svar på tråden Gränssättning för barn