• egood

    Smaksatt olivolja, farligt eller inte?

    Hej på er,

    I år tänkte jag göra lite personligare julklappar, dels för det är roligare men även billigare! Jag funderade därför på att ge bort smaksatt olivolja till min pappa då han använder olivolja dagligen. Men när jag började söka runt så var det flera som skrev att man inte ska göra egen smaksatt olivolja (och i vissa fall inte heller köpa smaksatt från butik), då det skulle bildas något farligt ämne i oljan. Stämmer verkligen det och vart har ni som hört det fått den informationen ifrån?

    Ni andra som inte tror på det får gärna berätta vad ni brukar ha i er smaksatta olivolja!

    Tack på förhand
    /Evelina

  • Svar på tråden Smaksatt olivolja, farligt eller inte?
  • Diktator

    Ja det är livsfarligt! Olivoljan skapar en kemisk reaktion för att skydda sig om man tillför främmande ämnen.

  • egood

    Okej det låter ju inte så smart att göra det då. Men jag undrar hur butikerna får sälja det om det är livsfarligt och även vart informationen kommer ifrån? Har endast sett på olika forum att det ska va farligt men ingen har belägg för det, tänker mig någon typ av studie eller artikel. Finns det någon sådan man kan ta del av?

    /Evelina

  • Kjell2

    Om du inte har koll på vad du stoppar i kan det lätt växa en massa bakterier.

  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    egood skrev 2014-12-04 11:24:16 följande:

    Okej det låter ju inte så smart att göra det då. Men jag undrar hur butikerna får sälja det om det är livsfarligt och även vart informationen kommer ifrån? Har endast sett på olika forum att det ska va farligt men ingen har belägg för det, tänker mig någon typ av studie eller artikel. Finns det någon sådan man kan ta del av?

    /Evelina


    Nu skrev jag en lång utläggning om varför det är farligt, vad man kan göra för att undvika det och lite annat intressant och lyckades ta bort det. I korthet: Man är rädd för en bakterie som heter Clostridium Botulinum som i en anaerob (luftfri) miljö tillväxer och bildar botulintoxin (som används i Botox) och som är ett av de giftigaste ämnen vi känner till, det räcker med nanogram till enstaka mikrogram för att döda en vuxen människa.

    Den bakterien (eller egentligen en hel grupp) är också anledningen till varför små barn inte ska äta honung och att man inte ska använda konserver som är skadade. Det är också av precis samma anledning man ska vara försiktig när man lägger in andra maträtter hemma, man skapar en perfekt anaerob miljö för tillväxt av clostridier.

    Butikerna kan sälja det eftersom tillverkarna använder säkra tekniker för att smaksätta oljan, bland annat genom att använda torra ingredienser eller genom att tillsätta syra, mer finns förklarat i länken nedan där det också finns en förklaring:
    umaine.edu/publications/4385e/

    Angående studier så finns det ett flertal som handlar om botulism på grund av hemmagjorda konserver och ett mindre antal som handlar om just olivolja. Men principen är densamma.

    En bra början kan vara denna:
    Date, K., Fagan, R., Crossland, S., Maceachern, D., Pyper, B., Bokanyi, R., & ... Tauxe, R. (2011). Three outbreaks of foodborne botulism caused by unsafe home canning of vegetables--Ohio and Washington, 2008 and 2009. Journal Of Food Protection, 74(12), 2090-2096. doi:10.4315/0362-028X.JFP-11-128


    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • Aniiee

    Ta en rapsolja istället. Ska den smaksättas så är det ju lite skit samma.

  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Aniiee skrev 2014-12-04 16:24:35 följande:

    Ta en rapsolja istället. Ska den smaksättas så är det ju lite skit samma.


    Det gör ingen skillnad i det här fallet, rapsolja är inte säkrare än olivolja (eller majsolja eller x-olja).
    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • Aniiee
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-12-04 16:26:10 följande:
    Det gör ingen skillnad i det här fallet, rapsolja är inte säkrare än olivolja (eller majsolja eller x-olja).
    Vet jag väl. =P Min poäng var kanske snarare "spänn av".
  • Batmamba
    Aniiee skrev 2014-12-04 16:28:37 följande:

    Vet jag väl. =P Min poäng var kanske snarare "spänn av".


    Just när det kommer till botulinumtoxin är det nog rätt bra att vara på helspänn. Vore ju synd om pappan dog...
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Aniiee skrev 2014-12-04 16:28:37 följande:
    Vet jag väl. =P Min poäng var kanske snarare "spänn av".
    Med tanke på att botulism är en reell risk så är det ett ganska dumt påstående att man ska "spänna av".

    Risken är inte stor men den går inte att förutsäga vilket gör den farlig. Det är därför barn under ett år inte ska äta honung, det räcker med ganska få bakterier för att ett barn ska utveckla en livshotande infektion. Hos vuxna är det annorlunda, där är inte bakterien särskilt farlig eftersom den inte kan infektera en vuxen tarm (generellt) men däremot är toxinet den bildar i dåligt konserverade livsmedel det.

    I Läkartidningen för några månader sedan så fanns det en fallbeskrivning där en kvinna drabbats av just botulism och intensivvårdsbehandlades under en tid, så det förekommer och det är farligt.
    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • fröet2015
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-12-04 16:41:06 följande:
    Med tanke på att botulism är en reell risk så är det ett ganska dumt påstående att man ska "spänna av".

    Risken är inte stor men den går inte att förutsäga vilket gör den farlig. Det är därför barn under ett år inte ska äta honung, det räcker med ganska få bakterier för att ett barn ska utveckla en livshotande infektion. Hos vuxna är det annorlunda, där är inte bakterien särskilt farlig eftersom den inte kan infektera en vuxen tarm (generellt) men däremot är toxinet den bildar i dåligt konserverade livsmedel det.

    I Läkartidningen för några månader sedan så fanns det en fallbeskrivning där en kvinna drabbats av just botulism och intensivvårdsbehandlades under en tid, så det förekommer och det är farligt.
    Så efter ett års ålder är det ofarligt, alltså. Är pappan över ett år, ts?
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    fröet2015 skrev 2014-12-04 16:44:11 följande:
    Så efter ett års ålder är det ofarligt, alltså. Är pappan över ett år, ts?
    Nej, nu får du nog läsa igen.

    Honung är ofarligt efter ungefär ett års ålder. Anledningen är att honung kan innehålla C. Botulinum, alltså själva bakterien. När en vuxen, frisk, person äter honung kommer bakterien ner i magsäcken och tarmarna där det inte händer så mycket eftersom det redan finns mycket "goda bakterier" där, botulinum får ingen chans att föröka sig och bilda toxin.

    I ett spädbarns mage är det annorlunda, där finns inte kolonisation av "goda bakterier" i samma utsträckning, botulinum får då en chans att kolonisera och föröka sig och då bildar den också toxinet vilket leder till botulism.

    I fallet med hemmagjorda konserver så är läget annorlunda, där har bakterierna redan förökat sig och toxinet finns redan tillgängligt i livsmedlet. Detta kan leda till botulism när toxinet intas i kroppen, bakterierna är här i stort sett ofarliga (botulinum kan orsaka illamående, kräkningar och magsmärta).

    Ironisera gärna, men se då till att ha grundläggande kunskap om ämnet alternativt läs det som står, inte det du tror står.
    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • fröet2015
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-12-04 16:53:07 följande:
    Nej, nu får du nog läsa igen.

    Honung är ofarligt efter ungefär ett års ålder. Anledningen är att honung kan innehålla C. Botulinum, alltså själva bakterien. När en vuxen, frisk, person äter honung kommer bakterien ner i magsäcken och tarmarna där det inte händer så mycket eftersom det redan finns mycket "goda bakterier" där, botulinum får ingen chans att föröka sig och bilda toxin.

    I ett spädbarns mage är det annorlunda, där finns inte kolonisation av "goda bakterier" i samma utsträckning, botulinum får då en chans att kolonisera och föröka sig och då bildar den också toxinet vilket leder till botulism.

    I fallet med hemmagjorda konserver så är läget annorlunda, där har bakterierna redan förökat sig och toxinet finns redan tillgängligt i livsmedlet. Detta kan leda till botulism när toxinet intas i kroppen, bakterierna är här i stort sett ofarliga (botulinum kan orsaka illamående, kräkningar och magsmärta).

    Ironisera gärna, men se då till att ha grundläggande kunskap om ämnet alternativt läs det som står, inte det du tror står.
    Mm. Du är så rolig och schysst i alla trådar. Uppskattas!
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    fröet2015 skrev 2014-12-04 17:06:35 följande:
    Mm. Du är så rolig och schysst i alla trådar. Uppskattas!
    Har det något att göra med diskussionen här tänker du?

    Och jag har ingen aning om vem du är, jag bemöter dumheterna du skrev här.
    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • egood
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-12-04 16:18:54 följande:
    Nu skrev jag en lång utläggning om varför det är farligt, vad man kan göra för att undvika det och lite annat intressant och lyckades ta bort det. I korthet: Man är rädd för en bakterie som heter Clostridium Botulinum som i en anaerob (luftfri) miljö tillväxer och bildar botulintoxin (som används i Botox) och som är ett av de giftigaste ämnen vi känner till, det räcker med nanogram till enstaka mikrogram för att döda en vuxen människa.

    Den bakterien (eller egentligen en hel grupp) är också anledningen till varför små barn inte ska äta honung och att man inte ska använda konserver som är skadade. Det är också av precis samma anledning man ska vara försiktig när man lägger in andra maträtter hemma, man skapar en perfekt anaerob miljö för tillväxt av clostridier.

    Butikerna kan sälja det eftersom tillverkarna använder säkra tekniker för att smaksätta oljan, bland annat genom att använda torra ingredienser eller genom att tillsätta syra, mer finns förklarat i länken nedan där det också finns en förklaring:
    umaine.edu/publications/4385e/

    Angående studier så finns det ett flertal som handlar om botulism på grund av hemmagjorda konserver och ett mindre antal som handlar om just olivolja. Men principen är densamma.

    En bra början kan vara denna:
    Date, K., Fagan, R., Crossland, S., Maceachern, D., Pyper, B., Bokanyi, R., & ... Tauxe, R. (2011). Three outbreaks of foodborne botulism caused by unsafe home canning of vegetables--Ohio and Washington, 2008 and 2009. Journal Of Food Protection, 74(12), 2090-2096. doi:10.4315/0362-028X.JFP-11-128
    Tack så jättemycket för ditt långa svar, var precis det jag ville veta. Kommer inte göra smaksatt olivolja till min pappa, han får nöja sig med hemmagjort örtsalt och kanske en smaksatt olja från butiken!

    Ha en fin kväll Glad
  • egood
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-12-04 16:18:54 följande:
    Nu skrev jag en lång utläggning om varför det är farligt, vad man kan göra för att undvika det och lite annat intressant och lyckades ta bort det. I korthet: Man är rädd för en bakterie som heter Clostridium Botulinum som i en anaerob (luftfri) miljö tillväxer och bildar botulintoxin (som används i Botox) och som är ett av de giftigaste ämnen vi känner till, det räcker med nanogram till enstaka mikrogram för att döda en vuxen människa.

    Den bakterien (eller egentligen en hel grupp) är också anledningen till varför små barn inte ska äta honung och att man inte ska använda konserver som är skadade. Det är också av precis samma anledning man ska vara försiktig när man lägger in andra maträtter hemma, man skapar en perfekt anaerob miljö för tillväxt av clostridier.

    Butikerna kan sälja det eftersom tillverkarna använder säkra tekniker för att smaksätta oljan, bland annat genom att använda torra ingredienser eller genom att tillsätta syra, mer finns förklarat i länken nedan där det också finns en förklaring:
    umaine.edu/publications/4385e/

    Angående studier så finns det ett flertal som handlar om botulism på grund av hemmagjorda konserver och ett mindre antal som handlar om just olivolja. Men principen är densamma.

    En bra början kan vara denna:
    Date, K., Fagan, R., Crossland, S., Maceachern, D., Pyper, B., Bokanyi, R., & ... Tauxe, R. (2011). Three outbreaks of foodborne botulism caused by unsafe home canning of vegetables--Ohio and Washington, 2008 and 2009. Journal Of Food Protection, 74(12), 2090-2096. doi:10.4315/0362-028X.JFP-11-128
    Tack så jättemycket för ditt långa svar, var precis det jag ville veta. Kommer inte göra smaksatt olivolja till min pappa, han får nöja sig med hemmagjort örtsalt och kanske en smaksatt olja från butiken!

    Ha en fin kväll Glad
Svar på tråden Smaksatt olivolja, farligt eller inte?