egood skrev 2014-12-04 11:24:16 följande:
Okej det låter ju inte så smart att göra det då. Men jag undrar hur butikerna får sälja det om det är livsfarligt och även vart informationen kommer ifrån? Har endast sett på olika forum att det ska va farligt men ingen har belägg för det, tänker mig någon typ av studie eller artikel. Finns det någon sådan man kan ta del av?
/Evelina
Nu skrev jag en lång utläggning om varför det är farligt, vad man kan göra för att undvika det och lite annat intressant och lyckades ta bort det. I korthet: Man är rädd för en bakterie som heter Clostridium Botulinum som i en anaerob (luftfri) miljö tillväxer och bildar botulintoxin (som används i Botox) och som är ett av de giftigaste ämnen vi känner till, det räcker med nanogram till enstaka mikrogram för att döda en vuxen människa.
Den bakterien (eller egentligen en hel grupp) är också anledningen till varför små barn inte ska äta honung och att man inte ska använda konserver som är skadade. Det är också av precis samma anledning man ska vara försiktig när man lägger in andra maträtter hemma, man skapar en perfekt anaerob miljö för tillväxt av clostridier.
Butikerna kan sälja det eftersom tillverkarna använder säkra tekniker för att smaksätta oljan, bland annat genom att använda torra ingredienser eller genom att tillsätta syra, mer finns förklarat i länken nedan där det också finns en förklaring:
umaine.edu/publications/4385e/
Angående studier så finns det ett flertal som handlar om botulism på grund av hemmagjorda konserver och ett mindre antal som handlar om just olivolja. Men principen är densamma.
En bra början kan vara denna:
Date, K., Fagan, R., Crossland, S., Maceachern, D., Pyper, B., Bokanyi, R., & ... Tauxe, R. (2011).
Three outbreaks of foodborne botulism caused by unsafe home canning of vegetables--Ohio and Washington, 2008 and 2009. Journal Of Food Protection, 74(12), 2090-2096. doi:10.4315/0362-028X.JFP-11-128