• Anonym (awa)

    Kommer vi förstöra våra barn?

    Jag väntade länge med att skilja mig, mycket pga barnen. I efterhand kan jag se att jag väntade för länge. Jag mådde dåligt i vårt äktenskap, så dåligt att jag blev deprimerad.

    Och vår skilsmässa förändrade våra barn. Särskilt äldsta barnet som är en extra känslig individ, åtta år var hon när jag flyttade ut (mitt ex vägrade flytta så att flytta ut var enda sättet för mig att bli fri).

    Åttaåringen fick svårt att sova när jag flyttade, både hos pappan som bodde kvar och i mon lilla nya lägenhet. Hon var ledsen mycket. Men i och med att jag kom ur min depression så kunde jag finnas där för henne. Vi pratade massor. Hon pratade och jag lyssnade. Hon grät och ibland jag med.

    Första månaden efter flytten var värst. Sedan blev det långsamt bättre. Och bättre. Och idag, efter fyra år, kan jag säga att just för min känsliga lilla flicka var det otroligt BRA att jag drev igenom skilsmässan. Den fina kontakt vi har hade hon ALDRIG kunnat bygga upp med en deprimerad mamma. Hon mår så mycket bättre idag än åren innan skilsmässan när jag mådde dåligt.

    Så en skilsmässa kan ibland få barnen att må så mycket bättre och bli så mycket gladare och starkare.

    Jag säger inte att det alltid blir så. Absolut inte. Hade jag inte funnits där för henne första halvåret när hon tyckte det var tungt så kunde det gått helt annorlunda.

    Men ibland är skilsmässa faktiskt det bästa alternativet för barnen med.

  • Anonym (awa)
    Anonym (Lite ångest) skrev 2015-01-19 20:17:08 följande:
    Tack för att du delade med dig, jag blev rörd av er historia. Den säger väldigt mycket om hur viktig en närvarande förälder är.
    Vår femåring har också en känslig sida och frågar ofta varför mamma är så arg (jag har varit väldigt arg) och själv känt att jag har haft en inre tristess i livet hemma i vardagen. Jag har haft spänningshuvudvärk varje dag, retat mig helt onaturligt mycket på logistiken hemma som har med makens brist på kommunikationsförmåga att göra och ja, jag har helt klart låtit det gå ut över barnen. Jag har flytt hemifrån, jag har medvetet valt att t.ex. jobba för att slippa det. Jag har medvetet lagt mitt schema så vi ska gå om varandra och ibland har jag nästan sett mig själv som en tredje person och tänkt för mig själv "är det här den mamma jag vill vara?"
    Jag är övertygad om att jag kommer få en helt annan frid att bli fri från det, att just ha tiden och harmonin att vara en bra och närvarande mamma. Det är det enda jag vill vara, det enda som betyder något just nu.
    Tack igen, kram till dig.
    Ja då förstår du hur jag menar, jag "flydde" också. Sista halvåret innan jag definitivt bestämde mig var vi inte hemma många vardagskvällar samtidigt jag och barnens pappa. Han jobbade över och jag var och tränade, det var länge sedan jag var så vältränad ;) Och de kvällar vi båda var hemma gömde jag mig ofta genom att ta fram datorn eller sätta på tvn. Jag orkade inte bättre än så.

    Medan när jag flyttade och fick bo ensam så kunde jag göra trivsamt hemma. Jag fick inte med mig så mycket saker i flytten tyvärr (han ansåg att barnens hem där han bodde kvar skulle vara orört så att barnen inte påverkades så mycket av skilsmässan, jag hämtade saker där stegvis sedan efter vad han tillät, helt sjukt men så gick det till) men jag improviserade och fick en hel del köksgeråd av släkt och vänner som de inte behövde och jag märkte efter några dagar att jag stod och sjöng när jag donade i köket. Jag hittade tillbaka till frid och harmoni av att slippa anpassa mig till exet, få lägga upp vardagen som jag ville, få vara mig själv igen och återupptäcka mitt sätt att leva på. 

    Men visst var det tungt i början. Skulden och barnens sorg. Jag var väldigt trött och grät många gånger, några gånger så att barnen såg det med. Men vi pratade mycket och kramades mycket och på något vis blev det hela tiden bättre. Jag blev mer och mer mig själv och idag är det hos mig i mitt nya hem i en annan stadsdel och med nästan bara nya (inkl begagnade) möbler och saker som barnen har sin stora trygghet. Inte i sitt gamla hem som jag tycker ser ut lite som ett museum, samma tavlor på väggarna som när jag bodde där, samma tallrikar, samma gardiner, samma prydnadsföremål fast en del av dem på nya platser.

    Det är oftast skitjobbigt att skiljas. Men ibland är det ändå det bästa även för barnen.
  • Anonym (awa)
    Eena skrev 2015-01-21 09:25:16 följande:

    Vi separerade i juni förra året när våra barn var nästan 6 och 3,5. Barnen är precis som era trygga, stabila barn och har så förblivit. Jag ska inte säga att de inte påverkats men de klarar än så länge detta bra. Vi pratar en hel del om varför, att kärleken mellan två vuxna kan ta slut och då är det bättre att man inte bor ihop för annars blir det lätt att man börjar bråka och det är inte kul för någon. Men att jag fortfarande tycker väldigt mycket om deras pappa eftersom han delar det finaste jag har, nämligen mina barn.

    Min enda kommentar på er situation är om ni verkligen ska vänta så länge med att berätta för barnen om vad som är på gång. Jag pratade med en terapeut om det inför vår separation och enligt honom är det bättre att berätta så tidigt som möjligt. Det är ett trauma för barnen att deras värld förändras så drastiskt och det är lättare för dem om det får möjlighet att börja bearbeta medan familjen fortfarande är "intakt". Vi gjorde så, även fast jag tänkte att det var lite vanskligt att berätta innan vi hade svar på alla frågor (visste inte än vart vi skulle flytta) men jag tror verkligen att han hade rätt. Vi hann prata mycket innan flytten väl var reell och när vi sedan flyttade, två månader senare var barnen väl förberedda och tyckte mest att det spännande. 


    Intressant. Rådet som jag fick var att vänta med att berätta. Dels till att bostad var ordnad så barnen fick veta vad som väntade och dels så att det inte skulle bli så lång tid innan flytten för dem att gå och vänta.

    Det är väl en avvägning mellan olika faktorer tänker jag. Vi berättade nog ändå nästan två månader innan jag flyttade ut. Då hade min bostad varit ordnad i en månad (jag fick vänta länge på tillträde) och så hade barnen några dagar ledigt från skolan just då så att vi kunde vara hemma och prata mycket de första dagarna. För oss tror jag att det var ett bra sätt att göra så.

    Sedan tror jag att i er situation Eena så kan det ha varit bra att berätta tidigt för att er familj fortfarande var "intakt" då i och med att ni verkar ha kunnat prata och samarbeta fortfarande. I min situation så hade vi (jag) redan separerat mentalt kanske ett halvår tidigare och kunde ändå inte erbjuda barnen den där intakta familjen att bearbeta i, om du förstår hur jag menar?
  • Anonym (awa)
    Anonym (Lite ångest) skrev 2015-01-21 11:25:13 följande:

    Tack snälla till alla er som tar er tiden till att svara.

    Det första jag gjorde var att ringa barn- och familjehälsan och bokade en tid för samtal för att kunna prata om hur vi kan tänka inför barnens reaktioner. Syskonen är väldigt nära varandra och det är absolut inte aktuellt att dela på dem, och hur man isf ska tänka med hela vv-konceptet med tanke på att den yngsta är 2,5. Tror inte att det blir några problem för pappan som bor kvar i huset (jag har varit borta många kvällar redan nu) men hos mig, på ett nytt ställe blir det nog lite konstigare för dem. Jag vill veta hur jag kan hantera skillnaden på deras reaktioner vad gäller saknaden som kommer uppstå, hur länge kan jag "tvinga" dem kvar hos mig utan att det blir skadligt, när de uttrycker att de vill tillbaka till sin pappa och vill "åka hem". Vilken rutin vi ska ha på det till en början, kanske telefonsamtal, Skype tex utan att det blir alltför dramatiskt. Samtidigt vill vi båda vara flexibla och ändra dagar i början om vi märker att det inte funkar, utan att de för den sakens skull ska spela ut oss, ungefär som en förskoleinskolning. De måste ju samtidigt få en chans att bo in sig.

    Mötet är imorgon, och barnpsykologen höll med om att ca 3 veckor före flytt var en rimlig tid att berätta. Ser fram emot att få lite svar på alla mina funderingar och känna mig mer rustad för hela den här mardrömmen.


    Jag tror att det kommer att lösa sig bra för era barn. Den vilja, de tankar och det engagemanget som du har för att dina barn ska må bra kommer att ge resultat, bra resultat.

    Mina barn var äldre (yngsta 6 år) men vi valde ett upplägg med täta byten i början (2-3 dagar) som vi trappade upp till varannan vecka efter ett par månader. Det funkade kanon för våra barn. Kan ni föräldrar samarbeta så kommer ni säkert att hitta en modell som passar era barn och funkar för er vuxna. Mina barn var väldigt tighta så vi hade aldrig drömt om att ha olika scheman för dem, de hade stor trygghet i varandra, att alltid bo på samma ställe som sitt syskon, de första åren.

    Vi har aldrig haft någon rutin för regelbundna telefonsamtal. Snarare hade vi regeln i början att den förälder som inte har barnen inte ringer dem i onödan för att liksom lämna barn och vuxen i fred att hitta sina rutiner. Särskilt den första tiden tyckte jag det var bra så, jag kunde ha ägnat en hel kväll åt att mysa och prata med barnen och om pappan då ringde precis före sängdags så blev 8-åringen ändå upprörd och uppspelt och kunde inte somna på flera timmar (och då trött nästa dag). Barnen har fått ringa när de har velat men inte gjort så ofta.

    Vi har heller inte bytt dagar för att barnen längtar efter den andra föräldern, vi har inte sett det behovet. I början hade vi så korta intervaller ändå och från när vi började med varannan vecka så har det varit en trygghet för våra barn att veta hur de ska bo, hos vem de ska vara. De har också levt mycket i nuet hos den föräldern de är hos och det har funkat bra så.

  • Anonym (awa)
    Anonym (Lite ångest) skrev 2015-01-28 23:02:20 följande:

    Jag har upptäckt att det här är lite nyttigt för mig, att lämna små rapporter, det blir en slags dagbok som kanske fler har nytta av.

    Känslorna går fortfarande upp och ner, även om de de senaste dagarna varit mer stabila. Jag har fortsatt packa successivt och det i sig känns som en slags lämnande process. Jag packar saker, plockar leksaker från när jag var liten och påminns av den lilla flickan som lekte med dem, hon som tappade bort sig själv i livet, i sina drömmar. Flickan som förtjänar kärlek, lycka, lugn. Allt. Hon får vara värd det här. Påminner otroligt mycket om mina egna barn.

    Vi har börjat plocka lite i barnens kläder och gjort upp en plan kring det praktiska. Det är mycket sorg men ändå som det ska vara.

    Jag övar för mig själv hur samtalet med barnen ska gå till, vad jag vill ha sagt. Nästa vecka händer det, tre veckor innan flytt till mitt hem. Mitt hem, mitt och barnens.

    Ikväll viskade jag orden för mig själv. Såg situationen framför mig. "Jag och pappa älskar dig och ditt syskon mest av allt i hela världen, vi ska göra allt vi kan för att det här ska bli bra. Det här är ett beslut vi har tänkt på väldigt länge och som vi har bestämt oss tillsammans. Det är absolut inte ert fel på något vis även om det kanske känns så. Ni hade inte kunnat gjort någonting annorlunda, det här är en sak mellan pappa och mig. Vi tycker mycket om varandra som kompisar fortfarande och vi kommer alltid att vara era föräldrar som älskar er mest av allt. Vi är fortfarande en familj även om vi inte bor tillsammans, ni är det viktigaste vi har och vi kommer aldrig någonsin sluta älska er."

    Jag fasar för följdfrågorna samtidigt som jag välkomnar dem. Jag vill svara på allt och inte lämna något åt deras fantasi som kan innebära att de känner skuld i det här. Jag vill ge dem hopp. Jag fasar för ögonblicket när deras ögon möter mina, när de försöker hantera situationen som gör dem vilsna. Hur den blicken ser ut. Blicken utan filter.

    Jag vet att det inte finns något alternativ. Även om det hade gjort det så vet jag med största sannolikhet att vi skadat dem värre. Sedan vi tog beslutet har en gnista kommit tillbaka i mina ögon, min hy är bättre, jag sover bättre. Jag har mer fokus på mig själv, hon jag blivit som jag sett ner på så länge. Vad vill jag? Hur ser jag på framtiden? Vem är jag och vem vill jag vara? Jag har fått en ny chans, ett nytt liv, en ny framtid. Hopp.


    Du tänker rätt i så mycket och har barnens pappa med sig så ni kommer att fixa det där bra. Om det kommer reaktioner från barnen så kommer ni vuxna att klara av att bemöta och hantera reaktionerna.

    Jag tycker att det du skrivit ser jättebra ut. Men jag får ett par tankar när jag läser det. För det första - försök inte prata och förklara för mycket på en gång. Var lyhörd för om barnen "har fått nog" och behöver tänka på något annat. Barnen kan behöva flera prat-tillfällen för att det ni säger ska sjunka in och frågorna börja komma. Och för det andra - om barnen blir ledsna, låt dem vara det. Försök inte "vifta bort" eller prata bort deras sorg. Utan förklara att det är ok att vara ledsen. Det är inte farligt att vara ledsen och det går över. Det är SÅ tufft som förälder att se sina barn ledsna och inte kunna göra något åt det men det är något som man som förälder måste stå ut med för att låta barnen ha sina känslor, känna det som de känner.


  • Anonym (awa)
    Maria 434 skrev 2015-02-11 06:20:17 följande:
    Och med dig som förebild växer de upp i tron att vuxna aldrig är lyckliga utan vuxenlivet bara handlar om att hålla upp en fasad.
    Om jag hade fortsatt att vara gift med mitt ex så hade mina barn definitivt vuxit upp och trott att vuxenlivet var bara en lång plåga. De hade dessutom fått lära sig att det är ok att den ena föräldern behandlar den andra föräldern dåligt och att det viktigaste av allt är att undvika skilsmässa, det är bättre att må så dåligt att man blir deprimerad, sjukskriven och äter antidepressiva.

    Nu växer de istället upp i två familjer med vuxna som mår bra och orkar se till att barnen i familjerna mår bra med och dessutom har de fler syskon att umgås och ha roligt med.

    Jag kan faktiskt inte tycka synd om mina barn för att de har skilda föräldrar. Jag önskar däremot att ders föräldrar hade fatta tidigare att de borde skiljas, för barnens skull. Mina barn har det mycket bättre idag än innan deras föräldrar skilde sig och de mår också mycket bättre (gäller BÅDE barnen och föräldrarna).
  • Anonym (awa)
    MxMeNow skrev 2015-02-10 22:47:56 följande:
    Med er som förebilder kommer de nu att växa upp och tro att det är ok att ge upp, att inget är viktigare än den egna lyckan och att det är egoicm som styr! Grattis, fantastiska värderingar ni lär era barn.

    Istället för att lära dem att livet kommer med med och motgångar, hårt arbete, tårar, kärlek som varit värd att kämpa för, trygghet, harmoni och styrka.
    Jag läser ditt inlägg igen nu och ser ditt andra stycke - det var exakt det som kom ut ifrån min skilsmässa för mina barn. De fick lära sig att livet kommer med med- och motgångar. Att ibland är det hårt arbete och tårar. Att kärlek (till barnen) är värd att kämpa för. Att känna trygghet och harmoni och vara starka.

    Det finns säkert de som skiljer sig lättvindigt, jag läser om dem här på fl då och då. Men bland mina vänner har jag inte hittat någon som jag skulle säga skilde sig för lätt och jag gjorde det inte. Däremot är jag säker på att en del av mina bekanta tycker att jag gjorde det eftersom jag inte berättar för alla jag känner hur dåligt jag mådde i mitt äktenskap utan om de frågar drar till med "vi gled ifrån varandra" eller någon annan klyscha.
  • Anonym (awa)
    Anonym (Lite ångest) skrev 2015-02-11 14:54:12 följande:
    Men herregud. Ok att ge upp? Det är precis det jag vill lära dem - att inte ge upp. Om livet, tron på sig själv. Hade jag varit kvar i äktenskapet hade jag gett upp, det hade helt klart varit den enklaste utvägen.
    Jag lär dem också styrka, det här har ju varit det absolut värsta beslutet jag/vi någonsin har tagit, och förhoppningsvis någonsin kommer ta, och det har verkligen gett mig styrka som förmedlas till sina barn. Det är ingen skam att skiljas. Det kan bli bra ändå. Livet blir inte alltid som man tänkt sig, det är väl en jätteviktig insikt att ge sina barn, där målet (åtminstone mitt) är att försöka uppfostra dem till självständiga individer.

    Och om det inte finns något att kämpa för? Om bara den ena kämpar? Är det ok att ge dem det budskapet, att man ska stanna kvar i något till vilket pris som helst - även om din själ skriker efter luft? Vilken börda att lägga på barnen när de inser som vuxna hur deras barndom sett ut. Alla fotografier, mammas/pappas sorgsna blick, alla fina minnen, DET måste vara tusen gånger värre för sin existenskänsla att inse än att faktiskt lära sig hantera med- och motgångar, och acceptera det.

    Mörkar ni begravningar och andra naturliga sorger i livet för barnen också så de inte förstörs av det med?
    Bra skrivet!
  • Anonym (awa)
    Anonym (Kämparglöd och vilja) skrev 2015-04-05 15:12:25 följande:

    Jag tror att nästan alla barn som är med om skilsmässor blir mer otrygga och rotlösa. De vandrar mellan olika familjer och familjekonstellationer och förväntas anpassa sig efter hur föräldrarna valt att leva sina liv. Jag tycker inte att man ska stanna kvar i förhållanden som är dysfunktionella. Men jag har svårt att tro att den man en gång i tiden älskade och valde att bilda familj med, kan man inte hitta tillbaka till. Man attraherades ju en gång i tiden av personen. Jag tror att det är viktigt att hitta tillbaka till det man föll för när det begav sig. Äktenskap är inte hela tiden en dans på rosor. Under småbarnsåren prövas förhållandet extra mycket. Det gäller då att försöka hitta egentiden som par och hitta glöden som en gång fanns.



    Jag förstår att det kan vara svårt att tro om man inte har varit där men ibland går det faktiskt inte att hitta tillbaka till den man en gång älskade och valde att bilda familj med.

    Ibland glider man långsamt isär med åren. Ibland inser man olikheterna för sent, man tror att man känner varandra efter 5 (eller 10) år ihop och gifter sig och skaffar barn men inser senare i livet att man inte mår bra av att leva tillsammans.

    Man kanske kämpar i flera år och försöker familjerådgivning och allt. Men det är inte säkert att det går ändå.

    Det finns säkert de som skiljer sig lättvindigt (jag antar det) men varken jag eller min nya eller någon av våra nära vänner som skilt sig känner igen sig i den bilden. Vad gäller bekantas skilsmässor så väljer jag att inte spekulera i om de är lättvindiga eller befogade, åtminstone jag satte upp en fin fasad mot våra bekanta... de anade aldrig vad jag kände.
Svar på tråden Kommer vi förstöra våra barn?