Inlägg från: Anonym (hej) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hej)

    Ska hon betala underhåll.

    Du ska ha hela barnbidraget för de barn som bor hos dig. Barnbidraget för barn som bor växelvis delar ni på.

    Sedan ska mamman betala underhåll för de barnen som bor hos dig. De barn som bor växelvis försörjer ni var och en för sig.

    Underhållet sköter ni i första hand privat genom att ni i enlighet med lagar och regler gemensamt kommer överens om hur mycket underhållsbidrag umgängesföräldern ska betala till boföräldern.

    Om ni inte klarar av att enas om underhållet har du som boförälder två alternativ. 1 - stämma umgängesföräldern för att få underhållsbidraget fastställt av tingsrätten eller 2 - ansöka om underhållsstöd genom försäkringskassan.

    Underhållsstödet som betalas genom försäkringskassan är på 1273 kronor per månadför var och ett av barnen som bor hos dig på heltid. Underhållsstödets storlek påverkas inte av dina inkomster. Försäkringskassan betalar ut underhållsstödet till dig och kräver sedan det av umgängesföräldern. Hur mycket de kräver tillbaka av umgängesföräldern beror på umgängesförälderns inkomster. Har denne väldigt låga inkomster så efterskänker försäkringskassan hela eller delar på betalningen.

Svar på tråden Ska hon betala underhåll.