• Brumma

    Behöver hjälp, massa funderingar

    Som ovanstående säger..

    Hon är inte tillräckligt gammal för att helt bestämma, men man lyssnar på barnets vilka efter ålder och mognad. Om barnets vilja går emot barnets bästa så kan de gå emot önskemål, men utefter vad du skriver så ser jag inget som tyder på det.

    Lagen säger att man skall vara skruven där man har den mesta dygnsviln , vilket gör att hon skall skrivas hos dig. Barnbidraget anmäler du att du numera skall ha hela. Om pappan nekar till att ni inte längre har vv så kan du behöva bevisa att hon numera bor hos dig. Det kan du göra blandannat med skolan som intygar.

    Du (barnet) har även rätt till underhåll. Anmäl hos försäkringskassan (om ni inte har ett bra samarbete är oftast det det bästa alternativet). Underhållet ligger på 1273:- i månaden. Pappan kan göra avdrag med 1/40 av underhållet per dygn om han har barnet fem dygn i sträck eller minst sex dygn på en månad.

  • Brumma

    Ber om ursäkt för stavningen... liten telefon o tjocka fingrar ;)

  • Brumma
    Anonym (frågor) skrev 2015-01-26 20:48:54 följande:

    Tack alla för svaren och råden :)

    Hon har redan haft mer dygnsvila här egentligen senaste halvåret.


    Men vad händer om han vägrar skriva under flyttanmälan?

    Vad gör man då?

    Sen även det här med barnbidraget kommer han att bli galen över.

    Allt känns så jobbigt, men vill ju hjälpa mitt barn och att hon ska må bra. Kan inte ha det så här varje gång hon ska dit, oftast stannar hon kvar någon extradag hos mig innan hon åker.

    Någon som varit med om att ex:et vägrat skriva under flyttanmälan?

    Vad händer då?
    Om han vägrar skriva på flyttanmälan så skickar du in utan hans underskrift. Skatteverket kommer då att skicka en förfrågan till honom. Skriver han fortfarande inte under så startas en utredning om var barnet har sin mesta dygnsvila. Sedan spejar det ingen roll om han skrivit på eller inte. Lagen är tydlig med att man skall vara skruven där man faktiskt bor. Enda sättet han skulle kunna hindra det är om han stämmer dig på boendet och drar det till rätten. Men vad du berättar så har jag svårt att se att rätten skulle följa hans linje om barnet faktiskt mår dåligt av växelvis boende.
  • Brumma
    Anonym (frågor) skrev 2015-01-26 21:36:02 följande:

    Tack för svaret :)

    Ja hon tycker det är jättejobbigt och flytta emellan och vill bo här.

    Så man kan skicka in den utan hans underskrift?

    Jag får prata med honom då och vägrar han så får  jag skicka in den ändå.

    Men hur går en utredning till?


    Ja du kan skicka in. Han kommer få ett papper för underskrift så det kan ju vara bra om du förvarnar även om ni inte är överens...

    Vet inte riktigt hur utredningen går till. Bara att de tittar på var barnet faktiskt bor. Om hon fortfarande skulle bo ungefär vv skulle de inte ändra eftersom han bor kvar i ursprungsbostaden, men bor hon mestadels hos dig så ska hon vara skriven där.

    pappan kan som sagt stämma på boendet eller vv. Är det en möjlighet som kan inträffa tror du?

    Jag brukar skriva i andra trådar där jag ibland råder pappor att stämma mamman... Men det är där mamman väljer att flytta såpass långt bort att det omöjliggör vv och där det inte är givet att det är förenligt med barnets bästa att flytta. I ditt fall verkar det dock vara en annan situation :)

    Skatteverket regler säger förövrigt att flyttanmälan skall ske inom en vecka efter att flytten genomförts...
  • Brumma
    Hjälp migg skrev 2015-01-27 08:59:57 följande:

    Då ska jag prata med honom och bråkar han så skickar jag in det ändå.

    Ja när vi separerade så bodde han kvar och jag flyttade en liten bit bort till som också är närmare skolan.

    Barnen stod kvar skrivna hos honom då eftersom det var urspungsbostaden.

    Tror inte han skulle stämma, men man vet ju aldrig.

    Detta är något som hon vill och hon är hos mig betydligt mer, som denna månad har hon varit hos mig 19 dagar av 27 dagar. Det har varit så här oftast varje månad. Tycker också det är viktigt att hon träffar sin pappa och det har jag sagt, men det är jobbigt för henne varje gång det närmar sig att hon ska åka till pappa så det slutar alltid med att hon stannar några extra dagar. Hon vill ju inte göra honom ledsen heller. Men hon känner själv att det är jobbigt att det blir så här varje gång.

    Men hur kan dom (skatteverket) kolla vart hon varit mer?

    Han kan ju ljuga och säga att hon är där vv, fast hon inte är det.

    Vill hon sen börja om med vv så kommer jag inte att neka henne till det.

    För den äldre så går det bättre med växelvist boende och det är skönt.


    Har du ngn som kan intyga att hon är hos dig ner? Hon är ju så gammal att hon inte längre blir hämtad i skolan, så det är kanske ingen idé. Men släktingar, vänner osv?

    Hon själv tex..

    Skriv upp lite hur det sett ut det sista (om du kommer ihåg). Annars så börja notera från dag till dag var hon sovit.
  • Brumma

    Om hon bor mer hos dig så SKA hon vara skriven hos dig. Annars bryter ni faktiskt mot lagen. Utredningen kommer handla om var hon bor. Hade hon bott växelvist hade hon fortsatt vara skriven hos pappan eftersom han bor kvar i urspungsbostaden. Hade ni haft växelvist men flyttat båda två hade man gått efter vem som bodde närmast skolan fågelvägen. Men nu bor hon ju faktiskt inte växelvist... ;)

    Så här står det på skatteverkets hemsida.

    "Barn med dubbel bosättning

    Barn kan ibland bo på två ställen, vilket kan innebära dubbel bosättning. Det är till exempel vanligt när föräldrarna har varsin bostad och barnet vistas hos båda föräldrarna. Huvudregeln är att barnet då får folkbokföras hos den av vårdnadshavarna som de båda är överens om. Detta gäller i de fall då:

    Föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet och att

    Barnet bor ungefär lika ofta hos båda sina föräldrar

    Är huvudregeln inte tillämplig, t.ex. när föräldrarna inte är överens om barnets folkbokföring, ska ett barn folkbokföras hos den förälder där det tillbringar flest nätter.

    Om barnet bor lika mycket tid hos båda föräldrarna ska folkbokföringen inte ändras så länge en förälder bor kvar i familjens tidigare gemensamma bostad. Detta gäller även om barnet tillbringar en natt mer i veckan hos den andra föräldern.

    Om det inte finns någon sådan gemensam bostad och barnet bor lika många nätter hos båda föräldrarna eller om föräldrarna lämnar olika uppgifter om var barnet bor, ska barnets folkbokföring bestämmas utifrån barnets boendesituation. Vid denna typ av bedömning av ett barns folkbokföring är det Skatteverket som beslutar var barnet ska vara folkbokfört.

    Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567."

    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/barnsfolkbokforing.4.2b543913a42158acf800010284.html

Svar på tråden Behöver hjälp, massa funderingar