• Trubbel

    vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!

    Anonym (pia) skrev 2015-01-28 09:48:21 följande:

    Hos oss är det inget problem. Vi anställer inte fertila kvinnor .


    Män vårdar inte sjuka barn alltså - eller vilket kön anställer ni?
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-28 22:41:00 följande:
    Men jag som arbetsgivare, kan ju välja att inte anställa ensamstående föräldrar. Och det valet gör arbetsgivare i stor stil, tro inte annat.
    Har man inget samhällsansvar och moralisk kompass bara för att man är arbetsgivare? Tänker man aldrig på konsekvenserna för de ensamstående kvinnorna och deras barn? Fy fan säger jag.
  • Trubbel
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-28 23:14:07 följande:
    yes, det är därför jag är glad att jag arbetar i DK nuförtiden. Slipper alla föräldrar som i Sverige var hemma konstant med ungarna. VAB, föräldraledigt, bla och bla och bla. Danska systemet är så mycket bättre. Här utgår samhället ifrån devisen "har ni skaffat barn får ni ta ansvaret". Perfekt tänkt.
    Och hur mår barnen då? Eller är det inget som bekymrar dig?
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 18:52:58 följande:
    Nä, man säljer sin arbetskraft, inte sin själ.
    Man offrar inte heller sina barn, men tar ansvar för dem.
    Alltså - var lämnar man ett barn med magsjuka eller influensa, om man inte får ta hand om dem själv? Det skulle jag gärna vilja veta.
  • Trubbel
    Anonym (vega) skrev 2015-01-29 19:08:21 följande:
    Uppfattar det som att "dansk" har barn i skolåldern och de kan säkert ligga hemma och kräkas ensamma (danish style)? Snart här i Svedala.
    Det roliga är att det sannolikt är betydligt dyrare för arbetsgivaren att arbetstagare och arbetstagares barn går till förskolor och skolor när de är sjuka. Smittspridningen måste öka enormt och minska produktiviteten rejält. Men hey, man är ju på jobbet, huvudsaken är ju att man syns.
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 19:20:07 följande:
    Hade egentligen tänkt att svara med lite ironi här, men vet ju att det är fullständigt bortkastat på detta forum.

    Hade du besvärat dig med att läsa hela tråden, så hade du både visst hur gamla (någorlunda) mina barn är, och hur jag fick det till att hänga ihop när det behövdes.
    Det betyder ju inte att det är ett bra system, eller ett system som gynnar de flesta föräldrar. Jag är oerhört glad att jag slipper jobba och bo i Danmark.
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 19:33:03 följande:
    Jag som lever i det, tycker det är ett bra eller åtminstone rimligt system. Jag är ju här frivillligt.

    Det gynnar möjligen inte föräldrar, men det gynnar absolut nationalekonomin.
    Det tvivlar jag starkt på. Ärligt talat.
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 19:44:35 följande:
    I rest my case.
    Det är omöjligt att ha en seriös diskussion med dig. Sköt du bara om din ammningshjärna.
    Trubbel skrev 2015-01-29 19:38:23 följande:
    Det tvivlar jag starkt på. Ärligt talat.
    Vad tvivlar du på?
    Att det är bra att folk sköter sitt arbete? Tjänar pengar och betalar skatt?
    Att det är samhällsekonomiskt att ha sjuka barn på förskolor och sjuka medarbetare på jobbet.
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 21:12:34 följande:
    Vem har sagt det?

     
    Det blir konsekvensen av den typen av vabb-regler. Vem tar hand om magsjuka barn eller barn med influensa? Det är klart att de går till förskolan sjuka och smittar hundra andra - inklusive vuxna.
  • Trubbel
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-29 22:17:07 följande:
    Snyta näsor är väl en sak. Kräksjuka barn har jag inte lyckats hitta nån annan som vill passa. Inte ens mina föräldrar är jättesugna, och jag förstår dem. 
    Magsjuka och influensa kan dessutom vara dödligt för äldre med nedsatt immunförsvar. Ingen smitta man vill utsätta någon för, men absolut inte äldre.
  • Trubbel
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-29 22:10:57 följande:
    INGA sjukdomar går över på en dag. Ge mig tre dagar, jag kan betala de två sista själv, men ge mig för fan en ärlig chans att klara av förkylningar och kräksjukor. 

    Jag har personligen inte några problem med den danska modellen i övrigt. Jag är sällan sjuk och jag utnyttjar inte några system, skolkar inte från jobbet eller stannar hemma för en fis på tvären. Men när det liksom är ett välkänt faktum att många anställda har småbarn, och småbarn blir sjuka ibland så tycker jag man kan hjälpas åt så att det blir en dräglig tillvaro. 
    Dessutom finns det få saker som gör en så förtvivlad som när barnen inte mår bra. Min son insjuknade i förra veckan och det är verkligen inte roligt alls att se någon man älskar så mycket vara ledsen, gnällig och klaga över smärta. Att då inte få någon empati från arbetsgivaren måste vara fruktansvärt, särskilt om det gäller lite allvarligare eller oklara tillstånd. Att vara hård löser inga medicinska problem i världen.
  • Trubbel
    AnooYoo skrev 2015-01-30 10:26:13 följande:
    Om man inte kan lösa sitt privatliv med arbetsgivaren får man väl ha ett annat arbete, eller anställa någon för att passa barnen.
    Vem, menar du, ställer upp och passar kräksjuka barn? Hur svårt är det att räkna ut att de enda som kan tolerera att utsätta sig för smitta är andra närstående?
  • Trubbel
    AnooYoo skrev 2015-01-30 14:29:41 följande:
    Den som inte har något annat jobb? Samma människor som väljer att jobba inom vårdyrken?
    Inte ens vården vill ha in smittsamma sjukdomar i sina väntrum! Det är FARLIGT för många patientgrupper. Influensan skördar tusentals liv varje år ! Du bagatelliserar problemet så mycket att det är svårt att ta dig på allvar. "Anställ någon" - ungefär som att det vore universallösningen på flera hundra tusen sjukdomsfall varje år.
  • Trubbel
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-30 15:06:18 följande:
    De miljöer där bortskämda, barnproducerande kvinnor rör sig och arbetar. Var annars???
    Hur vet du vilka som fuskar med vabb och vilka som inte gör det? Det är inte alls ovanligt att barn i förskoleåldern får 2 infektioner i månaden. Enligt infektionsläkare.
  • Trubbel
    AnooYoo skrev 2015-01-30 14:48:58 följande:
    Att jag tycker att samhället går utöver sitt ansvar är väl ett litet problem jämfört med de TUSENTALS LIV influensan skördar per år.
    Ja? Jag antar att du med detta menar att jag ska ignorera dina inlägg, eftersom så mycket annat är viktigare? Allright, I'll do so.
  • Trubbel
    Anonym (jomenvisst) skrev 2015-01-30 15:32:03 följande:
    Tror du att ditt argument får större tyngd när du skriver "enligt infektionsläkare" eller varför skriver du det?

    Det är tämligen ovanligt att förskolebarn har två infektioner i månaden. Möjligen kan barn med kraftigt nedsatt immunförsvar åka på det, men det är tämligen ovanligt.

    Enligt överläkare på infektionsklinik.
    Nej, men jag är inte läkare själv och ville bara poängtera att jag inte sitter och fabulerar. Jag intervjuade en läkare på Smittskyddsinsitutet om detta när jag skrev en artikel om vabb. Var 14:e dag drabbar inte alla föräldrar, men det är heller ingenting ovanligt. Enligt denna källa. Själv hade min familj en sådan period i samband med inskolningen på förskolan när min son var 2,5 år.
  • Trubbel
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-30 21:57:35 följande:
    Ja fast så funkar det inte. En dag per sjukdom är det, fast hur man administrerar det vet jag inte, om man skulle säga att det är förkylning ena dan och magsjuka andra dan, skulle man få två dagar då? Har inte fått något bra svar på detta och det är ännu en grej som gör att jag tycker systemet är knepigt. 

    Vi har också provat att byta mitt på dagen, om jag t ex har viktiga saker på förmiddagen och min man på eftermiddagen. Fast i teorin blir det också fel, för att vab räknas alltid som heldagar här, även om det inte är det. Blir jag hemringd från dagis en timme innan jag slutar så räknas det som att jag har tagit hela den där första dagen. Så när jag och min man delar tar vi i princip en dag var, vilket man ju egentligen inte får. (men det skulle arbetsgivaren förstås aldrig klaga över, vi gör ju det för att minska problemen för alla). 
    Trist. :( Ni kan inte jobba hemifrån eller i värsta fall låta barnet (om det bara är snuvigt) hänga i någon soffa på kontoret? Hur gör alla andra? Det låter ju som om systemet borde orsaka jätteproblem för en stor del av befolkningen om man inte råkar få helt kärnfriska barn.
Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!