Inlägg från: Anonym (vad fan är meningen??) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vad fan är meningen??)

    vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!

    Jag bor i ett av våra kära nordiska grannländer, och här får man vabba EN dag när barnet är sjukt. EN dag, och det på nåder, tanken är att denna dagen då ska användas till att fixa nån annan som kan passa ens sjuka barn. 

    Blir sjukt stressad av detta. Ungen har varit sjuk hela vintern, förkylningar, feber, magsjuka, you name it. Har frågat mina kollegor vad sjutton det är meningen man ska göra, "jaa, de flesta har ju mor- eller farföräldrar som kan passa, annars får man ju söka om semester eller sjukskriva sig själv". Seriöst?? Dessutom är det tydligen min uppgift att hitta någon kollega som kan hoppa in om jag behöver vara hemma. Inte min chefs. 

    Finns ett välkänt fenomen här som heter "klockan-ett-feber", när man proppar ungen med Alvedon och lämnar på dagis, då dyker febern upp strax efter lunch igen.... Har själv aldrig gjort så, men börjar mer och mer förstå dem som gör.... 

    Hur funkar det i Sverige? Vet att man ju kan vabba närmast obegränsat, men känner ni att era chefer och kollegor är helt okej med det, eller blir det sura miner? "jaha, ska hon vara hemma idag igen....". 

  • Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Tjej) skrev 2015-01-28 09:12:13 följande:

    Ja, så ser det ju ut i Danmark... Det vet tillochmed jag, en Svensk student utan barn. Det är ju sånt man tar reda på innan man jobbar i Danmark eller innan man skaffar barn kan man tycka?
    Jag tycker själv att det är ett sjukt system, men just därför har jag valt att varken jobba i Danmark eller skaffa barn där.
    Men vad jag hört så finns det personer som arbetar med att passa sjuka barn (i hemmet?). Så en sådan får man väl ringa efter, om man inte har annat val.


    Självklart visste jag om det. Jag tycker det är ett skitsystem ändå. Jag kunde givetvis dumpat både min stora kärlek och mitt drömjobb på grund av detta, känns ju verkligen vettigt att sitta barnlös och arbetslös i Sverige bara för att det finns generösa vab-regler där (som man ju ändå inte har nån glädje av om man varken har barn eller jobb). Eller hur tänker du? 

    Dessutom vet jag att "till och med" stavas i tre olika ord, samt att "svensk" alltid skrivs med liten bokstav. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-28 09:51:19 följande:

    Innan man klagar över ett system som fungerar bra, ska man kanske komma i håg vem som betalar "vård av sjukt barn" i Danmark. Eller egen sjukdom, för den delen. Eller föräldraledighet.
    Det gör arbetsgivaren!

    Så det är helt fel att kalla det "vab".

    Kalla det istället: "Frånvaro med full lön".

    Det sociala säkerhetsnätet i Danmark är f.ö. finmaskigare än det svenska. Men OK, småbarnsmammor är inte automatiskt små gudinnor här. 


    Det fungerar ju bevisligen inte bra när folk skickar sina sjuka barn till dagis. Eller sjukskriver sig själva för att de inte har andra möjligheter. 

    Jag hade gärna varit ledig utan lön när mitt barn är sjukt, har självklart sett till att ha marginaler i min privata ekonomi så att jag kan klara sådant. Problemet är ju bara att det inte går. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Des´ree) skrev 2015-01-28 09:43:51 följande:

    Eftersom det är lagstadgat har man som arbetsgivare inte så mycket att sätta emot. Eller de HAR inget att sätta emot om barnet uppenbarligen är sjukt och behöver vårdas.
    Däremot att främja en kultur där man delar på vab så gott det går, där man är ödmjuk och flexibel. Även om man som chef tycker att det är ett jävla påhitt eller så typiskt att ungen skulle bli sjuk just idag så får man nog lägga band på sig.

    Själv har jag ärligt talat sett till att skaffa mig jobb på en arbetsplats där det är fullt möjligt att vara hemma en dag utan att jobb läggs på hög och där "toleransen" är hög. Det är offentlig verksamhet så alla chefer är 100% medvetna om vad som gäller och skulle aldrig säga eller göra något som gick emot lag eller kollektivavtal.


    Jaså. Jag har "sett till" att skaffa mig ett yrke inom något som intresserar mig, sen har jag haft tur och fått fast anställning på ett ställe där både kollegor och vissa chefer är jättegulliga och har stor förståelse för att det skiter sig ibland. Ändå tycker jag systemet med EN dags vab är jättemärkligt, framförallt eftersom barn ju sällan bara är sjuka en dag. Hur lätt är det att hålla barn hemma från dagis de 48 friska timmarna efter en magsjuka med ett sådant system? Inte alls. Därför skickar folk sjuka barn till dagis och så blir barnen sjuka igen. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Jadu...) skrev 2015-01-28 09:38:59 följande:
    En miss som till exempel vi som pratar engelska eller tyska till vardags och/eller professionellt ofta gör, men du kanske inte är helt kapabel att sätta dig in i potentiella påverkande faktorer, utan tror att hela världen fungerar som du, trots att det var precis det du försökte smälla personen i fråga på fingarna angående?
    Nej, men det är humor! 
    Man pratar inte med stora bokstäver om det är det du refererar till. Kan man sin svenska så råkar man inte skriva Svensk med stor bokstav bara för att man växlar mellan andra språk. 

    Nej, inte humor, bara ett lite spydigt inlägg som fick ett spydigt svar. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Maria 434 skrev 2015-01-28 10:51:48 följande:
    Men det är ju inte systemet det är fel på om folk skicka sjuka barn till dagis/skola, utan föräldrarna.
    Dessutom sker ju tyvärr detta även i Sverige trots det generösa VAB-systemet
    Visst sjutton är det systemet, här riskerar man ju att få kicken av att vara borta för mycket. 

    VAB löser ju inte det problemet att många arbetsplatser är tillrättalagda så att alla måste vara på plats hela tiden, fattas det en så går det inte ihop, och man kan inte bara pussla med vikarier. Det har du rätt i. Men det betyder ju inte att systemet med VAB är dåligt eller sämre än det danska. Bara att det finns fler problem som måste lösas. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Sous skrev 2015-01-28 10:54:09 följande:

    Tja, i teorin kan jag ju vabba obegränsat men i praktiken måste jag ändå jobba ikapp sen så det blir oftast att jag jobbar hemifrån istället. Sjukt stressigt.

    Mina föräldrar tar nog 50% av all vab, jag 30% och maken resten, men varken maken eller jag tar alltså ut vab. Vi och många andra med flexibla tider kör ofta omlott, att ena föräldern knuffar ihop sina möten till förmiddagen och den andra till eftermiddagen, sen byts vi av vid lunch och jobbar klart i soffan efter barnen sover.

    Jag hade nog föredragit att kunna vabba på riktigt även om man förlorar pengar. Ingen lider ju utom vi men stressen alltså...


    PRECIS!! Ta mina pengar, men låt mig för bövelen ta hand om mitt barn när det är sjukt om jag inte kan hitta nån annan som gör det. 

    Vobba heter det visst när man jobbar hemifrån med sjukt barn... 

    Som jag skrev till signaturen Maria 434 ovan: då är systemet med vab inte optimalt heller om det inte fungerar i praktiken, som det inte gör för er. Då är problemet att effektiviseringen av arbetsplatserna gått för långt. Verkar som om man inte tar hänsyn till det faktum att folk blir sjuka ibland när man planerar personal.... 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Maria 434 skrev 2015-01-28 10:58:30 följande:
    Då får man anlita någon när barnet är sjukt. Jag tycker fortfarande inte det är systemet som brister om föräldrar väljer att skicka sjuka barn till dagis/skola.
    Men det fungerar ju inte heller i praktiken. Vem skulle man "anlita"? Tror du det finns en lång kö potentiella barnvakter som gärna passar ett kräksjukt barn? 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Des´ree) skrev 2015-01-28 10:57:14 följande:
    Givetvis jobbar jag med det jag vill, konstigt vore det annars. Men av ett tusental potentiella arbetsplatser har jag medvetet valt bort såna utan kollektivavtal och såna som jag själv (i olika typer av kontakter) har upplevt oseriösa. För jag uppskattar att man håller sig till vad som är rätt och riktigt.
    Hade jag inte gillat mitt jobb hade vab-frågan varit en icke-fråga om vi så säger.

    En dags vab är märkligt, det håller jag med om. Senast min son var sjuk i först halsfluss och sen lunginflammation så var vi hemma nästan tre veckor med honom.
    Det är ju skönt för dig att kunna välja! Så är det ju dock inte alla som har det, vissa får ta det som bjuds helt enkelt. Nu tror jag nog att jag skulle kunna haka mig fram på ströjobb om jag flyttade till Sverige, men i min bransch dräller det verkligen inte av fasta anställningar. 

    Jag menar bara att om man har ett samhälle där man
    A: önskar att det åtminstone i viss utsträckning föds nya barn
    B: önskar att föräldrar ska jobba 
    C: tycker att friska barn ska vara hemma från dagis 48 timmar efter kräksjuka
    D: erbjuder EN dags vab

    då är det nåt i systemet som inte hänger ihop. Två dagars vab och resten ur egen ficka, t ex, det tycker jag kunde vara en rimlig kompromiss, då fixar man ju alla de där småsjukorna som härjar hela vintern. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Gladhannapanna skrev 2015-01-28 11:09:46 följande:

    Jag och maken delar på vab efter vem som har lättast att vara hemma. Det har dock hänt många gånger att barnen fått hänga med till jobbet för att ha ett enstaka möte eller hämta datorn mm. Men har de varit väldigt sjuka har jag så klart prioriterad deras välmående. Jag har med andra ord jobbat mycket hemma när barnen varit sjuka. 
    Sedan nyår jobbar jag på två ställen och det nya stället funkar det inte att jobba hemma på så då får man vara hemma helt och hållet. Mycket skönare för mig och barnet i stunden, men stressigt när man kommer tillbaka. 
    Har aldrig varit med om att någon höjt på ögonbrynet åt att någon behöver vaba, det ingår liksom i livet med småbarn. 

    Däremot har jag haft kollegor som tagit all vab och deras partner ingen vab, då kan man bli lite fundersam eftersom kollegors frånvaro påverkar oss andra och det blir jobbigt i längden att jobba med någon som är borta mycket. Det finns ju inget man kan göra så det är bara att gilla läget liksom!


    Så delar vi också på det, pusslar med timmarna så att det skapar så lite problem som möjligt på jobbet. 

    Som du säger, det ingår i livet med småbarn. Därför är det så onödigt att man har ett system som skapar en helt galen stress varje gång barnet blir sjukt. Tänk om man skulle ha samma system för vanlig sjukdom, "du får vara sjuk max en dag sen måste du tillbaka!"
Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!