• nomadelle

    vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!

    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-28 23:14:07 följande:
    yes, det är därför jag är glad att jag arbetar i DK nuförtiden. Slipper alla föräldrar som i Sverige var hemma konstant med ungarna. VAB, föräldraledigt, bla och bla och bla. Danska systemet är så mycket bättre. Här utgår samhället ifrån devisen "har ni skaffat barn får ni ta ansvaret". Perfekt tänkt.

    Jag tror inte jag förstår vad du menar riktigt. Man TAR ju ansvar för sina barn när man är hemma och vabbar. NÅGON måste ju vara hemma med sjuka barn och det är väl ganska rimligt att just föräldrarna är det? Det är ju inte alla som har pensionerade släktingar eller arbetslösa kompisar boende i närheten....som dessutom är beredda att hoppa in som barnvakt med kort varsel.

    Eller är det kanske systemet med ersättning från FK som du inte gillar? Det kan jag i så fall ha lite mer förståelse för, men det är ju en helt annan fråga.

    Vet inte var du har jobbat men här är inte folk hemma konstant och något fusk med vab tror jag knappast förekommer. De flesta blir stressade av att vara hemma eftersom jobbet samlas på hög. Och möjligheten till föräldraledighet i Sverige är verkligen något vi ska vara stolta över, den är ju dessutom oftast inplanerad långt i förväg så med en föutseende arbetsgivare ska det inte behöva vålla så mycket bekymmer på arbetsplatsen.
  • nomadelle
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-29 15:23:07 följande:
    Det kanske du inte gör. Småbarnsföräldrar, det gäller faktiskt speciellt kvinnor, tenderar att "inte förstå" vilka konsekvenser deras konstanta frånvaro orsakar. Därför är systemet i DK bättre, där måste faktiskt båda föräldrarna ta sitt ansvar. Det där som TS skriver stämmer faktiskt inte riktigt om det är DK det handlar om. För du får ta fler dagar än en men inte i följd. Så du kan ta en, pappan en, sedan du igen, os.v. Ni turas om helt enkelt. Och det gör att folk är inte lika pigga på att fuska som i Sverige. Där folk t.o.m. gärna tar VAB när de själva inte vill till jobbet för egen "sjukdom" innebär en karensdag.
    Snacka om att du underskattar folk (och särskilt kvinnor då)... Jag förstår mycket väl att det kostar samhället pengar när jag vabbar. Det tror jag att de flesta med normal hjärnkapacitet gör. Men vet du vad, min sambo och jag delar lika på vabbandet och vi är verkligen inte unika på det sättet! Även om du tycks tro det. Då borde det vara ok då enligt ditt sätt att se?

    Jag undrar fortfarande vad din definition på att ta ansvar för barnen är. För man kan ju inte skicka dem till dagis när de är sjuka, eller hur? Och man tar väl ansvar för sina barn när man är hemma med dem när de är sjuka?

    Och återigen det där med "konstant frånvaro". Jag inser självklart att det finns personer som fuskar på alla möjliga sätt för att slippa gå till jobbet. Det kan man säkert göra i DK också. Även om man inte har barn, genom att vara hemma och vara "sjuk" t ex. Jag undrar lite vilka WT-miljöer du rör dig i med tanke på den bild du har av Sverige och svenska kvinnor.


  • nomadelle

    Jag är lite nyfiken på hur man rent praktiskt löser det i DK när ett barn är sjukt en längre period, säg en vecka? (Det kanske står någonstans redan men jag orkar inte ta mig genom all text...)

    Och angående det jag skrev om att det kostar samhället pengar att vabba, eller att vara sjukskriven för den delen, så skulle det sannolikt kosta samhället ännu mer att skicka sjuka barn till dagis eller att gå sjuk till jobbet. Snacka om smittspridning...

  • nomadelle
    AnooYoo skrev 2015-01-30 10:02:26 följande:
    Jag tänker att ansvarsfrågan handlar om att ta ansvar för att man har skaffat barn-och lösa de problem det innebär-snarare än att ta ansvar för barnen i sig.

    Det är inte riktigt samma sak att ta ansvar för de val man gjort och konsekvenserna av det som att kräva att samhället eller arbetsgivaren ska ta hänsyn till det.
    Men hur ska det rent praktiskt gå till när båda föräldrarna arbetar? Jag tycker inte riktigt jag får svar på den frågan. Man kan ju inte ta för givet att det alltid ska finnas någon annan som kan hoppa in och passa barnen med kort varsel.

    Barn kommer det alltid att finnas. Barn blir sjuka. I ett samhälle där båda föräldrarna förväntas arbeta kommer det ibland bli så att den ena föräldern måste stanna hemma från jobbet med ett sjukt barn. Det är så basic så jag kan tycka att om inte arbetsgivarna kan anpassa sig efter den verkligeheten så är det ju där problemet ligger, inte hos föräldrarna! (Då pratar jag alltså inte om dem som fuskar, men finns den misstanken är det ju också något som arbetsgivaren får ta tag i). Det är ganska märkligt att diskutera barnalstrande ungefär som att skaffa hund, som en hobby som man får skylla sig själv om man har skaffat. Oavsett vad man tycker om barn och familjeliv så är de en förutsättning för människans existens och för att vi som jobbar nu ska få en något så när dräglig ålderdom. Den enda lösningen som inte skulle drabba arbetsgivarna på något sätt är att vi går tillbaka till ett samhälle där den ena föräldern (kvinnan får man förmoda...) är hemma med barnen jämt. För mig låter det som ett steg i fel riktning.
  • nomadelle
    AnooYoo skrev 2015-01-30 10:26:13 följande:
    Jag anser att det är ett val som vilket som helst att ha barn eller inte, och betvivlar att någon väljer att ha barn för att säkerställa mänsklighetens fortlevnad. Om man inte kan lösa sitt privatliv med arbetsgivaren får man väl ha ett annat arbete, eller anställa någon för att passa barnen.
    Nej, det är självklart inte därför folk skaffar barn. Det trodde du nog inte heller att jag menade. Men faktum kvarstår ju att det kommer fortsätta födas barn. Det är inget samhället kan bortse ifrån. I Sverige tror jag generellt inte att det är något stort problem att t ex vabba eller vara föräldraledig. De flesta arbetsgivare förstår nog att sådant förekommer och har någon slags beredskap, det finns dessutom reglerat i lagstiftningen. Sen om samhället ska stå för kostnaden eller inte är en annan fråga. Nu var det ju för övrigt DK det handlade om och jag väntar fortfarande på att få veta hur man gör om ens barn blir sjukt en längre period.

    För övrigt är livet inte statiskt, utan många som inte har barn idag kommer att ha det om tio år, många arbetsgivare har själva barn (småbarnstiden är för övrigt ganska kort), folk råkar ut för sjukdom, olyckor osv som hindrar dem från att komma till jobbet. Just sådana ofrånkomliga händelser behöver arbetsgivarna ha en beredskap för.
  • nomadelle
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-30 10:47:03 följande:
    Lite "sköt-dig-själv-och-skit-i-andra"-mentalitet. Självklart ska ska inte samhället bara vända ryggen till problem som man vet existerar. Inte heller kan föräldrarna luta sig tillbaka och säga "det får samhället fixa!". Så är det ju med i stort sett allt. Samhället har ett ansvar att hjälpa till, att försöka skapa en situation som är så bra som möjligt. Inte att ta ensamt ansvar för 100% av människors problem. 

    Tycker du inte heller att samhället har ett ansvar att hjälpa människor som själv har orsakat sin olycka, t ex rökare som blir sjuka? Människor som bryter benet på skidsemester? Om samhället ska hjälpa dessa, varför ska man då inte underlätta för föräldrar att kunna jobba OCH ha barn, när det dessutom är av stort intresse för alla att den kombinationen kan fungera? 
  • nomadelle
    AnooYoo skrev 2015-01-30 11:18:43 följande:
    Däremot håller jag inte med om att det är av stort intresse för alla att kombinationen arbete och barn fungerar. Inga av mina intressen tas tillvara av den, till exempel. Det betyder inte att jag är emot det nuvarande systemet i Sverige, bara att jag anser att samhället gör mer än vad det har ansvar att göra.
    Jag tror att det är ganska kortsiktigt tänkt. Om kombinationen arbete/barn inte fungerar (i ett land där båda föräldrarna förväntas arbeta) kan det t ex leda till:
    1) Det föds för få barn. Dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
    2) Den ena föräldern måste säga upp sig och vara hemma med barnen. Dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv (men kanske bättre för barnen, vad vet jag).
    3) Barn får en sämre uppväxt vilket leder till fler sociala problem. Dåligt ur ett samhällsekonomikst perspektiv.

    Allt det här drabbar i någon mån alla i samhället. Jag spekulerar förstås men jag tror man får tänka lite större...
  • nomadelle
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-30 11:39:28 följande:
    MEH hallå, typ tredje gången nu som du skriver PRECIS det jag själv tänkt skriva  
    He he!

  • nomadelle
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-30 15:17:36 följande:
    Det är en hobby, det är ett val individen gör. Alla ungar blir inte produktiva medborgare, en hel drös knarkar, är kriminella, o.s.v. Vad kommer de att bidra med till någons "drägliga ålderdom"? Vilken massa skitsnack, alltså. Alla föräldrar bidrar inte till samhället heller. Så ja, barnproduktion är en hobby. Speciellt där det massproduceras dessutom. Jorden är redan överbefolkad, adoptera en unge då.
    Vilken massa skitsnack, alltså. Du kan sätta vilken etikett du vill på barnalstrande, hobby eller vad som helst, det är fortfarande något som kommer att fortsätta ske så länge människan existerar. Det är en naturlig del av samhället och inget man kan bortse ifrån (vilket vi ju inte heller gör i Sverige). Att inte ALLA bidrar till samhället har inget med saken att göra. Men visst, det sista du skriver ligger det något i.
  • nomadelle
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-02-03 12:46:08 följande:
    Fast det är ändå inte relevant, meningen om adoption alltså. Adopterade ungar blir också sjuka. 
    Sant!
Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!