• KajsaK

    Prematur menopaus!

    Har påbörjat utredning för barnlöshet, fick träffa läkare i början av januari. Han sa då att han trodde att jag är på väg in i prematur menopaus (36 år gammal!). Detta pga att mitt fsh och amh värde var alldeles för högt och för lågt. Han frågade lite om jag har vallningar (vilket jag haft ett bra tag nu och även för några år sedan). Men inga fler prover eller nån plan för behandling talades det om?! Har försökt få tag i dem men vi har ringt om varandra.

    Någon här med erfarenheter kring detta? Man känner sig ju sjukt ensam i detta då det verkar vara mkt ovanligt och ingen vän runt om en är i samma sits! Har alla symtom för detta och för några år sedan när jag hade en lång period med vallningar så skämtade jag och sa "man är väl typ i klimakteriet", och så visar det sig att jag förmodligen varit det hela tiden...

    Berätta, om nån där ute är/varit i samma sits, hur var det för er, behandlingar, symtom, sjukskrivning..?!

  • Svar på tråden Prematur menopaus!
  • KajsaK
    mian04 skrev 2015-02-16 21:08:40 följande:

    Här finns ett stödnätverk för dem som drabbats av prematur menopaus! 

    www.daisynetwork.org.uk/

    Har de tagit amh-värdet på dig? Det är ett värde som visar hur många ägg du har kvar. Jag hade omätbart värde, alltså under 0,2  men lyckades ändå få fram två befruktningsdugliga ägg vid IVF. Ett av dem blev min lilla dotter. Så be dem göra en ordentlig fertilitetsutredning innan du tar det läkaren säger för sant! 

    Om det verkligen, verkligen är kört, så finns äggdonation som en möjlighet, men det tar förstås tid att bearbeta. Men då gör det inget, för äggdonation påverkas inte av din ålder! Utomlands kan du göra det tills du är närmare 50 år. 


    Åh tack så mkt! Jo vi har gjort en utredning. Jag hade ett amh-värde på 0,07, väldigt lågt! Och fsh var 16, och det var helt uteslutet enl läkaren på utredningen att försöka ta ut nå ägg på mig, var som inte lönt... Vi vart ställda i äggdonationskö...

    Jo det är mkt att bearbeta just nu, man mår ju inte toppen direkt.

    Jag ska kolla länkarna du skickat, tack så mkt!!
  • KajsaK

    Och äggstimulering var det inte heller på tal om enl läkaren, skulle inte funka sa han när mina värden var så dåliga...

  • mian04

    FSH 16 kan visst funka! Läkarna har olika uppfattningar om det där! Jag har läst om personer med så lågt amh som ändå fått köra en provstimulering! 
    Läs tex en IVF-klinik i New York som specialiserat sig på väldigt lågt amh. Där menar läkarna att om FSH är under 20 så finns en chans. Men det är bråttom!! 
    Hör även med CFC-kliniken i Köpenhamn. De brukar ge en chans  även till dem med väldigt lågt amh, det var där jag fick chansen att prova! 

    Läs om center for human reproduction i New York och deras inställning till tjejer som är väldigt nära menopaus: 

    www.centerforhumanreprod.com/infertilityedu/causes/early-menopause/treatment/

  • KajsaK

    Tack du är helt underbar som ger pepp, hopp och länkar!Skrattande Ska kolla upp detta, stor kram!

  • KajsaK

    Har nu varit på kk. Ska få börja med östrogenplåster (estradot) tror jag det hette, samt gulkroppshormon (Provera). Nån med erfarenheter av dessa??

  • dreamz
    KajsaK skrev 2015-03-31 15:02:04 följande:

    Har nu varit på kk. Ska få börja med östrogenplåster (estradot) tror jag det hette, samt gulkroppshormon (Provera). Nån med erfarenheter av dessa??


    Hej!

    Jag kom i klimakteriet när jag var 17 år

    Och av alla mediciner jag provat så har estradot och provera varit det som hjälpt mig mest. :)
  • KajsaK

    Ojoj... Så tidigt! Vad berodde det på? Känns som för mig att det alltid varit nåt knas med mina hormoner... Och dom kan som inte säga nåt, dom verkar inte veta nåt, inte tagit nå prover eller så alls... Förstår bara själv att jag nog hamnade i klimakteriet vid 30 års åldern för jag minns jag började få vallningar då...för sju år sedan nu då... Jag frågade om risker å så med estradot och Provera, men fick bara kort till svar att " nä det finns inga risker, bara fördelar", så jag vet som inget... Har använt det nu i 1,5 vecka och symtomen kroppsligt har varit värre. Är det vanligt tro, att det blir värre i början?

Svar på tråden Prematur menopaus!