Forum Hjälp/Råd - Adoption
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Läpp-Käk-Gomspalt (LKG)

  Fre 6 feb 2015 12:42 Läst 1695 gånger Totalt 1 svar
  Fre 6 feb 2015 12:42

  Hej.
  Vi har fått medgivande och är inne i fortsatt process att bestämma oss slutligen för land, ålder och ev SN.

  Tankarna växlar ju fram och tillbaka det känner ni andra säkert igen. Just idag funderar jag mycket på LKG. Läser. Funderar. En diagnos som jag som med 20 år i sjukvården inte är särskilt "rädd" för men märker att när jag börjar tänka oss in i situationen så vill jag veta mer än det man kan läsa sig till. Jag vill höra era tankar och erfarenheter.

  Det gäller barn från Vietnam.
  I vanliga fall om det föds ett barn i Sverige så startar man ju processen redan efter några dagar med kontakt med närmsta plastikkirurgiska klinik. I vårt fall Malmö.
  Men hur är förutsättningarna när man hämtar i Vietnam och när man kommer hem? Hur lyckas man kombinera anknytningsprocessen hemma den första tiden med de sjukhusbesök som förmodligen krävs ganska snart när man kommer hem?

  Tusen tankar..... Har ni några egna erfarenheter som kan stilla mina funderingar?

 • Ons 11 feb 2015 19:28 #1

  Hej,

  Vi kom hem från Kina med en son som var drygt två år med total enkelsidig spalt. Vi tillhör Sahlgrenska, men jag tror det fungerar ungefär på samma sätt överallt. Efter en initial träff med LKG-teamet ca två månader efter hemkomst (vi kom hem på midsommardagen mitt i semesterperioden) planerades en första operation in efter ytterligare tre månader. Anledningen var just att det var viktigt att barnet hade en trygg anknytning innan den utsätts för den påfrestning som en operation innebär. För vår del kändes det helt rätt med den väntetiden. Som jag har förstått det så skiljer det inte så mycket i förutsättningar för en spaltop vid exempelvis två eller tre års ålder, man har ändå passerat tiden för när det är mest gynnsamt vid några månaders ålder.

  Vi funderade mycket på talet och riskerna med att vänta, men tal är så mycket mer än uttal, och ordförråd kan man bygga även i väntan på operation. Dessutom är att läsa tillsammans toppen för anknytningen. Stort lycka till med ert beslut och eventuell framtida adoption.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll