Inlägg från: Caroline 246 |Visa alla inlägg
  • Caroline 246

    Varför EN gud?

    nanneN är nog inne på rätt svar

    Tror att de som tillhör 1 guden är så inpräntade med att det får absolut inte förekomma avgudadyrkan och att bara gud är den sanna guden.

    Missionärerna predikade om vad hemska de andra gudarna var och att dom ledde in folket till alla möjliga 'dåligheter' (tom att andra gudar var satan, spreds ju).

    Så synen på de som har fler gudar har som resultat blivit nedlåtande.

  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-12 22:46:18 följande:

    Med tanke på att vissa religiösa blir extremt upprörda om man är nedlåtande mot deras gud, så undrar man varför de i sin tur är så extremt nedlåtande mot andras gudar ifall dessa är fler än en.

    Det är en ganska grov dubbelmoral!


    Ja, men deras gud är ju den "rätta" guden

    Det blir lite dragkampen: Jag har rätt och du har fel, fattar du inte det?

    Skulle vara lite intressant att få hinduisters syn på saken.

    Dom kanske tycker folk är helt galna som bara tror på 1 gud
  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-12 23:03:15 följande:

    Det jag är nyfiken på är om monoteisterna har lättare att acceptera andra monoteistiska religioner än de religioner som har fler gudar. 

    Eftersom de så ofta använder just antalet gudar som ett argument.

    T.ex. anklagar muslimer kristna för polyteism på grund av treenigheten och protestanter har anklagat katoliker för polyteism på grund av alla helgon. 

    Det verkar vara något provocerande i just själva antalet gudar.


    Det var bara jag som svamlade iväg om min egen nyfikenhet.

    Dock är det ett väldigt intressant ämne du tagit upp, men jag hade inte hört om att protestanter klagade på katoliker över helgon. Protestanter har ju även dom helgon som beskydd.

    Tror att mycket av fördomarna härstammar från missionärer, då dom ofta smutskastade andra gudar och religoner. Samma med präster och predikningar.
  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-12 23:23:33 följande:

    Har protestanter helgon?

    Så sent som när jag växte upp lärde man i svenska skolor ut att katolicismen var fel på grund av sin helgondyrkan och att påven snarare var Satans representant på Jorden. Schismen mellan protestantismen och katolicismen har varit mycket stor genom historien.


    Helgonen kommer ju inte alla från katolicismen och protestanter firar ju även Lucia.

    Inom mitt yrke så sitter det ikoner av st. Barbara som beskydd, engelsmännen har ju st. Christopher som skyddshelgon och Irlands st. Brigid var ju från början en hednisk gudinna.

    Så helgon finns instoppat lite överallt.

    Det var hårt du fick lära dig, vad olika det kan vara.

    Jag gick i söndagsskola och fick lära mig att helgon var personer som gjort gott och därför var extra speciella, inte gudomliga men speciella människor.
  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-12 23:43:47 följande:

    Fast Lucia är ju inte ett seriöst helgon i Sverige. Ingen svensk protestant ber till Lucia om hjälp. Det moderna Luciafiranden är ju dessutom just en modern företeelse, ett upptåg och en högtid, men utan särskilt djupa religiösa bottnar. Jag tror de flesta svenskar inte ens vet vad det katolska helgonet Lucia står för.

    Att Irland har helgon är ju inte så konstigt. De är ju katoliker.


    Ja, jag vet att irländare är katoliker

    Men det jag menade på är ju att även protestanter erkänner ju helgon men tillber dom inte som katoliker.

    Dom firas ju som en påminnelse och inspiration till vår tro och används lite skumt som beskydd.
  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-13 07:46:09 följande:

    Ja, men katolikerna ber till helgonen. Det är skillnaden. 

    Det är protestanter som har använd helgonen som argument för att katolicismen inte är en ren monotiestisk religion, inte katolikerna själva. Katolikerna håller naturligtvis inte med om detta, men exakt vad katolikerna gör med sina helgon är inte huvudfrågan här.


    Jag tog bara upp det för jag inte kände till just den beskyllningen och tyckte det var lustigt då protestanter själva erkänner helgon, det var inte meningen att spamma i din tråd
  • Caroline 246
    Rikard skrev 2015-02-13 12:40:59 följande:
    Nu är det kanske olika inom olika protestantiska grenar, men vad jag känner till har protestantismen inte samma helgontro som katolicismen. Protestanterna erkänner ju inte ens påven som kristenhetens överhuvud, varför skulle de då erkänna påvens utnämningar av heliga personer?

    Det är nog en kvarleva från när kyrkan var enad. Det var ju heirakin som fick protestanter att bryta sig loss, sen att katolska kyrkan inte lät vanligt folk läsa bibeln som var guds ord enl protestanter.


    Protestanter förnekade att kyrkan representerar gud och är en mellanhand mellan Herren och den en­skilde. Protestanterna ansåg i stället att varje enskild människa stod i direkt förbindelse med Gud. Det var detta som jag trodde var den stora konflikten mellan katoliker och protestanter, men det var intressant att du tog upp detta med helgon. Det blev lite intressant läsning under natten.

    Hade lite funderingar även jag på detta med en gud, inom de äldre religionerna så är ju de flesta en form av polyteism. Så de som införde monoteism måste helt enkelt bara haft en mycket bättre övertalningsförmåga. 


     
  • Caroline 246

    Om man kikar lite på vår egen omvändning i Skandinavien från asatro till kristendom, så kanske man hittar lite förklaring till att det anses fult att ha andra gudar.
    Dels fanns det ju missionärer som lärde ut om kristendomen och det var även praktiskt för vikingar att omvändas då Rom förbjöd handel med "hedningar".
    Sen fanns det ju även omvändning med hjälp av våld och hot, för att slutligen bli en trend hos överklassen att vara kristen.
    Överklassen som var "trendigt kristna" ansåg sedan att de som fortfarande dyrkade asar var primitiva idioter och detta är nog en fördom som fortarande lever kvar hos monoteister.

Svar på tråden Varför EN gud?