Inlägg från: Anonym (Gravid IVFare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gravid IVFare)

    IVF-pappan syns aldrig

    Tråkigt att du känner som du gör och att ni inte fått träffa bra vårdpersonal.

    Der första jag tänker på är att du kanske behöver prata med någon professionell om du känner som du gör?

    Det känns som du bär "skulden" eftersom utredningen pekat på att felet ligger hos dig? (Även om ni inte tycker det som par)

    Ställer mig lite frågande till att er klinik skrev ned det? Vi har aldrig fått ett sånt papper.

    Som någon skrev. Det jobbigaste med IVFen är inte att ta alla sprutor och mediciner, utan den psykiska pressen runtomkring. Och den drabbas man av som par.

    Jag och min sambo är ofrivilligt barnlösa, dvs. de hittar inga fel. Eller var, efter IVFen är vi nu gravida i vecka 38. Jag tycker personalen både på IVF kliniken och hos MVC har varit otroligt inkluderande gällande min sambo. Och jag känner även själv att det legat hos mig att inkludera honom. Berätta hur jag mått, vad som hänt i min kropp osv.

    Men återigen. Det låter som du borde vända dig till kurator eller psykolog för att få bearbeta dina känslor. IVF klinikerna brukar erbjuda samtalsstöd. Välj om du vill gå själv eller känner att du har behov att kommunicera detta med din partner, tänker eftersom du vänder dig till Familjeliv.

  • Anonym (Gravid IVFare)

    Det låter som problemet ligger hos er IVF klinik.

    Vår pratade till oss båda, var inkluderande och frågade hur vi båda kände/mådde under utredningen och påtalade att det fanns samtalshjälp att tillgå. Utredningen är som du säger lika påfrestande för båda.

    Jag tycker som sagt att du borde ta tag i det och se till att få någon att prata med. Kanske genom er IVF klinik. För detta ska du inte behöva bära med dig. Speciellt inte nu när ni är gravida och det ska vara en tid av lycka (övervägande i alla fall.)

    Och träffar ni en barnmorska som inte "ser" dig, byt! Min sambo har varit med genom hela IVF processen och alla besök hos bm. Och vår bm vänder sig även till honom och frågar hur han mår eller om han undrar nått. Det är som sagt jätteviktigt att mannen/partnern blir sedd.

  • Anonym (Gravid IVFare)

    Får jag fråga varför ni inte sökte genom landstinget? Det gjorde jag och min sambo och använde oss sen av vårdgarantin på den privata klinik där vi gjort utredning (betalade 4000kr för den, han betalade patientavgift a 250kr 2 ggr. Jag hade frikort och medicinerna kostade totalt 300kr innan jag kom upp i 1100kr och de blev gratis)

    Det gick 5 veckor från utredning till vi blev kallade (sjukhuset som privatkliniken skrev remiss till hade längre väntetid än 3 månader, därav vårdgarantin)

    Vår maxkostnad hade hamnat under 10.000kr. Vill vi använda våra frusna embryon sen för syskon betalar vi 10.000kr/st.

    Annars vill jag påpeka igen att jag tycker du blivit dåligt bemött. Samtidigt väver du som sagt in andra saker som reumatologen och milersättning (?) och hur orättvist det är att det skiljer sig med viktgränsen och antal försök inom olika landsting. Och orättvisan i att vissa blir föräldrar sol du anser är mindre värda att bli det?

    Säger fortfarande att det låter som du borde söka samtalshjälp för att bena ut det här. Speciellt då din partner och du faktiskt är gravida!

  • Anonym (Gravid IVFare)
    Anonym (Pappa osynlig) skrev 2015-03-02 17:10:08 följande:

    Du får gärna fråga. Men det jag ställer mig emot är att du antar att det här var första försöket. Alltså det vi fick landstingsfinansierat. 

    Eftersom vi. första gången, valde att gå genom landstinget så är det deras regler som gäller. I November fick jag lämna spermaprover två gånger INNAN själva utredningen och behandlingen tog fart för att kontrollera min kvalité. Därefter fick jag veta att jag skulle kallas inom tre månader till en androlog för samtal. När dom där tre månaderna hade gott fick jag ett kort brev där det stod att den enda andrologen som finns tillgänglig här uppe hade blivit långtidssjuk. I brevet stod det att jag skulle bli kallad till hösten igen. Om jag var en handfallen person som bara accepterade vårdens försök till besparingar hade jag inte satt mig på tvären. Men det gjorde jag. Jag började ringa runt. Till slut bestämde vården att vi skulle hoppa över Andrologen och Urologmottagningen och därför blev vi kallad till ett möte i Skellefteå hos mannen som egentligen styr över alla landstingsfinansierade IVF-försök i norr och västerbotten vilket för oss innebär ca 30 mil i bil. Det var i Juni. Läkaren i Skellefteå lovade att vi skulle bli kallade inom tre månader till IVF-Kliniken i Umeå. När det började närma sig tre månader ringde vi och frågade om det var på gång och fick veta att det inte alls var nära men eftersom vi bor nära sjukhuset i Umeå så kunde vi få plats på en "akut-lista". Efter nästan FEM månader, i November, fick vi en akut-tid av någon som hoppat av och fick då komma på första besöket inför behandlingen. Då hade det gått ett helt år sen vi fick första kontakt.

    Nu på vårt sista försök fick vi ut ett helt gäng ägg. Dock blev det bara ett som ansågs vara tillräckligt bra. Därför fick vi inget till frysen. Så hurvida frysförsök fungerar för alla låter jag dig själv avgöra utifrån vad jag nyss skrev. Vill vi ha ett syskon så får vi snällt punga upp nya pengar, nya problem och nya svåra tider för mediciner och tankar.

    Men det jag ställer mig emot mest i vården är att min och min frus sjukdom betraktas som folkhälsosjukdom men som ingen vill hjälpa till med. En folksjukdom försöker man göra något åt i normala fall. Men inte infertilitet. Om en människa som röker trots flera år av varningar och försök att få personen att sluta för att man vet att det kan ge bland annat cancer och till slut också får cancer så gör vården allt för att den här människan ska leva och må bra, hen ska bli kvitt sin cancer. Man gör allt för personen i operationer, tabletter, strålbehandling osv. Oavsett vad det kostar och trots att personen försatt sig i situationen själv. Och visst, jag är för att man hjälper hen.

    Men jag, som inte kan få barn på naturlig väg, om jag ska ha möjlighet att lyckas övervinna min sjukdom, då ska jag minsann få bekosta vården själv. Vart är rättvisan...?

    Vill dock göra en lite rättelse i mitt förra inlägg. Efter årskiftet har norr och västerbotten ställt sig bakom (läs: Blivit tvingade) den utredning som man gjort gällande lika vård för alla så nu gäller Göteborgs regler med tre fullskaliga försök även här uppe vilket är jättebra. Hurvida det gäller dom som har påbörjat sina försök låter jag dock vara osagt....

     

     


    Varför ringde ni inte själva till IVF kliniken i Umeå och frågade om väntetiden? Den går även att finna på internet. Då hade ni sluppit att vänta i 3 månader och absolut i 5 månader eftersom ni får använda er av vårdgarantin om den beräknade väntetiden är längre än 3 månader.

    Det är Vårdkansliet som bestämmer detta. Inte nån läkare.

    Likaså kunde ni ju valt att göra utredningen privat och sen fått remiss skriven. Och när ni sen betalar själva och sökte privat kunde ni ju välja vilken klinik ni ville? Varför då stanna kvar om du nu kände dig dåligt mottagen?

    Du pratar även om syskonförsök? Gläds istället över det barn som din partner bär i magen?!

    Dessutom så är reglerna nu ändrade sen årsskiftet och du får söka specialistvård i vilket landsting du vill =är det andra regler gällande antal försök, åldergräns etc. kan man komma runt det.

    Det sägs ju att man måste vara frisk för att vara sjuk. Och det stämmer ju att mycket tyvärr ligger på dig som patient att ta reda på hur du kan få den bösta vården.

    Nu har du dock bytt fokus (igen) från att du som pappa inye blir sedd till att ni fått bekosta er IVF?

    Och du måste förstå. Cancer är en dödlig sjukdom, att få barn är ingen rättighet.

    Tror du har två val. Välja att släppa detta. Ni är endå gravida? Det finns många som inte blir det.

    Eller så kommer du på vart du vill komma med hela grejen och tar tag i det istället för att slösa energi här på FL.
  • Anonym (Gravid IVFare)

    Du har absolut problem och läser in det du vill. Men kul att du skrev en tråd. Lycka till!

Svar på tråden IVF-pappan syns aldrig