• Donum

    Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?

    För min egen del så hade jag inte velat vara hemma. För våra barns skull så hade jag varit hemma.


    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Pescetarian skrev 2015-03-05 08:39:20 följande:

    Så vilket hade du prioriterat?


    Barnen, naturligtvis. Det trodde jag framgick.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-05 22:19:00 följande:

    Är det alltid det bästa för barnen? Missförstå mig rätt, här talar vi om att vara hemma i flera år och titt som tätt läser jag trådar här där vissa menar att det är givet att en man (alltid en pappa) som inte vill vara hemma ens ett par månader med sina barn inte ska vara det då det kan komma att påverka barnen negativt och nu ska man bita ihop i flera år fast man inte vill, varför? För att de som skriver här till stor del är mammor? En mammas sinnestillstånd påverkar barnet i lika stor grad skulle jag vilja säga och i flera år när man inte trivs än mer än de ynka "pappamånaderna" som så många tjafsar om.

    (detta inlägg var inte helt riktat till dig utan bara en tanke på hur olika det låter beroende på om det gäller en mamma eller pappa).


    Jag svarade ju utifrån mig och jag hade prioriterat att vara hemma med barnen även om jag inte hade valt att vara hemma min egen del. Det väsentliga i ekvationen är ju barnen. Det finns mycket som jag inte har lust med som förälder men som jag gör ändå för att det är mitt ansvar som förälder. Jag lagar mat fast jag inte vill, jag byter blöjor fast jag inte vill, jag går upp tidigt på morgonen fast jag inte vill osv. Allt detta gör jag för att mina barn ska ha det så bra som möjligt. Inte för att jag tycker att det är fantastiskt roligt.

    Jag tror att det som påverkar barnen negativt är att bli bortvalda. Jag påminns ständigt om Birros ord i frågan:

    "Du slet som ett djur för betydelselösa segrar. Du gav de viktigaste åren av ditt liv för att bli bekräftad av främlingar medan ditt eget kött och blod ritade diagram och siffror på ett papper för att försöka räkna ut när pappa skulle komma tillbaka från sitt viktiga arbete."
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-06 17:04:09 följande:

    Tänkvärda ord absolut men det skulle vara intressant att se i vilket sammanhang det skrevs, arbetade föräldrarna hemskt mycket med barnet "boendes" på förskolan? Jag ser inte allt så svartvit och tror inte att det bästa för ett barn behöver vara att gå hemma med en förälder som inte vill och inte mår bra när vi pratar år som här, jag tror barnet kan påverkas negativt av det och för mig är det inte jämförbart att arbeta med barnet på en bra förskola dessa timmar (de finns även om hemmaföräldrar aldrig kommit i kontakt med en) och att låta bli att ge sitt barn mat för att man inte har lust. Därmed inte sagt att jag tycker långa förskoledagar från tidig ålder är att föredra alls. Tänker helt enkelt att det finns mellanting som gör att alla inblandade mår bra.

    Tycker fortfarande det är intressant att det klankas ner så mycket på mammor som inte vill vara hemma i flera år med kommentarer som "varför skaffade du ens barn" samtidigt som människor tycker det är hemskt att ett fåtal månader i föräldraförsäkringen är vigda åt pappan, det är alltid okej om pappan inte vill, varför? Ni som är hemma till skolstart och klankar ner på andra, varför inte klaga på era män istället som väljer att arbeta framför att vara med sina barn på heltid?


    Jag har lite svårt att bemöta sådant som jag inte alls har uttryckt. Jag svarade på hur jag hade prioriterat. Jag har inte klankat ner på någon annans val - jag är dessutom inte ens själv hemmaförälder. Och jag anser definitivt inte att det är hemskt med s k pappamånader. Det känns som att du egentligen vill argumentera med någon annan?
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-06 23:11:05 följande:

    Jag får ge dig rätt där, som jag skrev inom parentes var det första inlägget inte helt riktat till dig. Det andra knappt alls förutom att jag blev nyfiken på det du citerade och sammanhanget. Ber om ursäkt för min otydlighet.


    Aha. Sammanhanget är detta:www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/krav-av-nyblivna-foraldrar-att-de-ska-arbeta-mindre/

    Han argumenterar för att nyblivna föräldrar ska yrkesarbeta mindre.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-07 00:15:42 följande:

    Tack. Det har alltså inget med att vara hemmaförälder eller inte att göra. Det där fick mig att tänka på när jag jobbade inom äldrevården och alla så stolt visade foton på sina barn och barnbarn och samtidigt beklagade sig över att tiden gick så fort och ångrade att de inte tillbringade mer tid med sina barn och framförallt levde i nuet med dem. Jag upplevde en större sorg hos gubbarna.


    Nej, men om hur man låter jobbet gå före sina barn. Jag uppfattade inte att svarsalternativen i TS bygger på antingen hemmaförälder eller ej. Generellt sett, så tycker jag att det är sorgsamt att föräldrar hellre lämnar bort sina barn än är med dem. Som du säger, så tror jag att man på ålderns höst kommer ångra all den tid man aldrig ägnade åt sina barn mer än all den tid man inte jobbade. Jag tror inte att särskilt många ligger på dödsbädden och ångrar att de inte jobbade mer.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-07 00:47:05 följande:

    Absolut, jag tror inte någon ångrar den tid de ägnade åt sina barn. Däremot kan man komma att ångra att man inte tillbringade mer tid med dem. Samtidigt tror jag på en balans någonstans i allt detta. Jag tror också man skulle kunna ångra om man gav upp hela sitt yrkesliv under barnens uppväxt, egna vänner och intressen men då säkert tidigare när barnen flyttat ut. Tid med barnen är viktigt och värt att tänka på men också att leva för något annat än sina barn.


    Jag höll på att inte kommentera vidare men så gick jag tillbaka igen och läste och funderade på detta med "annat". För mig är "leva för" något som är det viktigaste. Alltså, det jag lever för är det viktigaste. Inte bara intressen utan just "leva för". Vad för annat tänker du på som är bättre eller lika bra att "leva för"?

    För jag kan uppriktigt inte komma på något som är viktigare att leva för än mina barn, men jag kanske missförstår?
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Penida skrev 2015-03-07 17:19:47 följande:

    Givetvis är barnen det viktigaste men jag tror också man kan komma att ångra om man enbart lever för dem och genom dem och med dem. Denna diskussion upplever jag rätt svartvitt, jag tror att man kan vara en närvarande förälder som ger sina barn mycket tid (och senare inte känner som i krönikan eller mina brukare) och samtidigt arbeta, ha andra relationer man underhåller och intressen som inte inkluderar barnen om man vill. Man kan leva främst för sina barn. se barnen som den största meningen med livet men samtidigt också leva för annat, se att livet även har andra meningar. Balans som sagt.


    Jag tycker inte att jag är svartvit i den här diskussionen. Jag reflekterar över vad du lägger i orden "leva för". Det är "för"-et jag tycker innebär något mycket större än intresse. Jag har sett att det skrivs ibland att man inte ska leva "för" sina barn, men vad ska man leva "för" då?

    Jag ifrågasätter inte att man kan ha andra intressen än sina barn, men just när det landar i "leva för" så kan jag inte komma på något intresse som är så viktigt för mig att jag lever "för" det intresset.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Anonym (***) skrev 2015-03-08 01:29:31 följande:

    Man ska väl leva för livet självt?

    Alla ingredienser som tillsammans bildar livet.

    De som aldrig får barn eller väljer bort det vad tycker du de ska leva för?


    Vad innebär "leva för livet"?

    Jag tycker att det är luddigt så jag förstår nog inte.

    Jag har inga synpunkter på vad människor ska leva för. Det som ifrågasätts är föräldrar som lever för sina barn. Jag förstår inte varför det är negativt att leva för sina barn. Jag tycker snarare att det är fullt rimligt att göra det.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Anonym (Hemmamamman) skrev 2015-03-08 09:55:12 följande:

    Det är skillnad på att leva för sina barn och att leva genom dom. Det senare är väl knappast att rekommendera.


    Jag grunnade också på det, om man här blandar ihop leva för och leva genom.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Anonym (***) skrev 2015-03-08 11:03:27 följande:

    Din fråga är sorglig. Hur kan det vara så att du inte har något annat än dina barn som gör det värt att leva?

    Att ta en promenad i vårsolen, att få äta en god middag, att få umgås med en vän, att få läsa en utbildning som man vill, att ha ett jobb man trivs med, att ha en hund man älskar, att kavla upp byxbenen och låta havet svalka fötterna en sommardag, att se våren i Paris, att äta färska jordgubbar, att få ett telefonsamtal av en god vän, att ha en partner att dela livet med, att se barnen växa upp och klara sig själva, att se en duktig idrottsman lyckas, att sitta och äta frukost en söndagsmorgon...

    Allt det och otroligt mycket mer gör livet värt att leva.


    Fast att livet är värt att leva är ju något helt annat än leva för.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Anonym (***) skrev 2015-03-08 23:02:09 följande:

    Hur menar du?


    Livet är alltid värt att leva. Jag menar ATT leva är inte detsamma som att leva FÖR (jag skriver stora bokstäver för betona, inte för något annat). Jag har gjort allt du tog upp men tusenfalt, minst Det är jätteroligt, vackert, lärorikt och jag är tacksam över att jag har fått möjligheten att göra det, men det är ingenting som jag lever för. När jag så småningom beslöt att jag ville ha barn så fanns det ingenting annat som jag hellre ville göra. Jag kände att jag hade gjort allt - förutom just att få barn. Har man upplevt både vår, sommar, höst och vinter i Paris så ter det sig inte fullt så spännande längre, så att säga. Jag tycker att det snarare är sorgligt att man har fått vara med om så lite att man inte tycker att ens barn är något att leva för. Jag har just vaknat, tittat på mina sovande barn, druckit en kopp te på altanen och också idag känt att det finns ingen annanstans jag vill vara än just här. Jag har inget behov av att jaga något annat - jag har redan gjort det. Och av allt fantastiskt jag har fått uppleva i livet är det ingenting som slår ögonblicket när barnen slår upp ögonen och är redo att ge mig ännu en dag av sig.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
  • Donum
    Anonym (***) skrev 2015-03-09 08:42:21 följande:

    Ok, men låt säga att du inga barn hade fått.

    Vad hade livet varit värt för dig då?

    En sak till, hur gamla är dina barn?

    Att du skriver att det är sorgligt att man inte fått uppleva något så ens barn inte är något att leva för förstår jag inte alls. Vill du vara eller verka självgod?


    Varför drar du in värde i ekvationen?

    Värdet av vare sig mitt eller någon annans liv påverkas av vad vi gör eller inte gör.

    Hade jag inte fått barn hade jag inte vetat hur det är att ha barn. Det hade inte påverkat värdet av mitt liv.

    Mina barn är födda 2010, 2012 och 2014.

    Ordet sorgligt använde jag utifrån att det var det ordet du använde om mina bevekelsegrunder. Ville du vara självgod då?

    Jag tycker inte att det är ett dugg sorgligt att leva för sina barn.
    I've gone to look for myself. If I should return before I get back, please keep me here.
Svar på tråden Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?