Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-09-20 19:59:13 följande:

    De enda som ska skämmas är SD som sviker de väljare som har trott på den politik som SD har motionerat om i två år. Det är på samma sätt när det gäller den här frågan som med pensionärsskatten (som SD röstade för att behålla trots att SD gick till val för ett slopande av pensionärsskatten).

    "På ytan verkar det helt obegripligt. Sverigedemokraterna har två år i rad motionerat om att det ska vara obligatoriskt att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal i offentliga upphandlingar. När regeringen lägger det förslaget vänder plötsligt SD 180 grader. SD tänker rösta emot regeringens förslag om nya upphandlingslagar, och det är just bara skrivningarna om kollektivavtal som SD vänder sig mot. Samtidigt vill SD hävda att de inte har bytt åsikt i frågan. Det är snurrigt.

    Lika snurriga är SD:s argument för att stoppa förslaget. I en debattartikel i Dagens Industri nämner SD:s talesperson fem argument mot regeringens förslag.  Åtminstone ett av argumenten är direkt felaktigt. Det stämmer inte som SD skriver att kraven bara kan ställas på svenska företag. Det borde SD och dess talesperson Oscar Sjöstedt känna till. Ett par andra av argumenten är märkliga. Nej, SD, en majoritet av småföretagen skulle inte per automatik stängas ute från offentliga upphandlingar om regeringens förslag blev verklighet"


    -----------------


    "Varför säger SD nej till ett förslag de har motionerat om två år i rad? Det enkla svaret är att SD vill ge regeringen en näsbränna och väljer en fråga där regeringen har en hög svansföring. Näsbrännan är i det här fallet viktigare för SD än att få igenom sin egen politik"


    Bo Nordlin, grundare av Inköps­rådet och Upphand­ling24

    inkopsradet.se/hallbarhet/sociala-krav/snurri.../


    Inte illa! SD nämns hela 17 gånger i det här inlägget i en tråd som handlar om regeringen. Det måste nog vara rekord även för Bill.

  • K Markatta

    Lagrådets svidande kritik av regeringens förslag:

    www.lagradet.se/yttranden/Miljo-,%20social-%20och%20arbetsrattsliga%20hansyn%20vid%20upphandling.pdf


    KillBill skrev 2016-09-21 08:25:19 följande:
    Haha

    SD kritiserar regeringens förslag för att vara näringslivssfientligt. SDs förslag var möjligtvis, på någon punkt, lite hårdare än regeringens förslag och då är ju SDs eget förslag ännu mer näringslivsfientligt än regeringens förslag!

    Just det! Och då är det ju positivt om de ändrar sig.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-21 10:27:54 följande:

    Det är Svenskt näringsliv som vill göra kritiken från Lagrådet till allvarlig..


    Kritik från Lagrådet är alltid allvarlig.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-21 13:50:33 följande:

    Lagrådet har alltid synpunkter på lagrådsremisser. Ibland sker det förändringar innan regeringen lägger fram lagrådsremisser på riksdagens bord men ofta anser regeringar att fördelar väger tyngre än nackdelar och lägger fram lagförslag utan att ta hänsyn till lagrådets synpunkter. Vi kan ta exemplet med de lagen om tillfälliga gränskontrollerna som infördes vid årsskiftet. Lagrådet lämnade oerhört allvarlig kritik mot det förslaget men regeringen valde ändå att lägga fram förslaget för riksdagen (eftersom regeringen ansåg att fördelarna vägde tyngre än nackdelarna). En majoritet av riksdagen, exempelvis sverigedemokraterna,  tyckte som regeringen och lagen är nu genomförd.


    Att man struntade i Lagrådets kritik när det gäller gränskontrollerna berodde på panik till följd av tidigare senfärdigt agerande. Man ansåg sig behöva gränskontroller på plats omedelbart även om det fanns tveksamheter kring hur det genomfördes.

    Inom området offentlig upphandling är det inte bråttom med någon ny lagstiftning.

    Nu verkar ju dock riksdagen dessbättre säga nej till regeringens dumheter.
  • K Markatta

    Livsfarliga saker som ölburkar och snusdosor vet vi ju sedan tidigare att tullen kunnat ta i beslag. Nu föreslår regeringen att deras befogenheter ska utökas så att de även kan beslagta lite andra grejer:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-forslag-tullen-ska-fa-beslagta-handgranater

    Förslag: Tullen ska få beslagta handgranater

    Tullen ska få ökade befogenheter för att stoppa inflödet av handgranater till Sverige. Det föreslår regeringens utredare.

    - Det här var efterlängtat, säger Jonas Karlsson vid Tullverket. Tidigare har vi bara kunnat se på hur granater passerat in över gränsen.

    Att man inte tänkt på det tidigare!

  • K Markatta

    Enligt SR kommer regeringen faktiskt lägga fram ett förslag som i alla fall till viss del kan stävja den typ av valfusk som företrädare för det största regeringspartiet vid en del tillfällen ägnat sig åt:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6533521

    Internationella valövervakare har ifrågasatt delar av det svenska valsystemet. Framför allt att valsedlarna öppet läggs ut på bord i anslutning till röstmottagningsställena och att det kan innebära en risk för yttre påverkan.

    I slutet av oktober presenteras, enligt Ekots källor, ett förslag om att vallagen ska ändras inför 2018.

    "Dagens system innebär sådana nackdelar för väljarnas integritet att valsedlarna framöver bör placeras dolda bakom valskärmen, där själva kuvertet görs i ordning. Då kan väljarna ta den valsedel de vill utan insyn eller påverkan, i direkt samband med att den egentliga valhandlingen utförs", står det i utkast som Ekot tagit del av.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-10-05 10:04:59 följande:
    De  allvarligaste röstfusket i det senaste valet var moderaterna misstänkta för (det dök upp 40 extra röster på moderaterna som visade sig vara falska) och även där så jobbar socialdemokraterna för att utveckla rutiner för att undvika liknande fusk i framtiden. www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-valfu.../

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...
    www.kristianstadsbladet.se/bromolla/valfusk-kan-inte-konstateras/

    Valfusk kan inte konstateras

    Nu har valnämnden i Sölvesborg utrett vad som hände i valdistriktet i Falkvik, men någon riktig koll på vad som hänt har man inte fått. Trots att samtliga tio som var närvarande i vallokalen har intervjuats.

    - Vissa pusselbitar har vi fått och vi har dragit slutsatser vad gäller rutinerna och arbetet med rösträkningen och kommer att genomföra förändringar i kommande val, säger valnämndens ordförande Peter Wald (S).

    ----

    Vad tycker du om förslaget med valsedlar bakom skärmarna istället för på ett bord mitt i vallokalen?

  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-10-05 11:29:26 följande:
    Hm, när valsedlarna räknades så stämde de med vallängden men när de förslutna påsarna öppnades så fanns det 40 extraröster för M.

    Vad var det Maradona sa när han gjorde mål med handen mot England. Guds hand.

    Gud hade kanske varit där igen - eller inteSkrattande
    Det var nog Guds hand som ledde intet ont anande väljare från det socialdemokratiska tältet precis bredvid en vallokal i Örebro och rakt in till bordet med röstsedlar inne i vallokalen... eller inte.

    I fallet som Bill tog upp är det rimligtvis personerna som jobbade med rösträkningen som gjort fel. Här är det positivt att man "ser över rutinerna", om man nu menar allvar med det, så att samma typ av fel inte görs i kommande val.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-10-05 13:10:52 följande:
    Ja  av någon anledning så gjorde valarbetarna i Sölvesborg fel och "råkade" skicka med 40 stycken röster på Moderaterna (40 stycken röster som senare visade sig vara falska)..Om jag förstår saken rätt så har man löst problemet genom att Moderaterna inte längre får utse valarbetare i Sölvesborg (och för att det ska bli lika så drabbas även övriga partier av samma förändring).
    Att ändra så att det inte är politiska partier som deltar i valet som också utser personer som ska arbeta i vallokalen är inte något som "drabbar" partier utan det är en ordning som borde vara självklar i en fungerande demokrati.

  • K Markatta

    Om Björklunds funderingar blir verklighet innebär det att Alliansen styr efter nästa val (och nästa och nästa). Eventuellt kommer de att styra tillsammans med S om deras egna stöd blir alltför svagt. Någon regering som enbart består av S och eventuellt något annat parti som dörrmatta kommer det inte att bli inom överskådlig framtid.

    Man kan väl jämföra med hur Löfven ser på saken och även vad Reinfeldt sa inför valet 2014.

    Löfven: "Jag sitter kvar oavsett valresultat så länge inte någon annan bildar en majoritetsregering"

    Reinfeldt: "Om de rödgröna så bara blir en millimeter större än alliansen så avgår jag och hela alliansen omedelbart. Inte bara det, jag och andra ledande allianspolitiker som Borg lämnar helt den politiska scenen. Oerfarne Löfven ska in som statsminister med sitt regeringsunderlag bestående av kommunister och andra tvivelaktiga figurer, kosta vad det kosta vill. Någon borgerlig regering kommer inte på tal."

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?