Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2016-11-29 10:07:13 följande:
    Och nu vänder det i skolan också, enligt senaste Timmsundersökningen.

    Ingen överraskning iofs, att vi äntligen har haft några år med en utbildningsminister som inte är avdankad militär mest känd för att kalla soldaterna för luder och att uppmana dem att runka upp stridspittarna.

    Så kan det gå när man sätter bocken till trädgårdsmästare.

    Hursomhelst är det skönt att våra skolelever blir allt bättre i fundamentala ämnen som matematik.
    Att istället ha killingen som trädgårdsmästare / skolminister har inte på något sätt bidragit till de förbättrade resultaten enligt en expert som SVT talat med:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-alliansen-bakom-skollyftet

    Den nuvarande regeringens politik har inte påverkat resultatet i dagens internationella skolmätning. Däremot kan alliansregeringens satsningar ha haft viss effekt, enligt en expert.

    De senaste åren har en lång rad skolreformer genomförts. Bland dem finns satsningar på lärarnas undervisningskompetens, till exempel matematiklyftet som infördes 2012.

    - Det kan man ju tänka sig kan ha effekt, säger Björn Åstrand, chef för lärarutbildningen vid Karlstads universitet och ledamot i regeringens skolkommission.
  • K Markatta
    Linnea1994 skrev 2016-11-29 12:13:13 följande:
    Magdalena Andersson kommer nog få det lite varmt om öronen framöver tror jag.. Det var ju det här med att Sveriges ekonomi är urstark och att den aldrig varit bättre...

    Regeringen har alltså lyckats räkna fel på kostnaderna för vård, skola och omsorg de närmsta fyra åren.


    Detta innebär att det saknas hela 50 MILJARDER kronor till statskassan har riks-revisionen konstaterat efter sin granskning av statsbudgeten.


    ...

    Dom varnar nu för stora framtida försämringar och allvarliga problem i det svenska samhället.


    Detta känns väldigt oroväckande..

    Källa: Dagensjuridik.se


    Äh, det är väl bara hundra miljoner Netflixabonnemang och Cola. Inget att bry sig om. Man är ju inte någon undergångsprofet eller dysterkvist inte. Följande bagateller i artikeln kan vi också glatt bortse ifrån:

    Riksrevisionen pekar även ut kommande problem inom försvaret, asylmottagningen, integration, det säkerhetspolitiska läget, ökande sjukskrivningar, fallande pensioner, ökande antal personer med garantipension eller äldreförsörjningsstöd, bostadssituationen och det finansiella stabilitetsläget med historiskt höga skulder och bostadspriser.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-11-30 10:53:17 följande:
    Tja, jag har bara stött på de här personernas tankemönster lite sporadiskt här på FL.
    Det är nog troligare att du stött på personernas inlägg och därefter gjort en egen tolkning av hur personerna tänkt. Såvida du inte besitter den där berömda telepatiska förmågan som du ju brukar skriva om förstås Glad
  • K Markatta

    Ännu en fråga där regeringspartierna är djupt oense:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/flygskatt-kritiseras-i-egna-led

    Regeringen vill införa flygskatt, men socialdemokratiska kommunalråd i landet vill sätta stopp för planerna, skriver Dagens Industri.

    - Vad ska vi resa med i stället? Det finns knappt något tåg här uppe. Vi är helt beroende av flyget, säger Lorents Burman, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå, till tidningen.

    Utredningen om flygskatten ska presenteras nästa vecka. Det är inte klart hur hög skatten kan bli men tidigare har Miljöpartiet uppgett att det kan handla om 110 kronor för enkelresa inom landet och övriga EU, och 270 kronor utanför EU.

  • K Markatta

    SCB:s mätningar brukar kännetecknas av ett stort antal tillfrågande och ett stort bortfall. I och med bortfallet finns det tveksamheter i tillförlitligheten men med det relativt stora antalet tillfrågade blir det intressant att även titta på partibyten. Här är en sammanställning i SvD:

    www.svd.se/sa-ror-sig-svenska-valjarna--parti-for-parti



    Det stora problemet för statsminister Stefan Löfven är att S läcker åt alla håll. Partiet har sedan regeringsskiftet tappat väljare till Sverigedemokraterna (1,4 procentenheter), Moderaterna (1,2) , Vänsterpartiet (0,7) och centerpartiet (0,3). Det enda parti som S har tagit väljare från är regeringspartnern Miljöpartiet.


    Den djupdykning i opinionen som Miljöpartiet gjorde efter den så kallade Kaplan-affären förra våren står sig fortfarande. I SCB-mätningen för november får MP 4,5 procent, vilket är en statistiskt säkerställd minskning i väljarstödet med 2,4 procentenheter sedan valet 2014.
  • K Markatta

    En bättre bedömning av opinionsläget får man kanske genom att studera oddssättningen hos spelbolag snarare än att förlita sig på opinionsundersökningar. En titt på ett icke namngivet spelbolags sida ger just nu följande odds för nästa riksdagsval:

    Största parti
    S: 2.25
    SD: 2.30
    M: 2.50

    Statsminister
    Anna Kinberg Batra: 1.85
    Stefan Löfven: 3.75
    Någon annan: 2.15

    Partier som bildar regering
    Alliansen: 2.85
    S, MP, V: 4.85
    M, SD: 5.50
    S, MP: 7.50
    S, M: 10.00

    Det ser alltså som förväntat ut som att S ändå har en viss chans att fortfarande vara största parti men att det kommer att bli maktskifte.

  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-12-02 11:35:50 följande:
    Lobbyisterna har lyckats bra med att få unga att inte fackansluta sig, därmed är facken idag väldigt försvagade.
    Den dag dom unga upptäcker att dom skjutit sig själva i foten, och dom inser vilka försämrade arbetsförhållanden dom själva bidragit till, då kanske vi igen får se ett fack värt namnet.

    Trots att jag själv är egenföretagare, så inser jag vikten av ett starkt fack och en stark arbetarrörelse.
    För det borgar för ordning och reda, vilket i sin tur gynnar oss företagare, som då får enhetliga spelregler, och därmed slipper allt skit med icke seriösa företag, företag som förstör för hela vår svenska företagarkår.
    Har du kollektivavtal?
  • K Markatta
    nihka skrev 2016-12-07 23:13:34 följande:
    Påven fattar och reagerar:

    www.dn.se/nyheter/varlden/paven-till-attack-m.../
    Det är möjligt att påven fattar men det gör definitivt inte Dagens Nyheter som istället producerar en fejkad nyhetsartikel, den du länkade till.

    Så här skriver DN: "Påven Franciskus till attack mot falska nyheter - Falska artiklar och videos som sprids på nätet blir allt vanligare och har debatterats liviligt den senaste tiden. Nu ger sig påven in i debatten..."

    Man hänvisar till en intervju med påven i tidningen Tertio. Intervjun finns publicerad här:

    press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2016/12/07/161207a.html

    Ingenstans i intervjun säger påven något om falska nyheter. När han får en fråga om media svarar han däremot så här:

    A thing that can do great damage to the information media is disinformation: that is, faced with any situation, saying only a part of the truth, and not the rest. This is disinformation. Because you, to the listener or the observer, give only half the truth, and therefore it is not possible to make a serious judgement. Disinformation is probably the greatest damage that the media can do, as opinion is guided in one direction, neglecting the other part of the truth.

    Det han kritiserar är inte påhittade nyheter utan ensidigt rapporterande där viss information undanhålls och där läsaren därmed inte får en korrekt bild. Eller, om man så vill, s.k. agendasättande journalistik.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?