Inlägg från: Giovanna |Visa alla inlägg
  • Giovanna

    Släcker du ner och stänger av under "Earth Hour"?

    Jag släcker ner och använder inte datorer eller annat som drar ström under Earth hour. Earth hour är en SYMBOLHANDLING för att uppmärksamma lmakthavare om klimatet och miljöförstöring på jorden. Idag och övriga dagar om året väljer jag ekologiskt och/eller miljömärkt samt gör andra val som har så liten påverkan på vår miljö och vårt klimat som möjligt. Självklart felar jag ibland och ingen kan göra allt men alla kan kan göra något.

  • Giovanna
    maritbinge skrev 2015-03-30 00:46:00 följande:
    Ett annat (mer effektivt) sätt att uppmärksamma makthavare om att klimatfrågan är viktig för en är att rösta på de politiker som prioriterar miljön.

    Jag tror att eventuella positiva effekter av symbolhandlingen är mindre än de negativa effekterna. När timmen är slut återgår folk inte bara till sitt vanliga, miljöfarliga leverne, utan de gör det med en känsla av att "ha gjort sitt". (Detta gäller inte nödvändigt vis dig personligen.) 
    Earth Hour är INTE en energisparkampanj. Det handlar inte om energin som sparas när lamporna släcks. Nedsläckningen handlar om att skicka en politisk signal till världens makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Earth Hour är så mycket mer än bara den släckta timmen, det är kampanj grundad av WWF som på 8 år vuxit till en global rörelse som faktiskt uppmärksammas av både vanligt folk och politiker i flertalet länder.

    Visst det finns alltid en risk att folk tycker att de "har gjort sitt" när de har släckt lampan en timme och tar flyget till Mallorca med gott samvete. Samma sak har sagts om källsortering tex. Jag är av den åsikten att vi alla ansvarar för att göra vad vi kan i stort och smått. Det ena utesluter inte det andra.

    Jag röstar förövrigt på de politiker jag tycker prioriterar miljön bäst. Jag äter inte kött, kör inte bil, jag cyklar hellre än åker buss och jag har inte flygit på 11 år. Och ja, jag tycker faktiskt att jag kan klappa mig själv på axeln för det. Det borde vi alla göra när vi gör val som bidrar till mindre miljöförstöring och ett bättre klimat.
  • Giovanna
    Gathenhielm skrev 2015-03-31 17:44:14 följande:

    Nej, det är ett förbannat hyckleripåfund.

    Nu ska folk som åker på charterresor till Thailand, kör bil alla sträckor längre än femhundra meter och i allmänhet - bortsett från denna enda timme om året - skiter fullständigt i miljön plötsligt låtsas som att de är goda lattehippies, så att de kan gå och lägga sig med maximal mypyskänsla i magen.

    Bespare mig.


    Syftet med kampanjen är att uppmärksamma klimatproblemen och att få folk i allmänhet och makthavare i synnerhet att ta klimatfrågan på allvar. Det tycker jag är ett utomordentligt gott syfte och kampanjen har uppenbarligen fått genomslag.

    Om folk beter sig på det viset som du beskriver får det stå för dom. Var och en har ett eget ansvar att göra vad hen kan efter sina förutsättningar.
  • Giovanna
    Gathenhielm skrev 2015-03-31 18:24:31 följande:
    Bättre idé att faktiskt göra en besparing med substans under årets resterande nästan 9000 timmar. Men det kan ju vara jobbigt.

    Ser på Earth Hour på samma sätt som jag ser på facebookgrupper med titlar som "Gilla om du hatar svälten i Afrika". Med minimal insats får man maximalt gott samvete. Att gå med i en hjälporganisation, donera pengar regelbundet eller ändra sitt vardagliga beteende till det bättre kommer aldrig på fråga.
    Jag tror jag förstår hur du tänker och jag kan också störa mig på sådana fenomen men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag tror faktiskt inte att de flesta som släcker lampan under Earth Hour tycker att de har gjort sitt för klimatet och med gott samvete kan flyga jorden runt.

    Earth Hour är ETT av många sätt att lyfta klimatfrågan. Det finns en tanke bakom att det SKA vara ett ENKELT sätt att visa sitt deltagande. Earth Hour är inte någon energibesparings-kampanj som handlar om det antal watt som sparas under den timmen du släcker (vilket många i tråden verkar uppfatta det som). Att släcka under Earth Hour är en symbolhandling med avsikt att visa makthavare världen över att "det är allvar nu, ta ert ansvar för klimatet!"

    Enligt WWF (som ligger bakom kampanjen) släkte i år hundratals miljoner människor. Visst är det en ganska tydlig signal till världens makthavare om att vi är många som kräver att ta de ska ta jordens klimat på allvar?
  • Giovanna
    Gathenhielm skrev 2015-03-31 19:11:37 följande:
    Symbolhandlingar i all ära, men många verkar tro att de räcker i sig.
    Ja, och det är ju inte bra men jag undrar om de som lutar sig tillbaka och är nöjda efter att ha släckt lampan skulle ha gjort så mycket annat istället. Då är det väl ändå bra om de gjorde NÅGOT? Glad Jag tycker det är synd att resa ragg och vända ryggen åt en hel rörelse för att somliga misstolkar dess syfte.
Svar på tråden Släcker du ner och stänger av under "Earth Hour"?