Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.

    Anonym (hm) skrev 2015-04-06 20:22:51 följande:

    Den som vill satsa på det enda rätta bostadsrätt eller villa bör vänta att ge sig in nu. Denna överhettningen som nu råder med sinneförvirrad prisstegring är inte äkta. Bubblan kommer att pricka och när den gör det kan vi vänta oss upp mot 20% billigare objekt. Men över tid är en investering i fasta värden alltid en investering.


    Det där ha jag hört i varje diskussion de senaste 20 åren.... Inte ens under hösten 2008 fick vi mer än en liten dipp i priserna. Bostadsbristen i våra stor- och mellanstora städer är hejdös, och ingen avmattning är i sikte. Dock önskar jag att priserna sjönk lite grann så jag kan köpa ett radhus utan att behöva låna 3 mille. Men jag är inte hoppfull...
  • Anonym (M)
    Annsiss skrev 2015-04-07 09:53:37 följande:

    Beror väldigt mycket på var du bor. Bor i Sthlms området och har bott "gratis" i mina bostadsrätter då jag fått tillbaka allt jag betalat i månaden plus mycket mer då jag sålt, har nu köpt en villa till relativt lågt pris då den var lite sunkig men men lite målarfärg skulle vi idag sannolikt kunna sälja för en milj mer än för ett år sedan men det beror ju på hur det ser ut här. På en annan plats kanske det är bättre att spara investera och bo i hyresrätt.


    Jag har också bott "gratis" i min brf, just nu går likvärdiga lägenheter för ca en miljon mer än vad jag betalade för min för 7 1/2 år sedan. I avgift har jag betalat ca 250 000 kr, i ränta ca 300 000 kr. Så länge jag säljer för ca 1,5 miljoner eller mer har jag bott "gratis" och gjort vinst på ett sätt som är omöjligt i en hyres. Nu går lägenheterna för ca 2 miljoner och visst, priserna kan sjunka i framtiden men det är ju en avvägning man gör, en kalkylerad risk.
  • Anonym (M)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 10:56:02 följande:

    Haha,hur kan du ha bott "gratis" om du betalat avgift och äntor för 500,000kr ;)

    500,000kr/8år= 62,500kr/år

    Dvs du har betalat i snitt 5,200kr/mån för att bo i din bostadsrätt per månad!

    Det är väl inte gratis?

    Jag betalar 4,500kr/mån för min hyresrätt.


    Skillnad är att om jag säljer min brf för 2 miljoner får jag ut 1,2 miljoner i kontanter när lånet är löst. Dvs, jag har 650'000 kr i ren vinst när man räknar bort jag betalat i räntor och avgift. Jag har alltså tjänat på att bo i min ägandet, alltså bott "gratis". Dina 4'500 kr i månaden ser du aldrig igen.
  • Anonym (M)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 10:56:34 följande:

    Fast pengar i lägenheter är pengar man inte kan använda. Många som måste flytta gör det dessutom i dåliga tider när man måste. Skulle du sälja din högt värderade lägenhet nu och köpa ett hus så har även huset fått ökat värde. 

    Nu har jag ju en bra spargrund. Bor jag i hyresrätt kan jag spara undan kanske 5000 i månade men har garanterat 1 miljon att ta ut vid behov. Bor jag i bostadsrätt kanske jag kan spara 8000kr i månaden men har lite undansparat. Och om man har mer pengar över varje månad, kommer man spara mer eller kommer man slösa efter de pengar man har?


    Då utgår du från att alla lever som du. Jag har också ett rejält sparande i lättåtkomliga kontanter. Bara för att man bor i brf eller hus betyder inte att man inte sparar rejält på andra sätt också.

    Men historiskt sett är fastigheter en av de säkraste investeringarna och det kommer du inte ifrån även om det låter som om du försöker rättfärdiga din hyresrätt genom att hitta på fel med att äga sitt boende.

    Och de allra flesta flyttar inte för att det är dåliga tider, man flyttar för att man får ändrade familjesituationer, behöver större eller mindre, får jobb på annan ort osv. Och som jag sa tidigare, de flesta köper bostad för att de vill bo där en längre tid, inte för att investera kortsiktigt.
  • Anonym (M)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 11:07:09 följande:

    Du vet att du får betala 30 procent i skatt på vinsten? Sen om du köper en ny lägenhet eller bostadsrätt kommer den också ha gått upp lika mycket.

    Vad har du i månadshyra? 


    Skatten skjuts upp om vinsten går in i ett nytt boende. Och självklart går priserna på övriga bostadsbeståndet upp, men i och med att även min brf går på tar de ut varandra. I en hyreslägenhet får man också ökad avgifter utan att du får något för det.

    Min avgift (inte hyra) är 2800 kr/månad för en 2:a på 53 kvm, inklusive värme, vatten, bredband osv. Betalar separat för hushållselen. Innan jag köpte betalade jag 3000 kr/månaden för en hyres 2:a på 39 kvm. Då ingick inte bredbandet.
  • Anonym (M)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 11:17:50 följande:

    Jag menar att vid dåliga tider så måste man kanske flytta för jobb.

    Att köpa bostad nu ser jag som att köpa aktier när de är som högst värderade. Ett misstag många som köper aktier gör.

    Köper jag en bostad nu kommer jag bo där säker 8 år. Hur ser priserna ut då? Det kan ingen veta, men gissningsvis så kommer väl räntan ha gått upp då..


    Det beror ju helt på vart i landet man bor. Jag bor i Uppsala, överskott på bostäder kommer vi aldrig få och med hela Stockholmsregionen som arbetsmarknad tror jag risken att jag måste flytta är minimal. Och det är det jag menar med kalkylerad risk vid bostadsköp. Man måste ta hänsyn till flera faktorer och sedan avgöra vad risken är värd.

    Och igen, få köper bostad för att spekulera, man köper för att bo en längre period och historiskt sett är fastigheter en bra investering. Mina föräldrar sitter på en guldgruva i sitt radhus men det var inget de planerad för när de köpte den i början på 90-talet med 17% ränta på lånet.
  • Anonym (M)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 11:18:49 följande:

    Nej du har rätt i att jag inte ser mina 4,500kr igen,men jag har heller inga lån betalat 300,000kr i räntor ;)

    OM du får den såld ja ;)

    Sen glömde du visst att du ska skatta bort lite utav vinsten.....;)


    Se inlägg 79.
  • Anonym (M)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 11:18:49 följande:

    Nej du har rätt i att jag inte ser mina 4,500kr igen,men jag har heller inga lån betalat 300,000kr i räntor ;)

    OM du får den såld ja ;)

    Sen glömde du visst att du ska skatta bort lite utav vinsten.....;)


    Och "om du får den såld", igen, det är en kalkylerad risk. Utgår du från att alla med brf bor i Norsjö eller? Sen jag flyttade till mitt område hösten 2007 har inte en enda lägenhet varit osåld en vecka efter visningen. Inte ens hösten 2008 var det några större problem med att sälja lägenheterna. När man köper lgh tar man med i kalkylen hur svårsålda eller lättsålda lgh i området är, det speglar också priset naturligtvis. Behöver jag nämna att jag och grannarna nästan veckovis får lappar i brevlådan från mäklare som vill sälja våra lägenheter?
  • Anonym (M)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 11:18:49 följande:

    Nej du har rätt i att jag inte ser mina 4,500kr igen,men jag har heller inga lån betalat 300,000kr i räntor ;)

    OM du får den såld ja ;)

    Sen glömde du visst att du ska skatta bort lite utav vinsten.....;)


    Inga lån säger du, visst. Men å andra sidan har mitt lån möjliggjort att jag kan lägga 1,2 miljoner in i nästa boende. Vad har din hyra gett dig som jag inte fått?
  • Anonym (M)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 11:37:57 följande:

    Haha,jadu.. jag att mäklare vill skja är väl inget nytt???

    Stor omsättning i ett område KAN bero på dlig förening ;)


    Du skriver som en kratta, förstår inte vad du menar med sista meningen. För övrigt är det inte stor omsättning i området och det är en av anledningarna till att lägenheterna säljs snabbt, utbudet är mycket mindre än efterfrågan.
Svar på tråden Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.