Inlägg från: Anonym (Pia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Pia)

    Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.

    Det kommer aldrig byggas några billiga bostäder i storstäder
    Jättestor inflyttning till storstäder
    Kommer aldrig byggas ikapp i storstäder
    Vill man kan man ta ett tioårslån till 2,3 % nettoränta
    Finns inget som talar för höga räntor

  • Anonym (Pia)
    Sweet Sofia skrev 2015-04-07 15:49:48 följande:
    På vilket sätt?

    Elhissar är inte standard i nya bilar och kommer aldrig bli! Rent korkat att på stå det.
    Ni har både rätt och fel, En fin borätt får man givetvis mer för men du får inte göra avdrag för reparationen om det inte är en markant standardhöjande åtgärd

  • Anonym (Pia)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 16:37:37 följande:
    Nu är räntan rekordlåg och självklart går priserna upp då. Nu säger alla att det är bra att köpa lägenheter när man ser hur priserna går upp, men vad händer om 2 år om räntorna börjar gå upp? Folk verkar glömma väldigt snabbt. Samma tendens som aktier som går bra, alla vill då köpa aktierna men missar att man köpt de när de varit som dyrast..

    Ja lägenheterna har gått upp mycket och räntorna har minskat den sista tiden. Det KAN vara så att de ligger på topp nu. I Augusti kommer också amorteringskraven, hur mycket kan de påverka?

    Det är lite så att när folk säger, köp kolla hur bostäder ökat mycket, DÅ ska man vara försiktig... Folk glömmer som sagt väldigt snabbt..
    Du kan binda lånet 10 år till en nettoränta på 2,2 % om du inte vill riskera något och räknar med att bo kvar
  • Anonym (Pia)
    Sweet Sofia skrev 2015-04-07 17:09:34 följande:
    Avdrag för reparationer? Reparationer höjer värdet på lägenheten eftersom lägenheten blir bättre.
    Du fattar inte , Du får inte göra ett avdrag för reparationen vid försäljning av lägenheten för att undslippa 22 % vinstskatt
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 17:01:48 följande:
    Jag funderar på bostadsrätt men vet inte hur länge jag skulle bo där, kanske 5-10år? Det jag kan säga är jag jag inte skulle vilja förlora 300.000kr vid en försäljning. 

    Säg att en bostadsrätt kostar 4000 kr per månad och hyresrätten 5700 kr.

    Om sparräntan är 2 procent kommer jag efter skatt få ca 14000kr per år om jag bor i hyresrätten.

    Det skulle göra att jag betalar 1066 kr mer per månad om jag bor i hyresrätt. Samtidigt har jag 1 miljon att använda på en gång vid behov. 

    Säg att sparräntan ökar till 3,3 procent som jag hade för ett årsen. Då går får jag en månadskostnad på 3775 på hyresrätten om man räknar med räntan.
    På sparränta betalar du 30 % i skatt


  • Anonym (Pia)
    Sweet Sofia skrev 2015-04-07 17:38:30 följande:
    Jag visste inte ens att det fanns avdrag att göra, därav mitt svar.
    Sätter du t.ex in ett bubbelbadkar eller helkaklar ett badrum kan du göra avdrag för det när du säljer och få en lägre vinstskatt
  • Anonym (Pia)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-07 19:02:53 följande:
    Räcker väl att se på krisen 2008....för att få en tankeställare menar jag..

    Inte lätt att sälj när mångaär i samma situation.
    Varför ska man sälja, det är bara att bo kvar, Billigare än hyresrätt
  • Anonym (Pia)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-07 19:24:55 följande:
    Man kanske måste flytta pga jobb? Man kanske skiljer sig och måste dela på bostaden? Man kanske går på socialbidrag och tvingas sälja den?

    Den som inte har tillräckligt med pengar för att kunna försörja sig eller sin familj kan få ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd – även kallat socialbidrag.
    Ekonomiskt bistånd kan ges för att en person ska kunna betala hyra, mat, kläder, el, hemförsäkring och fackföreningsavgift. Stödet är samhällets yttersta skyddsnät.
    Men har man även rätt till ekonomiskt stöd om man äger en bostadsrättslägenhet? Frågan har ställts på sin spets i ett socialbidragsärende i Malmö.
    En 51-årig Malmökvinna kontaktade i våras Malmö stad för att få hjälp att betala sin hyra och sitt uppehälle.
    Okej, sa kommunens socialtjänst. Men med ett villkor – du får tre månader på dig att sälja din bostadsrättslägenhet i centrala Malmö.
    Två och en halv månad senare hade kvinnan fortfarande inte sålt sin lägenhet. "Lägenheten är min trygga och enda fasta punkt i tillvaron", menade kvinnan.
    Att hitta en ny lägenhet så snabbt skulle dessutom bli svårt på grund av Malmös långa bostadskö och nästan ingen hyresvärd accepterar en hyresgäst med socialbidrag, förklarade kvinnan.
    Det brydde socialtjänsten sig inte om. I juni avslogs 51-åringens socialbidragsansökan: En försäljning av bostaden skulle ge den 51-åriga kvinnan tillräckligt med pengar för att kunna klara sin försörjning, hävdade Malmö stad.
    Det accepterade inte 51-åringen utan överklagade till förvaltningsrätten.
    Nu ger förvaltningsrätten kvinnan rätt och river upp socialtjänstens krav på att bostadsrättslägenheten måste säljas.
    Rätten menar att socialtjänsten inte med säkerhet kan säga att den 51-åriga kvinnans behov av ekonomisk hjälp kommer att vara långvarigt.
    "Det är först vid ett långvarigt biståndsbehov som en försäljning av bostad är motiverad", konstaterar förvaltningsrätten.
    Eftersom Malmö stad gjorde fel när de krävde att kvinnans lägenhet skulle säljas, gjorde de också fel när de nekade henne bidrag. Därför måste Malmö stad återigen ta upp fallet för en ny bedömning, slår förvaltningsrätten fast i sin dom.


    Så ser reglerna ut

    En bostadsrätt eller en villa är en tillgång som kan säljas om du har behov av socialbidrag. Men bara om behovet av ekonomiskt stöd är långvarigt - mer än fyra månader - och försäljningen ger ett överskott. Alltså att det blir pengar över när eventuella lån på bostaden har betalats.
    Oavsett måste socialtjänsten alltid göra en individuell bedömning.
    Det kan finnas andra skäl till att en försäljning inte bör göras. Till exempel om det blir svårt att hitta en ny bostad, om bostaden är svårsåld eller om en flytt av olika skäl är olämplig.
    Om bostaden ändå måste säljas ska den bidragssökande få minst fyra månader på sig att sälja.
    Om en bidragssökande har bil kan denna behöva säljas. Är behovet av bistånd kortvarigt eller om bilen behövs i arbetet, kan socialtjänsten gå med på att den inte behöver säljas.
    Källa: Socialstyrelsen


  • Anonym (Pia)
    sextiotalist skrev 2015-04-08 10:26:49 följande:
    Vi hyr ett hus i ett område där de nybyggda BR skulle kosta mer  (med avgift, amortering och räntor) än vad vi betalar idag.
    Jag är ingen hyreskramare, men tycker inte om konceptet bostadsrätt.
    Men amorterng är ett sparande om man inte säljer med förlust
  • Anonym (Pia)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-08 12:50:51 följande:
    Nä,en amortering är att betala av sin skuld.

    Säljer du inte med förlust är det givetvis ett sparande. De pengar du amorterar får du igen när du säljer
  • Anonym (Pia)
    ardath bey skrev 2015-04-08 13:00:36 följande:
    Det spelar ingen roll om försäljningen sker med förlust eller inte. Skulden på lägenheten minskar i bägge fallen, vilket ger mer pengar i handen efter att lånet lösts,
    Ja där har du helt rätt, amortering är alltid ett sparande
  • Anonym (Pia)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-09 22:36:57 följande:
    En bostadsrätt MÅSTE stiga i värde, minst följa inflationen annars ligger man minus , som att lägga pengarna i madrassen..
    Varför då ?
    Avgift plus ränta är ofta lägre än hyra i hyresrätt
  • Anonym (Pia)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-10 12:35:02 följande:
    Jag har tagit upp det tidigare och hade jag köpt bostad 2006 där jag bor och sålt de nu hade jag fått lika mycket pengar tillbaka, alltså förlorat lika mycket pengar som om jag hade haft pengarna i madrassen i 9 år, väldigt dålig affär.
    Vad hade du för månadsavgift i bostadsrätten och vilken hyreskostnad skulle du haft i en likadan hyresrätt
  • Anonym (Pia)
    Anonym (keke) skrev 2015-04-18 22:28:49 följande:
    Vi tänkte satsa på att få in högre kontantinsats i huset istället (och få lägre lån och därmed lägre boendekostnad). Vi planerar att låta framtida skatteåterbäringar successivt betala av vinstskatten eller så betalar vi helt enkelt in bestämda belopp per år. Inte helt bestämt än, men vi tänkte inte bara låta det ligga.

    Det beror väl på hur länge du tänkt dras med uppskovet (och hur länge du räknar med det låga ränteläget)? I dagsläget blir kostnaden 0,5% på uppskovsbeloppet, på en miljon blir det ca 5000 kr per år (delat på två personer) och det tas upp först under 2016 års deklaration. Annars är det på en miljons vinst ca 220 000 kr som ska betalas i vinstskatt som det ser ut.

    Att ha hög belåningsgrad har dessutom andra nackdelar.

    Vid en bostadsförsäljning är det vanligt att ta uppskov på vinstbeskattningen.


    Tänk om – just nu är det billigare att betala av det – med ett bostadslån.


    – Du kan halvera räntan och spara tusenlappar, säger sparekonomen Claes Hemberg.


    Anledningen är faktiskt kort och gott att den senaste räntesänkningen gjort det mer fördelaktigt att betala av sitt uppskov.


    Just nu sitter runt 613 000 svenskar på uppskov av sin vinstbeskattning efter en bostadsförsäljning, enligt siffror i Svenska Dagbladet.


    Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg bör de tänka om:


    – När räntan är så låg som den är i dagsläget är det billigare att låna på banken än av staten.


    ”Rätt dyr ränta”

    Uppskov av vinstbeskattningen är nämligen inte gratis. Genom att skjuta upp betalningen av vinstbeskattningen till Skatteverket kostar det 3,25 procent i ränta.


    – Det är en rätt dyr ränta visar det sig helt plötsligt. Går du in på en bank kan du komma ner till 1,6 procents ränta helt plötsligt. Det är exakt hälften av vad det här uppskovet kostar att betala av direkt. Så betala hellre in beloppet och låna sen av bolånebanken istället. Så får du ner räntan, säger Claes Hemberg.


    Hälften av alla som tagit uppskov har gjort det på mellan 100 000 och en halv miljon kronor. Resterande har från en halv till en hel miljon kronor i uppskov.


    Ett uppskov på en miljon kronor motsvarar en skatteskuld på 220 000 kronor, enligt SvD:s beräkningar.


    Det blir 2500 kronor årligen till Skatteverket.


    Hos banken blir det istället med 1,60 procents ränta 1650 kronor – 850 kronor mindre.


    ”Spara tusenlappar”

    På bostadslånen får du dessutom ränteavdrag – dock retroaktivt i samband med skatteåterbäringen.


    – Ett motsvarande bolån blir på 3,25 procent. Den är i praktiken 2,3 men den är inte avdragsgilld. Därför kan du räkna med motsvarande 3,25 procents ränta för uppskov, säger Hemberg.


    Enligt honom är det nästan omöjligt att göra bort sig.


    – Du sänker din utgift för det här uppskovet med hälften med bums om du går och flyttar nu. Sen kommer du antagligen tjäna på det här de närmaste fyra-fem åren. För så länge kommer det antagligen att ta innan vi har en rörlig ränta på 3,25 procent.


    Och han räds inte för några högre räntenivåer.


    – När den väl kommer upp i fyra procent kommer den inte att parkera sig där utan då är det bara toppen på en konjunktur. Det är bara korta tider som vi kan se en sådan dyr ränta.


    Hemberg rekommenderar dock låntagaren att stanna under 85 procents belåning. Över det kan ge betydligt dyrare lån.


    – Det kan bli tillräckligt dyrt för att göra det till en olönsam flytt.


    Och passa på att pruta ner din övriga bolåneränta – när du ändå håller på. Endast 25 procent av alla bolånetagare prutar nämligen ner sin boränta i dag.


    – Se det som en del av ditt bolån så att du går in och prutar inte bara de här pengarna utan också på ditt vanliga bolån. Du skulle spara tusenlappar.


Svar på tråden Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.