Inlägg från: Anonym (keke) |Visa alla inlägg
  • Anonym (keke)

    Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.

    Anonym (Veronica) skrev 2015-04-08 05:30:52 följande:

    Bara läst TS. 

    Förstår mig inte heller på alla dessa människor som köper hus och lägenheter för flera miljoner som de sen får betala på hela livet. "Ja men det ju vårt hus som vi kan göra vad vi vill med". Eh ja, när ni är typ 90 år är det ert hus. Nu för tiden så får man tapetsera om sin hyreslägenhet om man vill sätta en extra touch på det. 

    Kommer aldrig köpa en bostad. 


    Men att kunna välja sitt boende, är inte det värt mycket? Så långt jag förstår är fina hyreslägenheter (med bra standard, modernt kök och badrum osv) med bra läge och rimlig hyra väldigt svårt att komma över. Ofta får du ta det som erbjuds och ofta är det dyrt ändå. Lite tapeter gör ju ingen avgörande skillnad om läget är dåligt, planlösningen kass och köket omodernt? Sedan går det väl knappt att ens komma över en hyresrätt..?

    Vi köpte en central bostadsrätt i en svensk storstad för två år sedan. Nu säljer vi den för ca 700 000 kr mer än vad vi köpte den för. Under denna tid har jag njutit av att bo här - utsikten är fantastisk, köket är toppklass, badrummet snyggt och bekvämt med tvättpelare. Vi har nu köpt hus, ett hus som är precis det vi vill ha.

    Nej, vi hade inte kunnat ha sparat ihop 700 000 kr under två år. Med all rätt så har värdestegringen iofs varit sjukt hög (onormalt hög), men så gjorde vi en god investering. Visst, vi har köpt dyrt nu på en het marknad, men eftersom det är ett långsiktigt boende i ett attraktivt område så spelar det mindre roll. Till syverne och sist handlar det ändå om att få det boende man vill ha och kan få för sina pengar anser jag. Eller anser du att livet handlar om hur mycket man de facto äger? Bättre äga liten del och få bo som man vill.

    (Vi har f ö inga andra skulder än bostadslån och studielån.)
  • Anonym (keke)
    Anonym (Hur tänka.) skrev 2015-04-08 08:49:24 följande:

    Men nu begår du samma misstag som många gör. Ja, lägenhetspriserna har gått upp mycket den senaste tiden, en orsak är att räntorna är rekordlåga. Kanske är priserna på topp nu. I Augusti kommer nya amorteringskrav. Och om kanske 2 år så ökar räntorna, det kan som sagt gå snabbt när det händer. Att säga att ens lägenhet gått upp mycket bevisar ingenting.

    Aktier kan också gå upp väldigt mycket och misstaget okunniga personer gör är att köpa aktierna när de är som högst värderade. Det känns som att vi är i det läget i bostadsmarknaden.


    Vilket misstag begår vi? Vi säljer lägenheten nu och cashar in värdestegringen. Lägenhetspriserna har gått upp mer än vad villorna har. Vi har gått med vinst. Men nu var det inte prisuppgången som var poängen med mitt inlägg utan att köpt bostad = en bostad som du väljer och enligt dina premisser. Med hyresrätt är det inte likadant (det är hyresvärdens marknad dessutom).
  • Anonym (keke)
    sextiotalist skrev 2015-04-08 15:02:51 följande:

    Nej, alla väljer inte boende efter egna premisser. Om man har ett kapital, då kan man göra det.

    En del är hänvisade till HR eftersom de inte har en insats eller möjlighet att låna pengar, en del väljer att ta en hyresrätt (även om de har ekonomiska förutsättningar att köpa), vet flera som valt det alternativet för att de inte vill äga sitt boende.


    Jo, fast nu var det inte de ekonomiska förutsättningarna (för att köpa BR eller tvingas bo i HR) som var diskussionsfrågan utan om det är bättre rent ekonomiskt att välja HR framför BR eller villa som en del i en privatekonomisk strategi. En del här säger att de inte kan förstå hur man kan köpa och mitt svar gällde en synvinkel på det (att om du köper kan du få ett boende som bättre matchar dina krav/behov i form av läge, planlösning, standard/utförande osv än om du väljer HR där det knappt finns några objekt att komma över och då måste ta det som finns. Ett bra boende är värt mycket i livet)
  • Anonym (keke)
    Sweet Sofia skrev 2015-04-10 13:29:26 följande:

    Så vem kan jag stämma om jag har minus? Många vill nog veta det eftersom det kan hända...


    Du läste inte hela meningen ändå, eller hur? Det var ett kausalitetspåstående (att viss sak måste vara på ett särskilt sätt ANNARS blir det si och så). Inget konstigt med det som skrevs.
  • Anonym (keke)

    TS, nu är försäljningen klar. Det slutade inte på 700 000 kr i vinst utan strax över miljonen, på två år. Då har vi dragit av mäklarkostnaderna. Men visst, all vinst går in i huset vi köpt, med uppskov för vinstskatt som så småningom får betalas. Vi har även egen kontantinsats och har amorterat på lånet sedan vi köpte lägenheten - sammantager är vi alltså en god bit över miljonen nu.

  • Anonym (keke)
    Anonym (jsksl) skrev 2015-04-18 18:35:35 följande:

    Och varför inte betala in vinstskatten direkt? Du kommer ju lixom inte undan den...


    Vi tänkte satsa på att få in högre kontantinsats i huset istället (och få lägre lån och därmed lägre boendekostnad). Vi planerar att låta framtida skatteåterbäringar successivt betala av vinstskatten eller så betalar vi helt enkelt in bestämda belopp per år. Inte helt bestämt än, men vi tänkte inte bara låta det ligga.
    ardath bey skrev 2015-04-18 18:58:24 följande:

    Det är billigare att ha banklån än uppskov om man ser till räntekostnaden


    Det beror väl på hur länge du tänkt dras med uppskovet (och hur länge du räknar med det låga ränteläget)? I dagsläget blir kostnaden 0,5% på uppskovsbeloppet, på en miljon blir det ca 5000 kr per år (delat på två personer) och det tas upp först under 2016 års deklaration. Annars är det på en miljons vinst ca 220 000 kr som ska betalas i vinstskatt som det ser ut.

    Att ha hög belåningsgrad har dessutom andra nackdelar.
  • Anonym (keke)
    ardath bey skrev 2015-04-18 23:13:20 följande:

    Uppskovet kostar samma som ett banklån med 3,25% ränta.


    Hur är det beräknat? Har inte sett full (begriplig) förklaring av beräkningen.

    I räkneexemplet i SvD:s artikel (mobil.svd.se/naringsliv/sa-mycket-tjanar-du-pa-att-betala-ditt-uppskov_svd-4344261) så är besparingen 1000 kr per år för att betala ett uppskov på 800 000 kr jämför med att betala av vinstskatten på 176 000 genom ett bolån med 1,7%. Är det så mycket att hurra för?

    I vårt fall handlar det om att komma upp i 25% kontantinsats på huset (istället för att ligga över 75% belåning). Gör du det kan du få ännu lägre ränta på dina lån när du förhandlar med banken. I vårt fall innebär räntesänkningen 800 kr lägre boendekostnad per MÅNAD.

    Visst, de nya amorteringsreglerna kanske inte gäller förrän från 1 augusti (i vilken form de nu blir), men FI:s inställning till "äldre bolån" är att även dessa ska amorteras i högre utsträckning. Vi kan ju vänta oss hårdare tag framöver även vad gäller dessa lån. På sikt är det en dum idé att ha högre belångsgrad än vad du måste.
Svar på tråden Spara genom att ha hyresrätt. Lyckats spara en miljon kr.