Inlägg från: Leffat |Visa alla inlägg
  • Leffat

    Ni som dissar färdigmat, varför?

    Jag lever till stor del på färdigmat, d.v.s lådor man köper i kyldisken och slänger in i micron. Jag har fått uppfattningen om att många dissar den typen av mat, jag har hört, sett och kommit i kontakt med många som aldrig skulle äta sån "skit". Det förstår man ju också om ingredienslistan till 50% består av E-ämnen. Men när man tittar på innehållsförteckningen, och den ser ut så här:

    Mjölk, inhemskt nötkött 18%, pasta (durumvetemjöl), tomatkross, tomatpuré, grissida 7%, köttbuljong (köttben från nöt, vatten, nötkött, morot, lök, palsternacka, salt, persilja, timjan, svartpeppar, lagerblad), vetemjöl, lök, morot, smör, olivolja, rotselleri, stjälkselleri, vitlök, salt, kryddor (paprika, timjan, svartpeppar, oregano, vitpeppar, muskot, lagerblad.)

    ...och näringsvärdena ser ut så här:

    Näringsvärde /100g
    energi 180 kcal
    fett 10 g (varav mättade fettsyror 4,4 g)
    kolhydrat 14 g (varav socker 0,9 g)
    protein 8,2 g
    salt 1,1 g

    Vad är då problemet med sån här färdigmat, förutom möjligtvis saltmängden? Skulle du äta det själv, och/eller ge det till dina barn? Jag är ingen hejare i köket, men enligt mig är det där samma ingredienser som jag själv skulle använda om jag lagade rätten själv. Ni som dissar färdigmat, varför skulle ni inte äta en färdigrätt med de ingredienser jag listade?

  • Svar på tråden Ni som dissar färdigmat, varför?
  • Leffat
    Kjell2 skrev 2015-04-16 15:28:17 följande:

    För att det jag gör själv är godare


    Där har du förstås en poäng. Skulle säkert gälla mig med, om jag nu kunde göra god hemlagad mat, vill säga.
  • Leffat
    Mrs Okänd skrev 2015-04-16 15:30:04 följande:

    Det där var väl ett av de bättre exemplaren. Vad är det för nåt som har så mycket mjölk?


    EnGladPingvin skrev 2015-04-16 18:44:24 följande:

    Vad är det för rätt? Det som står först är det som det är mest av, i det här fallet mjölk och sen kött.

    Jag äter inte färdigmat då jag vill veta vad det är jag stoppar i mig och var det kommer ifrån samt vill undvika onödiga tillsatser(som de flesta färdigrätter innehåller)och onödigt socker (vilket är väldigt vanligt) . Jag nöjer mig t.ex. inte med att det står nötkött. Jag vill veta att det är svenskt, helst eko/krav, och från vilken del på djuret det kommer.


    Det är en lasagne, i det här fallet. Jag tycker att mycket av färdigmaten nu för tiden har få eller inga tillsatser, men tyvärr kostar det ju. De billigare sorterna vill inte ens jag äta..

  • Leffat
    Jag är bara jag skrev 2015-04-16 19:17:57 följande:

    Dyrt,inte gott,inte nyttigt,för mycket salt,för mycket konstgjort.


    Dyrt - kanske. Inte gott - nja, där håller jag inte med. Inte nyttigt - vad är det som gör mitt exempel onyttigt jämfört med samma rätt hemlagad? För mycket salt - stämmer. Konstgjort - vad är konstgjort i mitt exempel?
  • Leffat
    Jag är bara jag skrev 2015-04-16 19:36:06 följande:
    Du är så van med färdigmat att du inte vet hur "riktig" mat ska-och kan!-smaka. Glad  Vissa färdigrätter vi köpt har smakat apa faktiskt. De allra flesta smakar konstgjort och "pulvrigt". Just din kanske inte var värst även om jag anser köttmängden väldigt liten. Och grissida?! I en lasagne? Dessutom är mikrovärmd mat farligt i längden,finns nya rön som säger det.

    Haha, kan hända. ;) Ingen i min familj har nånsin varit bra på att laga mat, så jag har väl inte den bästa erfarenheten av hemlagat.


    Du har rätt, det finns massor av färdigrätter som smakar pulver. Men när man hittar pärlorna, som smakar som riktig mat, då tycker jag det är värt det. Ang. risker med att värma mat i micron, såna "rön" kommer ju hela tiden, om allt. Så det tror jag inte på bara så där..

Svar på tråden Ni som dissar färdigmat, varför?