• DickRex

    Ditt personliga ansvar!

    Du som verkar veta; var finns jobben?

    Det gick sju inskrivna arbetslösa på varje ledig plats på arbetsförmedlingen i Göteborg förra våren. Till det ska man tillägga att utöver de inskrivna arbetslösa så finns det massor av personer som fallit ur totalt och en massa studenter som studerar för att de inte har fått något jobb. Anser du verkligen att det stora problemet är lata människor?


    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
  • DickRex
    Lajki skrev 2015-04-21 09:18:22 följande:
    Inte allvetare men allmänbildad!

    Läste du ens mitt svar? Kan skriva det igen så får du en ny chans: Vad jag efterfrågar är ditt personliga ansvar för ditt liv och din familj!

    Att du sedan väljer att tolka det som allvetande och att jag har full kolla på alla människor i Sverige, ligger på dig och din (tydligen bristande) läsförståelse.

    Att jag sedan gör ett antal påstående i min TS är helt rätt. Men jag har aldrig hävdat att jag vet allt, utan endast gjort uttryckt min bild av vissa grupper i dagens Sverige.

    Att jag sedan ifrågasätter människor prioriteringar är en sak. Alla människor har rätt att gör vad de vill med sina pengar. Men när personer lever över sina tillgångar till den grad att de är på ruinens brant utan att göra omprioriteringar för att få ekonomin att gå ihop, vilket tillslut leder till bidrag och ökar bidragstagandet i Sverige. Då har jag rätt att uttrycka min åsikt (förfäran) då det är mina inbetalda skattekronor som går åt till bidrag när de skulle kunna läggas på bra mycket viktigare saker i samhället så som skola, vård och omsorg.
    Tycker nog att det finns lite allvetarfasoner där. Du säger dig nämligen ha lösningen: "Skaffa dig en utbildning, skaffa inte fler barn än vad du kan försörja. Flytta dit jobben finns. Ät en sallad!" I mina ögon lite mer naivt är allvetande, men det kanske spelar mindre roll. Hade varit intressant att höra vad du hade för svar på min första kommentar (den första i tråden)?
    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
  • DickRex
     
    Nä, jag tycker inte att det är fel med utbildning, men jag konstaterar att lösningen på samhällsproblemet "arbetslöshet" inte löses genom att enskilda individer flyttar dit jobben finns eller utbildar sig. Även om vi utbildade arbetslösa till alla 36000 lediga tjänster så hade vi fortfarande en halv miljon arbetslösa kvar i Sverige. Det finns visserligen ett litet problem med folk som inte vill jobba, men i praktiken är dessa individer inget problem eftersom kostnaden är den samma för en "villig" arbetslös som en "ovillig", och vi har en jättehög med arbetsvilliga arbetslösa.

    ...så, det du irriterar dig över ar inte avgörande för ekonomin eller situationen i Sverige. Folk kan utbilda sig till vad marknaden efterfrågar, men det kommer bara att lösa en bråkdel av problematiken. 
    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
  • DickRex
    Lajki skrev 2015-04-22 08:55:43 följande:
    Det som irriterar mig är att alldeles för många människor i vårt avlånga land inte tar sitt personliga ansvar utan förväntar sig att någon annan ska göra jobbet åt dem.
    Tänk så olika vi är. Själv irriterar jag mig på att så många människor bryr sig om sådant som inte spelar någon roll, som t.ex ett fåtal lata och ansvarslösa personer, när man istället kunde irritera sig på den folkvalda församling som inte gör vettiga nulägesanalyser och som inte tar tag i de faktiska problemen med adekvata åtgärder. Det står naturligtvis dig fritt att irritera dig på vad som helst, men allvarligt talat, hade det inte varit bättre om du använde din energi på något som faktiskt hade betydelse för vårt gemensamma samhälle? Det hade jag tyckt varit ansvarsfullt av dig som uppenbart har talets gåva. Så varför gör du inte bara det?

    Lösning: Tänk längre!
    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
  • DickRex
    Lajki skrev 2015-04-22 09:41:34 följande:

    Den folkvalda församlingen är ett annat och betydligt större problem. Där skulle det behöva kastas om och göras stora omprioriteringar för att få landet på fötter. Det är mycket som är snett i vårt rike, men det är flera helt andra diskussioner. Kanske återkommer med andra ämnen att diskutera längre fram.


    Men det är just det här fåtalet människor som kostar samhället mycket pengar. Låt oss ponera att det handlar om 10 000 st människor i landet som är ?lata? om alla dess skulle ha ett jobb med en medel inkomst på 23 000 kr/månaden. Det skulle generera nästan 900 000 000 kr mer i skatt till samhället. Nej det är inte mycket pengar sett utifrån vad Sverige omställer på ett år. Men dessa 900 miljoner skulle kunna generera ca 1200 nya lärarjobb i Sveriges kommuner. Detta för att kunna hjälpa framtida generationer från att ?falla ur?. 


    Lovar att jag ska försöka ta ditt förslag på lösning till mig, svårt att lära gamla hundar sitta. Men lovar att jag ska göra ett försöka.  Tack för komplimangen, det värmer!


    Du snubblar i tanken när du resonerar i banor som "om att dessa lata människor skulle ha ett jobb så..." Problemet är nämligen att efterfrågan på arbetskraft är så liten att det kommer finnas lika många arbetslösa även om man får just de lataset i arbete. Det finns ett problem, och det är att det saknas utbildade människor till ett flertal yrken, och naturligtvis borde vi försöka besätta dessa vakanta platser med arbetslösa personer. Men oavsett om vilka personer som vi genom den åtgärden i så fall får i arbete så kommer de återstående att kosta samhället lika mycket pengar oavsett om de är lata eller jätteaktivt arbetssökande.

    Ditt resonemang förutsätter att man bortser från de marknadskrafter som sätter villkoren för arbete, dvs att någon måste efterfråga något (en vara eller tjänst) för att ett ledig tjänst skall tillkomma. Det blir lika lite fler jobb bara för att folk utbildar sig eller söker jobb som att det skulle bli fler bostäder för att man underlättar för andrahandsuthyrning eller öppnar fler bostadsförmedlingar med andra kösystem. Dessa åtgärder hjälper enskilda individer med andra förutsättningar, men lika många människor blir utan bostad.
    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
  • DickRex

    ...så det är INTE "just de lata som kostar pengar", utan det gör alla arbetslösa, oavsett om de är lata eller inte. Detta innebär inte att jag inte tycker att det är OK att vara lat eller att de arbetslösa bär skulden för den kostnad de innebär. Det är bara ett faktum att det är så.


    Läs inte det du tror att jag skriver mellan raderna. ...och försök förstå istället för att missförstå.
Svar på tråden Ditt personliga ansvar!