• Vlad

    Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?

    Nej, det är klart att det inte är det bästa. Men jag tror att det har ganska lite med inkomstskillnaderna att göra och mer med de personer som är inblandade i relationen. Jag personligen upplever det enklare att ha separat ekonomi när vi har någorlunda lika inkomster, innan fanns det mycket mer att ta hänsyn till.


    sextiotalist skrev 2015-04-27 05:32:16 följande:

    Däremot gäller generositet mot varandra oavsett vilken ekonomi man än väljer.


    Det håller jag verkligen med om, generositet och hänsyn. Man läser ofta om skräckexempel på hur folk beter sig med ekonomin i en relation (och det gäller både med separat och gemensam ekonomi), men det verkar ju mest vara ett utslag av egoism.
  • Vlad

    Det blir inte besvärligare än man gör det Vi har ett gemensamt konto för gemensamma utgifter, det kan man ha även om man har separat ekonomi.
    Ibland betalar jag, ibland betalar min sambo, ibland tar vi det från gemensamma kontot när vi gör saker tillsammans.


     

  • Vlad
    Nayaa skrev 2015-04-27 11:01:14 följande:

    Nevermind: Det är otänkbart eftersom jag inte ser någon som helst anledning till en separat ekonomi.

    Har du några bra anledningar att bjuda på?


    Varför vill du ha anledningar? Räcker det inte för dig att gemensam funkar bäst för dig och att något annat funkar bäst för några andra? (om du verkligen undrar finns det säkert inlägg i tråden du kan läsa)
  • Vlad
    mzhyde skrev 2015-04-27 16:14:43 följande:

    att man "absolut" måste ha delat hur gör ni vid föräldraledighet/sjukdom?

    När någon kanske går ned i tid för att schemat inte går ihop hemma för barnen eller om man är i ett yrka är man inte har rätt till t.ex. heltid ?

    Hjälps man inte åt då? Kan lika välnhända en själv en vacker dag..


    Att hjälpas åt och ha separat ekonomi är inte varandras motsatser. Och även om så vore ... det är inte jättekonstigt att ändra sitt ekonomiska upplägg beroende på omständigheterna.

  • Vlad
    Nayaa skrev 2015-04-27 15:18:52 följande:

    Vlad: Jag blev ifrågasatt och svarade på frågan. Enkelt va? :)


    "Svarade" är väl ändå lite att ta i?
  • Vlad
    gbgumman skrev 2015-04-28 16:12:52 följande:

    Alla som känner sig nöjda tycker väl sitt system är det bästa. Inte så svårt att förstå egentligen. Fördel vårt system är väl att det är så enkelt att administrera men många tycker att det är ett orättvist system och då passar det inte dom. Lätt!!!


    Jag tror inte att någon har ett system som är krångligare att administrera än de klarar.   Det enda som kan tänkas vara krångligare än de med gemensam ekonomi upplever det, är att vi ibland utvärderar hur stor summan på det gemensamma kontot ska vara.

    Det är inte rättvisa/ orättvisa som har fått oss att göra som vi gör, det är bara det som har passat oss bäst. Jag tror att utgångspunkten att man vill varandra väl är viktigare än vilket upplägg man väljer.
  • Vlad
    Anonym (tjejen) skrev 2015-04-29 05:47:36 följande:

    Man måste hitta sitt sätt som passar. Min man har hand helt om vår ekonomi. Det tog ett tag att vänja sig men det fungerar oftast jättebra. Min lön går in på hans konto och så betalar han alla räkningar och betalar allt för mig när vi är ute eller om jag behöver något. Jag slipper allt som har med pengar att göra.


    Men du har ett eget sparande eller så va? Bara för säkerhets skull om det händer något. Jag vet inte hur det fungerar nuförtiden, jag antar att det beror på banken och så vidare, men när min pappa dog så spärrade banken det gemensamma kontot för en tid. 
Svar på tråden Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?