Inlägg från: Anonym (gnurk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (gnurk)

    Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?

    Flash Gordon skrev 2015-04-28 13:05:57 följande:
    Det är ju en skillnad i synsätt. Inte i antal konton och vem som äger kontona.

    Enskild ekonomi:

    Jag får in 25000 (och du 15000) och jag betalar 8000 av mina pengar för gemensamma konstander. Sedan är de där 17000 som är kvar på mitt konto mina och jag gör vad jag vill med dem. Skulle du inte tycka det vore trevligt med en week-end till London? Kan inte du börja spara av dina pengar så kanske vi har råd en dag att resa dit tillsammans?

    .
    Gemensam ekonomi:

    Vi får in 40000 och av det betalar vi 16000 i räkningar. Av resten så sparar vi 15000 fördelat på ett konto till mig, ett konto till dig och ett extra pensionskonto till dig eftersom du tjänar mindre än mig (jag 25 och du 15) och därför får sämre pension. Barnen får en tusenlapp var också.

    Av övriga pengar tar vi ut "egna" pangar som vi kan handla vad vi vill med. Vi är överens om vad som ungefär ingår i detta (Damernas Värld, lösgodis och nåt litet lyxinköp på henne - fiskeutrustning, Guns 'n Ammo och fotbollsbiljetter åt honom) och hur stor summan ska vara.

    Dvs vi har delvis inflytande på vad den andra köper för leksaker i form av att vi är med och godkänner summan som är fri att spendera. Vi är överens om detta

    Vi sparar också på ett gemensamt konto för semestern och vi har ytterligare gemensamma konton med sparpengar för huset och allmänt.

    Gemensamma mål, gemensamma beslut, gemensamt sparande. Ja, gemensam ekonomi, helt enkelt.
    Jag håller inte riktigt med dig i din beskrivning. Jag och min sambo har separat ekonomi, men aldrig att scenariot i din beskrivna "enskilda ekonomi" skulle hända. Vi har väldigt lik syn på pengar, ingen har särskilt dyra vanor, så det är något vi aldrig behövt diskutera. Om vi skulle vilja åka till London och jag inte skulle ha pengar till det skulle han betala.
  • Anonym (gnurk)
    Flash Gordon skrev 2015-04-28 17:15:53 följande:
    Inte alls, om det är scenariot med enskild ekonomi du avser.

    .
    Ser du att jag i scenariot med gemensam ekonomi lägger till faktorn att vi tillsammans tar alla beslut som rör familjens ekonomi och ALLA våra pengar, inklusive "de egna" pengarna?

    Vi HAR "egna pengar" men de egna pengarna är underställda vårt gemensamma beslut om hur stor den summan ska vara. Den månad jag får in årets bonus kan jag inte dra iväg och shoppa järnet bara för att det ramlat in lite extrapengar på mitt konto.

    Vi ser också inkomsterna som "våra" och inte "mina" och "dina". Något som ofta skiljer från de som talar om enskild ekonomi.

    .
    Jag har också levt med enskild ekonomi, när jag var 20+ och student. Då hade vi varsitt konto, betalade exakt hälften av räkningarna var och förde kassabok på matinköpen. I övrigt hade vi inget med varandras pengar att göra. Det var ett sätt som passade sig då.

    Nu är vi två + ungar som bildar en enhet. Ett "vi". En familj.

    Då är det mer lämpligt att vi också har gemensam ekonomi på ungefär det sätt jag beskrev ovan - om än med andra siffror (det var inte mina riktiga siffror i det exemplet).
    Okej, jag håller inte med om att det är så binärt som jag uppfattar att du ser det som. Jag och sambon fattar fler egna beslut om vad vi ska göra med våra pengar, men trots att jag och sambon har separat ekonomi skulle jag ha invändningar om han la hela sitt sparkapital på en sportbil. Och om vi gjorde den där resan som jag inte skulle ha råd med, skulle vi inte se det som att han bjuder mig, utan som något vi gör gemensamt.
Svar på tråden Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?