• Anonym (YES)

    Min dotter är bäst på att läsa i förskoleklassen!

    OCH hon har inte gått på dagis mer än 9 månader mellan 2 och 3 år. Lärarna tyckte till och med att hon kunde hoppa över ettan. Hon klarar både läsa, skriva, matte och att ta instruktioner m.m.

    Alltså handlar det mer om hur barnen är som människor än att dagis börjar med pedagogik när barnen är 1 år.

    Ja, jag vet att jag provocerar men en del verkar tro att dagis är lösningen på allt. Och jag vet att detta är medfött för inte har vi som föräldrar gjort mer än andra för att lära henne!

  • Svar på tråden Min dotter är bäst på att läsa i förskoleklassen!
  • Anonym (YES)
    Emmispemmis skrev 2015-05-06 10:04:56 följande:
    Det som jag tror TS var ute efter är att vi vars barn inte gått på förskola ofta får höra att de inte får lära sig saker och kommer att bli efter i skolan. I själva verket är det givetvis inte per automatik så.

    Just precis! För jag tror att när barnet är MOGET för att lära sig så lär de sig. Lite skryt var det kanske men jag har även en äldre dotter och hon var inte alls lika tidig. Hur ofta får man inte höra att barn måste ha pedagogiken som finns på dagis?

    Sen är det inte sagt att dagis är bra ur andra synpunkter och framför allt för vissa barn.
  • Anonym (YES)
    Anonym (g) skrev 2015-05-06 10:24:20 följande:
    Ja, man behöver verkligen fundera över mognad psykiskt också. Känner till en väldigt intelligent tjej som hoppat över två klasser och nu går i tvåan på gymnasiet istället för i nian.Hon får A på alla prov, samtidigt är hon en elak mobbare och allmänt omogen- kanske yngre än sin fysiska ålder, som en fjortonåring ungefär.

    Ja, jag är inte för att man skall hoppa över en klass, men det var kul att de sa det. Dock är min dotter även bra på det sociala och är väldigt snäll mot alla. Men hon är ju inget "underbarn".
  • Anonym (YES)
    sextiotalist skrev 2015-05-06 10:30:24 följande:
    Men det gjorde jag också. Inte gått på dagis men haft barnflickor då båda mina föräldrar arbetade.
    Jag lärde mig själv, ingen annan som tragglade bokstäver med mig.
    Der är olika hur man knäcker läskoden. Detta påverkas marginellt om barnen går på dagis eller inte.
    Ja...och som BVC tjatat om att man skall läsa för barnen. Gett ut broshyrer m.m. Men jag har tre barn och det är stor skillnad på deras tal och när de började prata och vi har läst ungefär lika mycket för dem. Ser det mer som ett "nöje" med läsning. Annars kan de ju lika gärna kolla på barnprogram.
  • Anonym (YES)
    Anonym (g) skrev 2015-05-06 10:36:34 följande:
    Så här är det ju; att förskola skulle vara det bästa och nästan en nödvändighet i dagens samhälle är för att staten vinner på att vi producerar oss till döds på arbetsplatser.

    Ja, det kan vara så, mycket skattepengar och mycket pengar som vi kan handla ännu mer för.
  • Anonym (YES)
    tankfull skrev 2015-05-06 11:21:58 följande:
    Det var en tråd för ett tag sedan där en busschaufför påpekade hur många ungdomar det är som inte ens säger hej till chauffören utan bara stämplar sitt kort, och hur det kan kännas att vara på en arbetsplats där man faktiskt blir ignorerad. Du kan väl knappast ha undgått att notera hur många situationer i samhället som förr krävde mänsklig kontakt och som numera inte kräver detta längre? Det måste påverka samhället på något sätt i längden. Finns nog många pensionärer som saknar "ansikte mot ansikte"-situationer i vardagen.

    Men det verkar ju inte som dagis lär ut barn att hälsa? De lär sig att man måste vänta på sin tur och sådana saker, men det kan ju mina barn också.

    Hur ska man göra för att folk ska ha mer kontakt med varann när de allra helst skriver om allt på FB och forum istället?

    Jag tycker det är skönt att slippa en del kontakter i samhället. Folk är ofta ändå otrevliga, en del är trevliga i kassan men långt ifrån alla kassörskor.
  • Anonym (YES)
    Anonym (k) skrev 2015-05-07 20:23:54 följande:
    Och din poäng är?

    Min poäng är att jag tror att det handlar om gener och hur utvecklad hjärnan är i en viss ålder. Det är ju ingen idé att försöka lära ett barn matte eller att läsa när inte hjärnan "förstår". Tror man överdriver förskolans pedagogik faktiskt. Jag tror inte Sverige får bättre elever i skolan för att man räknar stegen in till toan när barnen är 3 år.
  • Anonym (YES)
    sextiotalist skrev 2015-05-08 08:49:49 följande:
    Jag tror inte det överdrivs, ett bra dagis få barnen att utvecklas och framför allt med sådant som man inte kan träna hemma på.

    Inte heller är jag säker på att just lära sig räkna och skriva är något man ska fokusera på, men tänket, att tidigt träna barn tänka analytiskt tror jag ger väldigt stor skillnad i förlängningen, att träna på att samarbeta, att visa hänsyn, att sitta tyst när fröken berättar något är viktigt.
    Min grabb har gått på flera skolor (tyvärr pga flyttar i jakt efter arbete).
    Den klassen som var sämst (men väldigt snälla och rara lärare) var en klass där nästan ingen hade gått på dagis. Den klassen som fungerat bäst, var den klassen där de flesta hade gått på dagis. Det var inte bara kunskapsmässigt, utan barnen i klassen (svenska elever, landsbygd-miljö) med få dagisbarn, hade svårt att sitta stilla och lyssna etc
    Ja, jag vet inte jag. Mitt barn är väldigt lugn av sig och sitter alltid still, men det är ju så hon är som person. Min pojk är hela annorlunda och han går nu på dagis ca 20 h vecka. Vet inte om det påverkar något. Tror att alla barn gått på dagis i mina barns klasser. De är ganska vilda av sig och vet att läraren haft problem med det. Dcok verkar det också ha stor betydelse hur läraren är. Sista läraren har klarat det.
Svar på tråden Min dotter är bäst på att läsa i förskoleklassen!