• beccagranen

    Min dotter är bäst på att läsa i förskoleklassen!

    Jag tror varje barn har sina egna förutsättning, givetvis har omgivningen/hemmet en viktig påverkan men hur snabb inlärningsförmågan är känns mer som en genetisk faktor. Kan relatera till mina barn, den äldsta fyller 8år till vintern. Han har vi kämpat med under både förskoleklass och ettan, att lära sig alfabetet och läsa. Nu under vårterminen i ettan har han lärt sig det, efter mycket träning och malande här hemma. Däremot är han riktigt kvick i matte, det gillar han och kan sitta och räkna på eget bevåg. Vi fick även veta av fritidspersonalen att han har en begåvning i schack, vilket vi aldrig spelar hemma. Men tack vare skolans uppmärksamhet och hänvisning börjar han spela schack efter sommaren.

    Det jag kan jämföra med är lilltjejen, som är 2,5 år. Hon är så lättlärd, talar obehindrat och snappar upp allt hon hör. Det räcker att upprepa ett ord en gång  så kan hon det sen. Vi har aldrig riktigt greppat hur begåvad hon är, utan mer bara tänkt att hon är lite tidigare och snabbare än genomsnittet. Men på bvc häpnades hon över hur verbal hon är, och kan diskutera, ge rätt kaxiga svar osv. Sen älskar hon att sjunga, hon räknar till 32, kan alfabetet i sång och hittar på egna sånger. Det senaste hon påbörjat är att spela gitarr med sin pappa, och det dröjer nog inte länge innan Bamsemelodin sitter =)

    Av att bara jämföra mina barn så sitter det något biologisk, sonen börja fsk på deltid när han var 2,5år. Han har haft föräldrar, mor/farföräldrars fulla uppmärksamhet om ensambarn och första barnbarn. Vi har alltid läst, samtalat och avsatt mycket tid för honom, vilket gjort honom väldigt social och verbal.
    Men lilltjejen började på dagis vid 13mån ålder (80%), hon har delat uppmärksamheten med sin bror, sov borta första gången strax efter 2år osv.

Svar på tråden Min dotter är bäst på att läsa i förskoleklassen!