Inlägg från: Anonym (Fido) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fido)

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Vill påpeka att vid förra valet kom YouGov närmast valresultatet av opinionsinstituten.

    Socialdemokratins nedgång är sannolikt kopplad till att befolkningen upplever att samhällskontraktet håller på att smula sönder.

  • Anonym (Fido)
    KillBill skrev 2018-05-07 18:33:11 följande:

    Jag tycker att det är tragiskt att kvinnor med svag position på arbetsmarknaden oftare är utsatta för sexuella trakasserier. Det finns statistik som stödjer detta faktum.


    Amerikansk forskning visar att det är sant som du säger, men det gäller i lika hög utsträckning män. Finns inget statistisk signifikant relation avseende kön, däremot för etnicitet, socialklass och arbetssektor.
  • Anonym (Fido)

    En bidragande orsak till vänstersidans minskning tror jag är det sätt som många på den vänstra sidan sköter debatter, vilket också framgår ofta på FL. (Jag kommer själv från S men är osäker på hur jag ska rösta till hösten.) Det verkar vara en strategi att använda sig av olika härskartekniker och att förolämpa motståndares intelligens så fort någon ifrågasätter politiken. Tror inte det varit många i världshistorien som ändrat åsikt när de utsätts för den typen av debatteknik. Långsiktigt urholkar man även trovärdigheten i den egna politiken.

  • Anonym (Fido)
    Anonym (Guttaperka) skrev 2018-05-18 07:28:48 följande:

    Jag gör samma reflektion. Tendensen är överdrivet tydlig på bla det här forumet där man ibland undrar om debattörer som säger sig stå närmast S egentligen har en agenda att locka väljare till någon annan politisk sida.

    En till reflektion, och den kommer sig av iakttagelser som jag gör av debatten mer generellt, är den nästan fullständiga frånvaron av självkritik hos S-anhängarna. Men där har jag inte lika stora invändningar eftersom det är en del av politiken (få politiska partier erkänner sina fel). Men i vissa frågor, där man så tydligt har bytt fokus, hade lite självkritik varit mer effektivt än förnekelse tror jag.

    Jag tillhör ändå den skara som nog kan komma att rösta på S nu när partiet tagit sitt förnuft till fånga i många viktiga frågor.


    Intressant. Jag har nog rört mig längre bort. Sannolikt kommer jag så småningom återvända till S, men inte denna gång.

    Vid sidan av vänsterns olika härskartekniker har jag lackat ur på hur man slentrianmässigt talar negativt om män.

    Sammantaget har jag landat i att, trots att jag inte önskar mer marknadsekonomi, väljer jag hellre det om det sker utifrån en acceptabel värdegrund; alltså människosyn och syn på demokrati och yttrandefrihet, än mindre maknadsekonomi (vilket jag egentligen hellre önskar) men utifrån en skev syn på värdegrundsfrågor.
  • Anonym (Fido)
    Anonym (Guttaperka) skrev 2018-05-18 23:38:45 följande:

    Själv är jag i och för sig en förespråkare av både marknadsekonomi och fördelningspolitik, som jag tror går utmärkt att förena. Därför har jag också svårt att acceptera några begränsningar av vinster i välfärden. 

    Dessutom är jag benhård förespråkare av jämställdhet mellan könen, vilket kan kräva vissa åtgärder för att t.ex. främja kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden m.m. (kanske numera även män på vissa områden). 

    Jag kan, utöver detta, ärligt säga att jag sympatiserar med stora delar av S-politiken. Men problemet är när sådana som mig tidigare har pekats ut som skrikhöger och fått andra epitet (vet ej om det skett i den här tråden) när jag hävdat att t.ex. asylpolitiken har varit felaktig. Detta har jag dock inte gjort för att jag är motståndare till invandrare (jag är en lika behård antirasist), utan för att jag inser att våra resurser är begränsade och måste användas på det mest effektiva sättet om de ska göra någon nytta. Tidigare har sådana påståenden nästan ansetts rasistiska. Numera verkar det vara en accepterad och nödvändig politisk ståndpunkt. Eftersom jag tidigare har pekats ut på detta sätt, tycker jag att det vore klädsamt med lite självkritik hos dem som (felaktigt, får jag förmoda) som gjorde utpekandena. 

    (Jag ska tillägga att det kanske inte skett i just den här tråden, dock). 


    Håller med dig. Särskilt angående sista punkten. Bara att ifrågasätta var likställt med att kallas rasist.

    Vad gäller relationen marknadsekonomi och fördelningspolitik så är det inte en fråga om antingen eller, utan snarare om hur mycket marknad man ska tillåta och inom vilka områden. Snarast förutsätter fördelningspolitik en marknadsekonomi - brukar inte finnas så mycket kvar att fördela i typ Nordkorea. Jag delar i huvudsak Polanyis syn att alltför mycket marknadsgenomslag leder till anarki och ett behov av samhället för ?inbäddning?.

    Det är just på grund av vikten av jämställdhet som jag kommit att irritera mig hur man inom vänstersidan talar om män. S är väl inte värst, men stött på det många gånger även där. Minns (som exempel) ssu-aren som i en debattartikel talade om män som äckliga varelser och kallade sig för stolt manshatare. Jag ser att idag behövs det främst åtgärder för pojkarna inom skolan, vilket inte berörs i samhällsdebatten.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?