Inlägg från: Anonym (GK) |Visa alla inlägg
  • Anonym (GK)

    Ensamstånde och sjukskrivna/fattiga

    Finns det fler ensamstående föräldrar som är långtidsjuskrivna el långtidsarbetslösa och har mkt liten el ingen inkomst?
    Önskar diskutera och prata med dom som förstår hur det är att ha barn som växer upp på existensminimum i dagens Sverige, där dom flesta andra har en helt annan standard och skillnaden blir så tydlig.  

  • Svar på tråden Ensamstånde och sjukskrivna/fattiga
  • Anonym (GK)

    Tack alla som skrivit.

    Jag kanske var otydligt med syftet med tråden men det var just att ha ett ställe där man kan prata av sig med dom som känner likadant och som varit i likande situation under längre tid.

    Jo det är ofta väldigt givande att diskutera med andra i likande situation. Om man har en speciell sjukdom att kunna prata med andra som har liknande, el barn med särskilda behov tex. Inget konstigt el ovanligt alls. Det är många som gör det och det är ofta stärkande för individerna så jag tänkte just något liknande för föräldrar som är långtids fattiga tex sjuk och inte ser en förändring jättenära och att det inte handlar om en kortare tid medans man pluggar el liknande och vet att man har en bättre framtid utan mer "långtids fattig"

    Det var inte alls menat som en tråd för att dom som INTE befinner sig där el gör det men INTE ser meningen i att skriva av sig till andra som signaturen Doris tex. Du hittar säkert ett annat forum där det känns meningsfullt för dig att skriva.
     

  • Anonym (GK)
    Anonym (Maria) skrev 2015-05-16 10:26:18 följande:

    Jag lever inte riktigt på minimum, men inte långt över. Har bara deltidsjobb och är ensam med barn. Visst finns det mycket gratisnöjen, men det känns ändå pissigt ibland och det kan vara skönt at prata av sig. Förstår inte varför folk tycker att det var konstigt att TS vil det. . .


    Precis!
    Sen är det ju så att barnen ju äldre de blir vill ha liknande nöjen som sina kompisar och det faktum att standarden rent generellt är hög i Sverige så gör det ju ont för barnen att inte kunna följa med sina kompisar på grejer.
  • Anonym (GK)
    Anonym (doris) skrev 2015-05-18 20:53:15 följande:
    Jag är helnöjd med det här forumet faktiskt, men tack för "omtanken"

    Jag håller inte med dig om att det ofta är stärkande att prata med andra fattiga om hur det är att vara fattig. Faktiskt är det ofta så att det blir destruktivt istället för till nytta. Man kommer sällan framåt genom att dela sina upplevelser av fattigdomen. Däremot om man diskuterar tips för att göra livet rikare och bättre kan vara väldigt positivt och leda till bra saker.

    Varför ska man bara fastna i att "jag ä fattig och kommer att vara fattig"? Det är ytterst sällan som man faktiskt behöver vara fattig hela livet eller ens under väldigt lång tid.
    Fast varför vill du skriva här då om du inte tycker att det ger dig något? Starta en egen tråd med bara fokus på ditt syfte. Själv tycker jag inte att det ena utesluter det andra. Dvs tips och prata av sig är ofta det som sker såna grupper. Förstår inte vitsen med att ifrågasätta syftet jag hade. Starta en tråd med bara ditt syfte då.
  • Anonym (GK)
    Anonym (Maria) skrev 2015-05-17 17:11:22 följande:
    Precis! Det vilar en "Lilla huset på prärien"-romantik över fattigdom bland de som inte varit där (eller varit där självmant en tid på grund av studier etc). Det är såå jobbigt att hela tiden få den här attityden kastad i ansiktet. "Man ska vara glad för det man har", "man ska vara glad för det lilla" och allt det där. Tacksamhet, tacksamhet, tacksamhet. . .

    Är det den gode Luther som fortfarande spökar, eller vad är det? Jag kan i alla fall säga att jag inte är det minsta glad över att bara ha "det lilla" hela tiden. Att alltid ha det sämst, ha råd med minst. Så det så!
    Håller med. Och det handlar ju om att man inte kan få hyreskontrakt kanske ständigt flytta runt om man inte har inkomst. Barnen byta närmiljö. Jag har varit sjuk i 15 år och jag kan se att kraven har höjts väldigt mkt förr kunde en borgenär godkännas av de flesta hyresvärdar om man inte hade tillräcklig inkomst. Och att det är svårt spara i hop till något litet extra för det kommer då och då oförutsedda utgifter. Jag längtar efter att hitta på saker, hänga med konserter, resa, gå ut och äta. Det är saker för min egen del. Sen längtar jag efter att ge mitt barn samma saker som barnets vänner har. Kan se att det blir svårare ju äldre barnen blir. Det sociala umgänget blir svårare när man inte kan följa med. Jag kan känna att det tar mkt ork att leta saker begagnade hela tiden. Ork som man vill satsa på sitt barn när man redan är sjuk och har begränsat med just ork.

    Det är väl bara mänskligt att man inte tycker det är ok att ha det mkt sämre än människor omkring.
  • Anonym (GK)
    Anonym (fattig) skrev 2015-05-18 21:12:14 följande:

    Är långtidssjukskriven och inget arbete att gå tillbaka till. Är 100% ensamstående och vi lever på mindre än hälften av existensminimum.

    Det är svårt att vara fattig men inte alls så svårt som jag innan föreställt mig det. Eller det är svårt på ett annat sätt än vad jag tidigare trott. Det svåraste är inte att få pengarna att räcka till (även om det är rätt tufft) utan det som är mest knäckande är osäkerheten och oron. Att inte veta varifrån/om pengarna kommer nästa månad, var man ska bo om ett halvår, hur länge sjukdomen/fattigdomen kommer att pågå.

    Men inställningen är viktig. Utan rätt mental attityd går man under. Med rätt mental inställning klarar man av att leva på luft och vatten och se det underbara och fina i de små tingen.

    Jag har inte alltid levt så här. Och kunde aldrig i mina vildaste fantasier tänka mig att välfärdssystemet är så nedmonterat som det är och att det i princip saknas ett socialt skyddsnät nuförtiden.


    Håller med om att systemet är nedmonterat.
    Ang attityd något jag har svårt för är när någon som jobbar heltid och är ensamstående tror att dom har det likadant. Vet personer som har lika lite till mat varje månad därför att dom valt ha en bil, för över en viss summa pengar till ett sparande varje månad så att dom kan göra något extra el ha en buffert om det behövs. Det är liksom inte riktigt samma sak. Även om jag självklart förstår att det alltid är tuffare att vara ensam dvs om dom jämför sig med par...
    Sånt känner jag att jag på slutet börjat ta åt mig för mkt istl för att vifta bort och tänka jaja dom vet inte vad dom talar om och bara ignorera att dom tror dom går igenom samma sak samtidigt som dom har råd köpa nya köksmöbler el installera en tvättmaskin...

    Ofta handlar det om prioriteringar. Vilka prioriteringar man gör. Vill man leva snålt och kämpa och spara i hop till en resa, el vill man köpa nya kläder till barnen istl för second hand och köra bil. Kanske gå ut och äta då och då. Nej då blir det kanske ingen semesterresa.  El vill man snåla länge och kunna köpa något man verkligen velat ha el spar för att låta sina barn syssla med en dyr fritidsaktivitet dom så gärna vill. Som jag ser det finns det massor av val för de flesta människor i samhället
    Det är bara det att när man ligger på absoluta gränsen så finns inte de valen. Det är dom begränsningarna som jag har svårast att acceptera och gilla läget år efter år.
  • Anonym (GK)
    Anonym (gamling) skrev 2015-05-19 01:05:50 följande:

    Vänta bara tills ni blir pensionärer!
    Jag har jobbat hela mitt liv sen jag slutade skolan, och min pension efter skatt är 8.300:- Det blir man inte fet på. Så är det att vara kvinna och ha jobbat i ett tungt och dåligt betalt kvinnoyrke.
    Bo och äta måste man, och så mycket mera räcker inte pensionen till. Ska man ha nåt "nytt" i klädväg så är det second hand som gäller. Och varenda krona jag kan spara går till julklappar och födelsedagspresenter till mina sex barnbarn.
    Även när man blivit gammal kan man önska sig lite guldkant på tillvaron, som t ex ett restaurangbesök eller någon liten resa, men det är bara att glömma.


    Ja det är verkligen illa! Otroligt låg nivå på pensionen. Jag ska få förtidspension förmodligen snart sjukersättning och kommer då är lägsta nivån som jag kommer få för 100 % pension drygt 6000 kr efter skatt! Helt sjukt att nivåerna är så låga
  • Anonym (GK)

    Nej jag har inte fått sjukpension ännu så har inte sökt bostadstillägg ännu men det är fortfarande en liten inkomst det handlar om.
    Lägstanivån pension är orimligt låg.

  • Anonym (GK)

    Om man redan har fullt bostadsbidrag så får man inte så mkt bostadstillägg även om man kan få det också. Som sagt det är fortfarande inte så mkt pengar.

    Ang fonder så är min erfarenhet av att sökt i flera år att det är kyrkans fonder som man har störst chans att få för att köpa till sitt barn el göra med sitt barn. Skulle jag tipsa någon så är det att lägga sitt krut där och se till ansöka varje år.

  • Anonym (GK)
    Alexi skrev 2015-05-20 19:47:34 följande:
    Har du verkligen sökt bostadstillägg och fått avslag? Eller tror du bara att du inte har rätt till det?
    Är du själv ensamstående och har dålig ekonomi?
    Det var lite det jag ville få till i denna tråd...
  • Anonym (GK)
    Anonym (Maria) skrev 2015-05-24 07:50:45 följande:

    "Mamma, kaaan vi inte åk till nya Bamses värld. Snäällaa. . . . . Alla mina kompisar har varit och pratar om det". . .

    Det här är vad jag får höra nu, men jag har inte råd. Jag vet att alla andra varit där, men jag vet inte hur jag ska få råd att lägga 800:- på en dag på djurparken. Det är sånt här som är så tråkigt.

    Jag skrev till chefen och anmälde mig som vikarie i hopp om att få ett personalkort, men jag fick det vanliga svaret "vi hör av oss".


    Tufft!
    Har man tur kan man få fondbidrag till sånt här. Men som sagt min erfarenhet av all tid man lagt för att söka är att det är bara är kyrkan som är värt ansöka hos.

    Det är ju så mkt som gör det svårt pga att medelklass i Sverige numera har dyra vanor. När vi var små för 30 år sen så åt man aldrig på mac Donalds o gjorde saker som kostade för att umgås. El ialf inte i samma utsträckning
Svar på tråden Ensamstånde och sjukskrivna/fattiga