Inlägg från: Geipherz |Visa alla inlägg
  • Geipherz

    Varför använda "hen" när könet tydligt framgår?

    Irriterar mig nåt oerhört på missbruket av pronomet "hen" (som ska användas när man pratar i allmänna termer och vill undvika att uppge könet eller behöva säga den, han eller hon, vederbörande, personen i fråga etc. eller om transpersoner som inte kan identifiera sig med vare sig man eller kvinna.)

    Nästan dagligen läser jag hur folk systematiskt tycks missuppfatta detta med flit. Idag var det t.ex. en person som namngett sin katt med ett typiskt mansnamn (inte könsneutralt i dagsläget i alla fall) och sedan benämnt den som en "hen" trots att katter mig veterligen inte kan vara transpersoner.

    Ser även ofta på FL folk som skriver saker i stil med "Idag var jag ute med min son i parken. Hen fick en glass på hemvägen".

    Varför...?

  • Svar på tråden Varför använda "hen" när könet tydligt framgår?
  • Geipherz

    Och självklart ska även anonyma få kommentera den här tråden. Glömde att detta inte sker automatiskt på FL och inte går att ändra i efterhand, suck. Hoppas folk törs svara i alla fall.

  • Geipherz
    Katlan skrev 2015-05-17 17:40:28 följande:

    Jag ogillar när man använder "en" istället för "man" också.

    Får mig ofta att sluta läsa, precis som hen.


    Tror jag retade mig på precis samma fenomen för max 10 minuter sedan senast, och rentav startat en tråd om det med... Förekommer flitigt hos ett visst klientel; bland annat på Kitty Jutbrings Instagram med tillhörande kommentatorer.
  • Geipherz
    Cal XVI Gustf skrev 2015-05-18 10:22:16 följande:

    Hur går det förresten med ordet "henom"? Det var väl det man föreslog från början att det skulle heta i objektsform men nu hör man det inte speciellt ofta. Lät det för löjligt eller vad?


    Det förekommer men är inte fullt så etablerat som hen ännu. Henom låter betydligt mer likt honom än henne, kan det vara en förklaring till att det inte slagit igenom fullt ut ännu?
  • Geipherz
    spillerkillern skrev 2015-05-18 08:36:47 följande:

    kan vara dilalekt att säga "en" när det gäller en man, ofta sägs en framför namnet och när det gäller kvinnor säger man "a" innan namnet eller bara "a" där man pratar om en kvinna. Tror det är i Jämtland.


    Pentagram skrev 2015-05-18 08:54:34 följande:

    I Wermland kan en också använda "en" istället för "man", dialektalt.


    Stämmer bra, här syftades dock inte på den dialektala användningen utan inlägg i kommentarsfält hos t.ex. Kitty Jutbring, Lady Dahmer och andra bloggande eller instagrammande feminister - överhuvudtaget folk som brinner för HBTQ i olika former.
Svar på tråden Varför använda "hen" när könet tydligt framgår?