Inlägg från: U never saw me |Visa alla inlägg
  • U never saw me

    Hur ska jag våga berätta för min sambo om min sociala fobi eller vad det nu är jag lider av?!

    Vad är det att skämmas över? Han känner dig, han har redan märkt av det. Du är samma person som du va innan, oavsett vad man väljer att kalla din problematik.

  • U never saw me
    Anonym (rädd) skrev 2015-05-22 19:43:04 följande:

    Fast har han redan märkt av det borde han ju veta varför jag är hos psykologen. Men jag är nog oerhört bra på att spela , ångesten och hur obekväm jag känner mig i sociala situationer syns nog inte utåt.

    Tips på hur man ska stå ut med jobbet? Hur står du ut med jobbet?


    För mig vände det när jag började berätta om folk om min fobi. Det va svårt men folk va förstående och då släppte spänningen lite när jag inte behövde hålla en fasad. 
  • U never saw me
    Anonym (rädd) skrev 2015-05-22 20:02:52 följande:

    Ska jag berätta för dem på jobbet att jag är fruktansvärt obekväm och nervös i sociala situationer? Då kommer jag ju bli av med jobbet


    Varför skulle du bli av med jobbet? Du är som sagt fortfarande samma person, även om du väljer att vara öppen om din fobi. Det är ju hur vanligt som helst med social fobi, och folk är mer öppna än vad du tror. Nu har du byggt upp en värld där det är du mot dom. Men om du är öppen mot dom om ditt mående så river du ner den muren som nu finns mellan er, och helt plötsligt kanske du känner att det finns ett "vi" istället för bara du ensam. Det är inte konstigt att du har paranoida tankar, du går ju hela tiden runt och försöker dölja din hemlighet till varje pris. Du är inte dig själv och då är det svårt att intala sig själv att andra tycker om en som man är. 

    Sen handlar det mycket om att acceptera sig själv som man är. Jag beter mig lite konstigt i vissa situationer, men det är jag. Och det står jag för. Jag behöver inte be om ursäkt för det. Och de vänner jag har, de umgås med mig trots att de vet allt detta. Det har gjort att jag växt, för jag har märkt att folk accepterar mig som jag är om jag bara vågar visa dom vem jag är. För har man social fobi så märker folk det hur mycket du än försöker dölja det. 

    Jag har varit livrädd för att gå till jobbet, men det känns som att det växt bort med åren. Men något som också hjälpt mig en bra bit på vägen är faktiskt antidepressiv medicin. Det finns specifika sorter för just social fobi. Mår man bättre med sig själv psykiskt så ökar självkänslan vilket i sin tur leder till att den sociala fobin minskar. Allt hänger samman. 
  • U never saw me
    Anonym (rädd) skrev 2015-05-22 20:07:34 följande:

    Men det funkar för dig att jobba med social fobi? Jag har lite lätta paranoida tankar också om att alla är emot mig och skrattar åt mig. Det gör att jag går med en klump i magen till jobbet varje dag. Hut står man ut med det?? För jag kommer att behöva leva med detta för resten av mitt liv


    Du fokuserar så mycket på vad andra tänker om dig. Men vänd på det. Vad tänker du om dom? Du har ju inte så höga tankar om dom om du tror att de skrattar åt dig. Jag hade blivit jätteledsen om någon tänkte sånt om mig. Så ge dom en chans.
  • U never saw me
    Anonym (rädd) skrev 2015-05-22 20:42:55 följande:

    Inget företag vill väl ha ett "psyko" som anställd. Känner igen mig i det att det är jag mot dem, och att jag har en stor mur mellan mig och dem. Jag kan anstränga mig ibland och prata hur mycket som helst med någon men jag kommer ändå aldrig närmre personen. Nej jag är inte mig själv, vet inte hur jag ska kunna vara det heller, jag blir så skräckslagen i sociala situationer, jag blir en annan person automatiskt och det är inget jag kan styra över! Jag känner verkligen igen mig i det du skriver "U never saw me", du förstår mig mer än vad den psykolog jag går till gör.

    Skönt att det växt bort för din del, jag har ingen förhoppning av att det kommer bli bättre för min del, måste hitta ett sätt att stå ut med jobbet bara... Jag har provat flera olika antidepressiva och inget har tyvärr hjälpt. Jag har noll självkänsla och har ingen aning om hur jag ska få bättre.

    Uppskattar dina inlägg!


    Du är ingen psyko. Jag förstår att det känns som att du kommer vara så här för alltid, men jag tror inte att det behöver stämma. Du skriver att du har lärt dig hur du ska agera för att dölja din fobi. Det kan vara bra, det blir en trygghet man kan gömma sig bakom när man är osäker. Jag har fått lära mig den sociala biten som vuxen, hur man agerar i vissa situationer, hur man kallpratar med folk man egentligen inte känner osv. Ju mer jag lär mig det, desto tryggare blir jag i olika situationer. 

    När jag va yngre så skämdes jag otroligt mycket över min psykiska ohälsa. Jag vet inte var på vägen som det ändrades. Kanske insåg jag att det finns så himla många människor som lider av psykisk ohälsa av något slag. Och jag insåg också att jag hade vänner som ville umgås med mig trots att jag va så udda. Även om jag själv inte kunde förstå varför.

    Vad har du för jobb? Det kommer ju inte fungera i längden att tvinga dig till ett ställe som gör dig helt känslomässigt dränerad. Vissa jobb fungerar kanske inte för dig, och det är ok om det är så. När jag va yngre så fick jag höra att man bara skulle tvinga sig genom ångesten. Det fungerade inte alls, tvärtom gjorde det att jag kände mig misslyckad för att jag inte klarade det och jag fick ännu mer ångest för jag kom ihåg hur hemskt det va förra gången jag tvingade mig själv. Jag tror att man måste få ta saker i sin egen takt och inte bara förvänta sig att man ska klara allt som "alla andra" klarar. Och även om man aldrig klarar det så är det helt ok ändå. 

    Har du ingen på jobbet som du kanske kan börja att anförtro dig åt? Få över kollegorna på din sida en och en? Vad är det värsta som kan hända om du berättar? Att de inte vill vara din "vän"? Det är de ju inte nu iallafall eftersom du stänger dom ute. Och om någon skulle tänka något negativt om dig, vad spelar det för roll? Deras tankar och åsikter om dig kan inte skada dig. Tänk så skönt det hade varit att kunna släppa fasaden och bara få vara.

    Jag hoppas du inte tycker att jag förminskar dina känslor, det är inte min mening. Det jag skriver är mest tankar som jag intalat mig själv genom åren för att hantera ångesten. Om du träffade mig nu så hade du aldrig kunnat gissa att jag lidit av social fobi, så det är aldrig kört.
Svar på tråden Hur ska jag våga berätta för min sambo om min sociala fobi eller vad det nu är jag lider av?!