• NZZZZ

    Avsaknad av spermier

    Alla ni som vetat om detta längre och är inne i det. Kommer man må lika dåligt sen eller kommer man över det faktum att man skaffar barn på det här sättet? Det kommer väl inte alltid kännas såhär tufft?

  • NZZZZ
    Lee*** skrev 2017-04-01 11:28:33 följande:

    Ett tips om ni har råd gör pesa /tesa privat , kostar ca 10 000 kr. Efter det kan ni gå via längstinget , de kan skicka remiss o evt spermier ( vår läkare skickade remiss om ivf, tog 2,5 månad att få första besöket, men då hade vi redan betalt för 3 ivf privat o gjort ett misslyckat ivf)

    Vi beställde tid för pesa /tesa tills vi hade svaret i vår hand, ca 2 veckor.


    Lee, ditt tips har sedan tidigare funnits kvar i våra planer :) vi har inte haft vårt sammanfattande läkarbesök ännu, det är väl där de beslutar vilken behandling vi ska få väl och därmed skickar remiss? :) Vår läkare ville ännu inte ställa oss i donationskö trots min kille fått diagnosen avsaknad av spermier sedan innan. Hon tyckte inte vi skulle ha så bråttom. Det har ju såklart varit ngt jag tänkt över. Hon ville gå genom hans journal först och se vad de ska göra med honom.
  • NZZZZ
    Vifårse skrev 2017-04-03 00:38:02 följande:

    Ja, det gjorde vi. Tesa privat och microtese via landstinget. De på Carlanderska sa att det var ca 50% chans att hitta några spermier men känns som om det mer var baserat på deras statistik än just vårat enskilda fall. Ackis var mer försiktiga med att prata siffror. Men de menade på att man vid tesa/pesa tar blindprover och kan då missa "öar" av spermier/spermiebildande celler. Vid micro-tesen kan de ju kolla efter den "bästa" vävnaden och ta biopsi därifrån.


    Okej. Då förstår jag. Micro-tesen kostar dock sjuka summor att göra privat. Får se vad vår läkare säger om chanserna där. Min kille blev utdömd efter tesa att han hade total avsaknad av spermier. Har liksom ställt mig in på att det är så det är, då jag inte hört ngn som fått annan diagnos efter negativ tesa...
  • NZZZZ

    Lite uppdatering.

    Fick ett samtal från reproduktionsmedicin på Sahlgrenska idag. Läkaren sade att hon läst genom min killes journal och känner att de gjort en fullständig utredning på honom och rekommenderar oss gå vidare med donation. Jag ifrågasatte att de inte ens gjort PESA och då tyckte hon vi skulle ta upp det med en annan läkare vi ska träffa på måndag när jag gör min äggledarspolning. Jag sa även att jag inte ens är klar med min utredning (har ju inte ens spolat äggledarna än) och undrar då hur de kan rekommendera donation. Tittar de bara på VUL + blodprover och gör den bedömningen? Kön på Sahlgrenska för donation ligger på 3 år dessutom men hennes kollega hade sagt att den var betydligt kortare i min killes hemstad.

    Vet inte vad jag känner just nu. Hon kunde inte svara på mina frågor heller. Hon sade att jag ska ta det på måndag med vår nya läkare och därefter be att dem skickar remiss till donation- men vad innebär det? Att vi är beviljade och står på kö eller att vi eventuellt kommer få bli beviljade? Kan säga rakt ut att vi INTE kommer vänta på den här kön.

  • NZZZZ
    Vifårse skrev 2017-04-03 19:36:09 följande:

    Min kille blev också i princip "utdömd" av Linnékliniken efter den negativa biopsin men ändrade åsikt efter att ha pratat med Carlanderska. Men sen hittades ju absolut nada vid microtesen så Linné hade ju rätt från början eg.

    Vi blev "remitterade" till donation direkt efter microtesen. Sen var vi på ett obligatoriskt kuratorbesök, jag spolade äggledarna och vårat ärende togs upp på deras "donatormöte" innan vi faktiskt blev godkända och hamnade i kö.

    Men fy tusan vad lång kö!!


    Tycker så synd om min kille som känner ännu en gång att han inte får en rättvis utredning. Usch, finner inga ord för vad han säkert går genom. I helgen hade vi sånt fint samtal ihop där vi berättade om olika rädslor kring donation. Jag insåg hur olika saker det var. Han nämnde att han var så rädd att ngn i stundens hetta (familjemedlem eller någon nära) skulle säga ngt i stil med att det inte är hans barn. Han sade att han skulle bli otroligt sårad av det. Jag har ALDRIG tänkt i de banorna ens! För mig har det aldeig varit en tanke ens, att han inte är pappan. Gjorde ont i hjärtat att höra hans oro. Insåg även där vilket sjukt starkt förhållande man har som klarar dessa motgångar. Pratar ni mkt hemma kring detta?

    Ungefär hur lång tid tog det från det att remissen skickade till ert godkännande? Ni borde ju vara framme i kön snart! Du gjorde alltså inte heller äggledarspolning innan remissen skickades... innebär det att VUL + blodprover räcker för att bedöma att man är fertil nog..?
  • NZZZZ
    mooonwalker skrev 2017-04-04 17:41:01 följande:

    Stackars er, jag förstår hur jobbigt det måste vara för er!

    Nu spekulerar jag bara, men jag undrar om svaret en läkare här i Stockholm lämnade till oss kanske kan stämma in på er. Min man har ju "bara" gjort en testikelbiopsi. Då öppnar man upp testikeln och tar vävnadsprover där ifrån. Så det blir ju mest likt TESA (där man suger ut spermier med en nål från testikeln). Vid en PESA suger man ut spermier från bitestikeln. Jag ifrågasatte varför läkaren inte tog biopsier från min mans bitestikeln och då svarade han att det inte är någon idé att ta prover där ifrån om man inte hittar spermier i testikeln eftersom spermierna bildas i testikeln och därefter mognar i bitestikeln. Inga spermier i testikeln = inga spermier i bitestikeln. Det kanske är därför de inte har gjort en PESA på din man? 

    Jag accepterade läkarens svar när jag pratade med honom i telefon, men nu efteråt funderar jag på om det verkligen var rätt i min mans fall. De hittade under biopsin få, omogna spermier. Men det är väl klart att de är omogna om de tas från testikeln eftersom de mogna i bitestikeln... Eller är det någon som vet om jag har fel?

    Sen tycker jag att det låter konstigt att er läkare sa att du skulle ta upp det med den läkaren som ska spola dina äggledare. Läkaren som spolade mina äggledare var gynekolog, hon var alltså specialist på kvinnan. Jag tvivlar starkt på att hon skulle kunna något om andrologi, dvs om mannen.


    Moonwalker, jag misstänker samma sak efter att ha suttit och googlat på tesa/pesa. De hittade inget i testikeln så varför skulle det finnas i bitestikeln?

    Min kille har spermier som endast är i uppbyggnadsstadiet, dvs de är omogna och blir aldrig fertila. Så har jag förstått det som. Läkaren kunde mao inte diagnostisera honom med azoospermi heller... De vet inte vad det beror på. De hade inte heller kommit så långt i forskningen att de kan mogna på spermierna. Ska fråga mer om hans diagnos på måndag. Har inget hopp kvar om honom när alla läkare verkar så negativa :(

    Kan inte svara på din fråga, har dock också förstått det som du har. Att de bildas i testikeln men mognas i bitestikeln.
  • NZZZZ
    Lee*** skrev 2017-04-04 19:37:32 följande:

    Min sambo hade inga spermier i ena testikeln (men den andra) (tesa) utan i bitestikeln o mycket dessutom som kunde frysas ner.

    Som vi förstod det på läkaren var att spermier kan "fastna " i bitestikeln men inte ta sig till testikeln.

    Först när de plockade spermier var inga rörliga, så vi fick först besked att läkaren hade hittat spermier men man visste inte då om vi kunde använda oss av dem. De ringde senare under dagen o meddelade att de fick igång massa spermier, eller vad man nu skall säga


    Då hade ni turen att ha spermier i ena testikeln och det var troligtvis därför de valde att kolla bitestikeln också som jag förstår det. I min killes fall hittades inga spermier i testikeln och därför tror jag inte de kollade i bitestikeln...
  • NZZZZ
    Lee*** skrev 2017-04-04 20:12:47 följande:

    Jobbiga besked ni har fått. Som jag tidigare skrivit ta kontakt med ivf nordic i Göteborg iaf ring dem,förstår att det är otroligt jobbigt efter läkarens besked. Skall ni gå vidare med microtese, eller tror läkaren att det inte finns några möjligheter.

    Ber om ursäkt om du tycker det är jobbigt när jag kommer med förslag att ni skall höra med ngt privat kliniken. Men jag hoppas så att andra har samma tur som vi hade...


    Klart det inte är jobbigt. Så otroligt fint att främlingar vill hjälpa en såhär. Sist min kille (förra utredningen) frågsde om microtese sa Göran i Gbg att han inte rekommenderade de då chanserna inte var särskilt stora. Vill man göra det ändå "bara för att"? När pengarna behövs inför framtida försök med donerad spermier... det här är en sån sjuk kris. Ibland tänker jag att en separation hade varit lösningen så har jag helt plötsligt inte dessa problem mer. Men vem fan vill dumpa sitt livs kärlek bara för att avla med ngn fertil man? :( Dum i huvudet verkar jag också blivit med tanke på hur jag tänker.
  • NZZZZ

    Undrar så hur det har gått för 999 och alla som var aktiva i tråden när den startades. Någon som vet?

  • NZZZZ
    Charlie310 skrev 2017-03-31 21:24:20 följande:

    Vi stod i kö för IVF. Kötiden va ett år så vi tänkte att vi åker till Danmark och söker om ersättning, detta var i november. Det vi inte hade räknat med att ersättningen dras från de försök man har kvar i Sverige. Eftersom vi gjort fyra inseminationer så hade vi bara ett IVF kvar. Och hade vi då tagit ut ersättningen så hade vi inte haft något gratis försök i Sverige kvar. Var ju dum och tänkte inte att det skulle funka så.

    IVF försöket tog sig inte så i februari var vi ner och gjorde ett FET. Denna gång blev det plus! Så nu behöver vi inget gratisförsök i Sverige utan plockar ut pengar från försäkringskassan istället. Får ut ungefär det vi lagt ut. Fråga gärna om ni undrar något, kanske något jag kan svara på.


    Ringde idag försäkringskassan för att få mer konkreta svar men handläggaren verkade inte ens veta vad barnlöshet innebar. "Du har alltså inga barn?"

    Hon TRODDE att vi ej kunde få ersättning om vi sökte vård utomlands pga jag är fortfarande ung (27 år) och kan gott vänta i tre år på donation... ngn som vet bättre?
Svar på tråden Avsaknad av spermier