Inlägg från: Aspie |Visa alla inlägg
  • Aspie

    Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?

    Jag umgås nästan enbart med nördar, men även i min krets finns det knappt någon (ö.h.t.) som är intresserad av programmering. En kvinna jag känner är det och det intresset fick hon genom internet, då det inte fanns någon i hennes omgivning som introducerade henne till det. Det fanns killar i vår skola som var intresserad av programmering, men de höll sig för sig själva. Min kvinnliga kompis fick ensam lära sig över internet, medan killarna utbytte tankar och hjälpte varandra. Jag tror det kan vara svårt för kvinnor att ta del av programmering (bl.a.) just för att det mest är män som pysslar med det. Vet en inte vad det innebär (som jag) så finns det ju ingen chans att ett intresse ska uppstå.

    Detta är bara spekulationer.

  • Aspie
    Mongo fraan yttre rymden skrev 2015-07-01 22:36:40 följande:

    Min livsupplevelse är att de allra flesta kvinnor fnyser åt programmering som knasigt mansgöra de inte vill ta i ens med tång. De kan för all del tycka att det är häftigt att allt tangetbordsknackande kan resultera i ett program, men efter 5 sekunder upphör intresset.


    Enligt min uppfattning är det inte av någon slags protektionism, att kvinnor ska "stängas ute" som killar och män inte pratar programmering med tjejer, utan för att risken är alldeles för stor att man bränner relationen till tjejen i fråga och blir stämplad som hopplös nörd eller i bästa fall ointressant. Jag pratar inte om potentiellt ragg, utan helt allmänt. "Han håller bara på att prata om datorer" blir reaktionen när en kanske pratat om det i 5 minuter totalt, någonsin, och dessförinnan om så mycket annat. Det är liksom ett rött skynke för de flesta.


    Jag har inte sysslat specifikt med programmering, även om jag har skrivit några rader kod i mina dagar också, men har hela mitt liv haft stort intresse för närliggande områden inom med och TV-spel. Att ta upp dessa ämnen för en tjej, kvinna eller dam är 80% risk att mer eller mindre säga upp bekantskapen. Jag har alltid varit välkomnande och aldrig tryckt på saker, snarare tvärtom just för att kunna för sig med människor som har ett lågt intresse för saken, men har ändå blivit bränd så många gånger att jag har numer gett upp och lever med att de allra flesta kvinnor inte vill veta av det helt enkelt. Vill påpeka att jag inte är något pojkrumsvrak eller på annat vis direkt motbjudande för människor i allmänhet som har spelat in i detta.


    Kanske har jag haft en kass närmiljö på det området, för det är inte förrän i vuxen ålder jag har sett att det faktiskt finns tjejer med samma intresse och att det faktiskt kan överstiga mitt. Men jag är såpass ärrad att jag misstror deras intresse, plus att just för att det inte funnits några under uppväxten tänker iaf jag att de inte har fått samma stimulans och på sätt och vis inte är på samma nivå.


    Så jag lägger band på mig själv och dämpar mitt prat och min entusiasm för att inte bli "för mycket" fastän det egentligen är som vilket intresseprat som helst. Vilket mycket väl kan tolkas som att jag stänger dem ute om de sen ser hur jag kan vara med snubbar. Tyvärr blir det med detta resonemang och dessa upplevelser på ett vis tjejernas ansvar att bevisa sitt intresse och kunnande, fastän det inte finns någon "ideologisk" grund till att behandla tjejer annorlunda. 


    Det finns ju människor för allt. Eftersom jag själv hör till gruppen nördar så har jag svårt att se hur en ska kunna nobba någon för att de pratar programmering, men jag själv nobbar ju t.ex. bilintresserade såatteh...

    Tror, som du nämnde, att det har mycket med närmiljön att göra. Jag växte upp i en bruksort där det var bilar och fiske som gällde. Det var också väldigt könsstereotypt och homogent. Min kompis som var intresserad av programmering där fick inget som helst stöd av omgivningen för hennes intresse. Hade hon vuxit upp i en annan ort hade det kanske sett annorlunda ut för henne.

    Men känns det inte jobbigt för dig att begränsa dig för att passa in? Som utomstående tycker jag att om någon skulle nobba dig för ditt intresse så är det lika bra att slopa den relationen. Sen så är jag själv medveten om att man i en vänskap inte nödvändigtvis behöver likadana intressen, men om en person är villig att sluta umgås med dig för att du skulle klassas som en nörd så ser jag inte vad du skulle sakna.
Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?