Inlägg från: suziz |Visa alla inlägg
  • suziz

    Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?

    Ja, detta är intressant tycker jag. Jag är kvinna och programmerar, tycker det är superkul även om det inte idag blir så mycket programmerande på fritiden.

    Jag läste en intressant artikel som frågade sig var kvinnorna tog vägen, eftersom det hände något med andelen kvinnor runt 1984: www.npr.org/sections/money/2014/10/21/357629765/when-women-stopped-coding 

    Jag måste även säga att jag alltid varit mer intresserad av hur datorer fungerade än exempelvis min bror. Jag misstänker dock att den dator som mina föräldrar köpte på 80-talet var mer avsedd för min bror än för mig men det var jag som satt där och programmerade Basic. Min bror spelade spel men var inte intresserad av hur datorn fungerade eller hur man skrev egna spel. 

  • suziz
    grind skrev 2015-06-29 22:48:51 följande:
    MBTI är underhållning men att du nämner den seriöst visar på ditt kvinnliga känslodrivna kynne. Att det må finnas någon procent logiska kvinnor är inte vidare intressant när den stora majoriteten kvinnor inte är det.
    Det är fel, kvinnor och män är i grunden lika men fördomar gör att kvinnor har lättare att misstro sig själva som att de tro inte på att de är lika bra i matte som män exempelvis. 

    De skillnader som gick att hitta mellan män och kvinnor var att män kastar längre, män är mer aggressiva, män onanerar mer och är mer positiv till tillfälliga sexuella förbindelser än kvinnor. Detta enligt en ledande forskare i ämnet, Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA. 

    www.apa.org/research/action/difference.aspx

     

  • suziz
    adina01 skrev 2015-06-29 23:05:27 följande:

    Av samma anledning som kvinnor inte är urmakare, reparatör av elektriska prylar...de sitter inte plockar isär en massa apparater de sitter inte försöker reda ut hur datorprogram fungerar när de är barn utan sysslar med helt andra saker som de gör tillsammans med kompisar. 


    Men det gjorde jag ju som barn, alltså redde ut hur datorprogram fungerade, och jag är kvinna...

    Kvinnor är minst lika lämpliga som män att syssla med programmering, finns ingen skillnad förutom fördomar som är felaktiga men som påverkar de val vi gör. 

    Jag trodde inte på mig själv som tonåring utan valde vårdlinjen på gymnasiet, vilket var helt fel för mig som hellre satt och pillade med datorprogram. Det är detta som måste ändras, att flickor får kvinnliga förebilder och får veta att de är minst lika bra som killar på matte och logiskt tänkande. 
  • suziz
    grind skrev 2015-06-29 23:24:33 följande:
    Det är naturligt att vi fått förstärkande effekter i takt med den ökade kommersialiseringen. Det genusvetarna missar är att grunden till uppdelningen är biologiska skillnader mellan män och kvinnor.
    Men de biologiska skillnaderna är inte så stora som du verkar vilja tro att de är: www.apa.org/research/action/difference.aspx 

    Upprepar detta igen: De skillnader som gick att hitta mellan män och kvinnor var att män kastar längre, män är mer aggressiva, män onanerar mer och är mer positiv till tillfälliga sexuella förbindelser än kvinnor. Detta enligt en ledande forskare i ämnet, Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA. 

    Dessa få punkter gör väl inte kvinnor till sämre programmerare, eller hur? 
  • suziz
    adina01 skrev 2015-06-29 23:23:03 följande:
    Ja du tillhör undantagen som sysslade med att lära dig programmering som barn precis som det finns tjejer som mekar med bilar från det är att de är små för att de följer med pappa i garaget. Tjejer brukar mera umgås och köra andra projekt eller delta i diverse sporter, hästar är inte ovanligt, musicera så tjejer verkar mer vara intresserade av göra saker när det socialt och tillsammans med andra.
    Bara fördomar, fördomar påverkar tyvärr oss alla och unga tjejer tror inte att de skulle klara att programmera eftersom det är en typiskt killgrej vilket alltså inte stämmer, tjejer är minst lika bra som killar. 

    Och vem säger att programmering inte kan vara socialt?
  • suziz
    grind skrev 2015-06-29 23:37:45 följande:
    Som man frågar får man svar. Sociologen och feministen du hänvisar till överdriver de sociala faktorerna. Ta till dig även biologisk forskning och du kommer få en mer nyanserad bild.

    Nej, vilket också visar på den ensidiga forskningen hon bedrivit. T.e.x. är kvinnor mer känslodrivna än män vilket är ett hinder som programmerare.
    Och om kvinnor nu är mer känslodrivna än män, på vilket sätt är det ett hinder som programmerare?
  • suziz
    grind skrev 2015-06-30 06:46:47 följande:
    T.e.x. vill du då arbeta mer med människor. Det är ingen slump att män "tar hand om" maskinerna och datorerna i samhället medan kvinnorna tar hand om människorna,
    Men det betyder alltså inte att kvinnor per automatik är sämre på att programmera än män utan då är det ju intresse som styr vad man väljer att göra? 

    Och jag kan hålla med om att kvinnor är mer omhändertagande än män biologiskt eftersom det var de som historiskt sett tog hand om barnen och hemmet medan männen jagade. 

    Programmering är som sagt inte svårare för kvinnor än män, och programmering innebär normalt även kontakt med kunder och man jobbar ofta i team så man sitter inte på sin kammare och kodar idag. Det finns inget som hindrar kvinnor att ta plats inom programmering, annat än de fördomar som finns. 
  • suziz
    grind skrev 2015-06-30 08:29:23 följande:
    Fast det som jag just påtalade är et hinder. Utan intresse är det svårt att bli bra på något. Även om bekantskapskretsen inte ska ses som fakta så är det intressant att notera att även kvinnorna som valt tekniska utbildningar söker sig till yrken med människor och "meningsfulla arbeten" där de kan "rädda världen". Programmering är knappast något som lockar den normala kvinnan.
    Jag är helt ointresserad av att jobba med människor och lockas mer av programmering trots att jag är kvinna. 

    Du kallar mig onormal, vilket är en anledning till att kvinnor inte ens ger programmering en chans. Man har fördomar om vilka det är som blir programmerare, och att man som kvinna ska jobba inom vården men alla kvinnor passar inte inom vården. 

    Och som tidigare nämnts i tråden, många ekonomer är kvinnor så varför skulle de inte kunna jobba som programmerare? 
  • suziz
    MrsMikas skrev 2015-06-30 10:24:20 följande:

    Och prova att ringa en support (om bredbandet krånglar eller nåt). Det är riktigt underhållande (och tragiskt...)


    Ja men precis. Man kan ju oftast betydligt mer än supporten så det är brukar vara meningslöst att ringa supporten. Senast jag hade problem och kontaktade supporten fick jag ändå själv lösa problemet och de tog sedan med min lösning i sin support... 
Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?