• Tom Araya

    Mångkultur

    Mångkultur - vad det är och varför vi inte ska ha det.

    Många tycks tänka på kultur som sådant som görs inom familj, släkt och närmsta vänner, vilka familjetraditioner och högtider man firar, vilken mat man äter, vilka kulturella nöjen man ägnar sig åt eller avnjuter, vilken andlig tro man har, vilket språk man talar o.s.v.
    Är detta vad man menar med kultur i begreppet mångkultur så får det för mig gärna vara mångkultur i Sverige och då är även många svenskar mångkulturella.

    Mångkultur i politisk bemärkelse handlar dock inte om det som ovan nämnts, utan om de grundläggande värderingar som vårat samhälle vilar på. I fortsättningen är det just detta jag avser med begreppet kultur.
    Vi är i nordvästra Europa, norden eller Sverige långt ifrån perfekta i våra politiska system, samhälls- eller rättssystem, men vi har i alla fall kommit god bit på väg och har sedan länge, nästan uteslutande haft en utveckling åt rätt håll. Vi är relativt sett bra på demokrati, friheter, rättigheter, rättssäkerhet, jämställdhet och sekularisering av stat och samhälle.
    Jag kan inte under några som helst omständigheter gå med på att backa i den utvecklingen och därför är jag mot alla politiska och religiösa extremfalanger samt mångkultur (i den rent politiska bemärkelsen). Vi skall i Sverige endast svensk kultur ha och dit räknas (i sammanhanget) inte att man måste äta kräftor och surströmming, fira jul, ta sig en sup, dansa "Små grodorna" o.dyl. Ej heller har etnicitet eller hudfärg med detta att göra.
    Det kan väl knappast ifrågasättas att människor uppväxta och fostrade i kulturer som står långt ifrån vår, kommer ha svårare att ta till sig och acceptera vår kultur som sin egen, att leva efter och godkänna individer bland sina nära och kära att leva efter.
    I vissa fall har även religiös övertygelse samt grupptrycket inom etniska grupper som delar samma kulturella bakgrund en viss bromsande inverkan i detta.
    Med hänsyn till detta anser jag det inte som självklart att alla som kommer hit som flyktingar ska få permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap för att leva här resten av livet, utan vissa bör så snart läget tillåter återvända till sitt hemland.
    De som exempelvis ens någonsin funderar på något som helst stöd (om än bara även det i tanken) eller engagemang för IS/ISIS borde aldrig haft ett svenskt medborgarskap om de inte fått det automatiskt vid födseln och några nya uppehållstillstånd borde då ej heller beviljas för dessa personer, i synnerhet inte om de återvänder till Sverige efter att aktivt tagit del i IS's aktiviteter någonstans i världen.

    Kommentera gärna, men jag undanber kommentarer riktade till mig som handlar om SD, för jag är inte medlem och de får ej heller min röst, så det är inte relevant.

    Här är en länk till en blogg som tar upp ämnet på ett bra sätt tycker jag och förtjänar uppmärksamhet:


    www.kaziva.net/blog-native/2015/8/25/det-har-ar-inte-sverige

  • Svar på tråden Mångkultur
  • Tom Araya

    Jag hade nog förväntat mig en viss respons på detta....

    Är det för att det jag skrivit inte lämnar något att kommentera eller är det för att jag utelämnade möjligheten att kommentera som anonym som reflektioner uteblir?

  • Tom Araya
    Hotades efter att ha konverterat
    12 maj 2014

    Mona Walter lämnade islam och konverterade till kristendom. Idag lever hon under dödshot.

    www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/hotades-efter-att-ha-konverterat


    Mona Walter jagades bort från Rinkeby
    "Hora" ropar en kille åt konvertiten Mona Walter då hon besökte Rinkeby tillsammans med ett team från SVT. Strax därefter jagas de därifrån. Trots hoten ska Mona Walter tillbaka. Den 3 oktober har hon fått tillstånd att tala på torget.

    www.dagen.se/mona-walter-jagades-bort-fr%C3%A5n-rinkeby-1.387703

    Mona Walters blogg:


    monawalter.blogg.se
    Jag är en kvinna med ett ursprung från Somalia. Jag är född inom en muslimsk familj och uppväxt i ett sekulärt Somalia under den socialistiska diktatorn Siyad Barres regim. Jag flydde till Sverige 1994 då inbördeskriget i Somalia utbröt. I Sverige kom jag som muslim i kontakt med en Islam som jag tidigare inte mött i Somalia. Mitt liv som muslim förändrades totalt. Från att själv kunna bestämma hur jag vill leva och praktisera min tro ställdes det nu krav på hur jag skulle klä mig, bete mig och praktisera min tro. Alla dessa krav, förbud och regler fick mig att börja undersöka min tro. Ju mer jag blev insatt i de Islamska skrifterna och dess historia gjorde att jag blev mer kritisk och ifrågasättande.

    monawalter.blogg.se/

  • Tom Araya
    Analysera mera skrev 2015-09-22 02:03:57 följande:

    sv.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5ngkultur


    I den artikeln liksom i den mesta annan av diskussion i ämnet saknar den uppdelning av begreppet kultur (som ingående i mångkultur) som jag påpekar.
    Det är inte att vara blond, blåögd samt ta sig en snaps och dansa 'små grodorna' till Midsommar som är den väsentliga delen av svensk kultur i sammanhanget.
  • Analysera mera
    Tom Araya skrev 2015-09-22 02:53:05 följande:

    I den artikeln liksom i den mesta annan av diskussion i ämnet saknar den uppdelning av begreppet kultur (som ingående i mångkultur) som jag påpekar.

    Det är inte att vara blond, blåögd samt ta sig en snaps och dansa 'små grodorna' till Midsommar som är den väsentliga delen av svensk kultur i sammanhanget.


    Varför göra din egna definition av begreppet?
    Svara mig inte med en hel uppsats, tack.
  • Tom Araya
    Analysera mera skrev 2015-09-22 03:02:00 följande:
    Varför göra din egna definition av begreppet?
    För att det behövs och jag har förklarat varför. Har du något argument mot det?
  • Epepe

    Tja folk vill förmodligen inte se det här med kultur såsom om det vore likt bakteriefloran i en hälsosam yogurt. Skämt åsido.
    När jag tänker på kultur så tänker jag även mycket på hur man skildrar olika perioder av människan förhistoria t ex när man pratar om olika stenålders, bronsålders eller järnålderskulturer dvs. såsom ett sätt att beskriva en viss kultur i en viss period och område t ex hur keramiken, konsten mm såg ut.

    fof.se/tidning/2009/7/mangkultur-redan-pa-stenaldern


    Även om mångkultur fanns förr, så vill jag försöka säga att det inte var vanligt att människan levde under sådana här förhållanden förr, om vi nu ser till människans hela historia. Så tycker därför att det inte är så konstigt om denna långa tid, då vi långt ifrån var lika många som idag, har påverkat oss djupt, ja att nu vissa tycker det här med mångkultur är svårt idag.

Svar på tråden Mångkultur