• MallaL

    Kan man vara FÖR artig?

    Du låter trevlig, men du kallar folk vid namn istället för "du"? Hur menar du? *nyfiken*

  • MallaL
    Aniiee skrev 2015-08-29 19:37:19 följande:

    Så här ungefär:

    Om vi sitter ett gäng och har trevligt en helt vanlig lördagkväll och jag bestämmer att jag vill ha något att äta så reser jag mig och säger:

    "Jag tänker ta fram bullar (eller något). Vill MallaL ha en bulle? Vill Sanna ha en bulle? Vill Jakob ha en bulle?"

    Som sagt, det är den här artigheten som oftast misstolkas....


    Låter lite gammaldags Vill pastorskan ha en kaka? Men fru Bengtsson, ta en bulle till! Så talade man före titelbortläggandet på 60-talet, låter nog lite krystat alternativt som försäljarsnack i dag. Använd "du" istället, låter mer personligt och mindre pretentiöst.
  • MallaL
    Kuus skrev 2015-08-30 03:24:55 följande:

    Låter inte konstigt alls. Tycker om artiga människor! Vad menar ni med att man inte skall säga ni? Skulle någon vilja utveckla det lite?(A) Jätte intresserad av de där, nått jag aldrig har hört förut

    MVH:):)


    På svenska har det aldrig varit artigt att nia. Man talade som ts i exemplet med bullarna: chefen sa t ex "vill kamrer Svensson vara vänlig att gå igenom detta dokument". Eller vid fikat: "önskar fru Bengtsson en kaka till?" Detta titulerande var krångligt, det gällde ju att veta allas titlar. Om man sagt titeln i början av konversationen kunde man sedan använda "ni", t ex "önskar fru Bengtsson en kaka till, eller vill ni ha en bulle". Men att bara använda "ni" utan titel var synnerligen oartigt, något man gjorde neråt på den sociala skalan.

    Det fanns försök på det tidiga 1900-talet att genomföra en ni-reform, alltså att nia utan titlar, men det slog aldrig riktigt igenom. Däremot började man på 60-talet att sprida duandet som användes mellan vänner till en vidare krets, och detta slog igenom på bred front och kallades för du-reformen trots att det nog mest var en folkrörelse.

    Så de flesta som var med på 60-talet och tidigare avskyr hjärtligt att bli niade av yngre personer i serviceyrken.
  • MallaL
    Speakers Corner skrev 2015-08-31 17:45:41 följande:

    Jag tycker inte du verkar vara för artig. 

    Du verkar vara en person som det är lätt att umgås med, smidig och socialt kompetent.

    Jag känner igen mig, jag beter mig ungefär som du, möjligen kan jag vara mer rättfram och burdus mot främlingar som beter sig illa.

    Men jag tycker det handlar om hänsyn, att vi bemöter varandra väl, det kostar så lite att säga hej och le eller/och säga tack och le.f

    Eller varför inte, kan jag hjälpa dig om man ser att nån kan behöva hjälp, och le. 

    Det är ju ett sätt att säga, jag ser dig, jag ser just DIG, just nu har du mitt fokus och du är viktig, jag vill att du ska må bra, på det viset sprider man ringar på vattnet.

    På samma sätt är det med vänner och familj, om jag säger Aniilee, vad vill du dricka, så betonar jag din närvaro och lyfter upp dig till allas uppmärksamhet och du får synas, för en del är sånt svårt att åstadkomma själva, dom kan behöva lite hjälp. 

    Jag säger också att jag ser dig Aniilee och just nu är det viktigt för mig att just du mår bra, du är viktig för mig just nu.

    Därför använder jag ditt namn för att betona det

    Jag tycker inte du är för artig, jag tror du får människor att må bra, kanske stör det dom som saknar samma kompetens, för alla har den inte. 


    Lustigt hur olika man kan tycka. Jag tycker det är påträngande med personer som använder mitt förnamn för mycket. Lite försäljarsnack. Jag förstår att du inte menar så, men det uppfattas nog inte alltid positivt.
Svar på tråden Kan man vara FÖR artig?