Inlägg från: Micke |Visa alla inlägg
  • Micke

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Ulltand skrev 2015-10-15 09:03:44 följande:
    Det kommer att skapas ny jobb men inte i närheten av alla de som försvinner. Visst är det en prognos men den är mycket väl underbyggd. Men anta att den är i överkant och bra 25% jobb försvinner. Konsekvensen är ändå en enorm grupp arbetslösa. Det håller inte politiskt att denna växande grupp är socialt och ekonomisk utanför. Det måste till helt nya system för beskattning och bidrag, någon form av medborgarlön tex. En sak tycks iaf vara säker att det invandrare som kommer nu inte har jobb om några år i större utsträckning och då därför kommer att belasta vår gemensamma ekonomi även på lång sikt.
    Men du vet om att rapporterna (såväl CRBE rapporten och SSF) pratar om att det är jobb som försvinner och inte arbetstillfällen va? 

    "But the report states: 'Losing occupations does not necessarily mean losing jobs ? just changing what people do."
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-15 15:02:34 följande:
    Men har du läst rapporten eller inte! Det står tydligt att de nya jobben som tillkommer inte är i närheten av de som försvinner i antal!
    Jag har läst rapporten. Jag misstänker att du endast har läst artikeln i SvD. 
  • Micke

    Om robotise- ring framskrider snabbt, kan det emellertid bli viktigare att Sverige har relativt god tillväxt och därmed råd att investera i och även producera de nya maskinerna.


    För länder som klarar omflyttning av skatter och regler till andra instrument hägrar möjligen en rätt behaglig framtid. De stora tekniklyften som Brynjolfsson och McAfee målar upp för ju med sig enorma förbättringar i sjukvård, utbild-


    ning, eller äldreomsorg. Produktionskostnader på många va- ror och tjänster sjunker väsentligt och kvaliteten förbättras. Det kan därför också bli billigare att tillhandahålla en god materiell standard även för människor med små inkomster. Den som tror att Sverige kan ligga i täten för de reformer som behövs har all anledning att vara optimist.


    En återgång till en situation där mänsklig arbetskraft inte efterfrågas i lika utsträckning behöver således inte vara någon katastrof. Däremot blir det besvärligt för de länder som vill fortsätta att upprätthålla välfärd genom pålagor på arbete. För länder som i stället ligger före i att anpassa sig till de nya förutsättningarna kan däremot framtiden te sig betydligt ljusare. 


  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-15 15:36:12 följande:
    Att vi anpassar oss är nyckeln till framgång.
    Vi har de senaste decennierna flyttat massor med jobb utomlands, men inte har vi drabbats av nån enorm massarbetslöshet för det, inget land i Väst har gjort det.

    Att vi generellt kommer att se en högre arbetslöshet i framtiden, det tror jag, men det beror mest troligast inte på färre jobb, utan hur anställningarna kommer att se ut.
    Folk kommer att få byta arbetsplats mycket oftare än nu, därför kommer det i statistiken se ut som fler är arbetslösa.
    Det är korta uppehåll i anställningarna som kommer att synas, den typen av korta upphåll finns ännu bara i liten omfattning, men dom kommer troligen att dominera i framtiden, när anställningsformerna och lagarna kring en anställning har anpassats till den "nya tiden".
    Jo jag håller med. Det som skrevs ovan var citerat ifrån rapporten som talar om 50% minskade jobb inom 20 år. 

    Sen tror jag, precis som de i rapporten, att det är läge och se över om det är arbete som ska vara det som vi huvudsakligen beskattar. Finns andra sätt att ta in skatt. Just arbete tycker jag är fel. 
  • Micke
    Flash Gordon skrev 2015-10-15 17:29:17 följande:

    Jag lägger in länken här också då, eftersom ni talar om ämnet:
    http://www.stratresearch.se/Documents/Folder.pdf

    Vart annat jobb automatiseras bort inom 20 år.

    (Stiftelsen för strategisk forskning)

    Kort sammanfattat är den period i historien "när alla behövdes" ganska kort och förmodligen på väg mot sitt slut.

    I framtiden har vi inget behov av redovisningsekonomer, fotomodeller, försäljare och chaufförer/förare.

    Att alla istället skulle överleva som app-programmerare eller algoritm-sammanställare är en felaktig tanke eftersom den nya typen av produktion och produkter lätt kan skalas upp. Det räcker alltså med att en kille i Indien skriver den där appen och sedan kan den kopieras över hela världen.


    Anpassar man sig till de nya villkoren så kommer det krävas arbetskraft även framöver. 
    Google är enligt dig ett företag som man bara kan kopiera, men likväl så har de 60 000 anställda. 
    Ny teknik som el-bilar ger en massa arbetstillfällen. 

    Så ja, vissa jobb som fotomodeller, chaufförer etc kanske försvinner. Men tror som sagt att nya arbetstillfällen kommer att skapas. Problemet är bara att en chaufför som blir av med jobbet kanske inte har kvalifikationerna för att börja programmera. 

    Det är där svårigheten ligger på en marknad som snabbt förändrar sig, att matcha tillgång och efterfrågan. 

    Tror även att jobba framöver kommer att bli roligare, då de monotona jobben kan ersättas av teknik samt att vården, skolan etc kan få mer möjlighet att satsa på det de är där för och mindre tid på att göra tester, ställa diagnoser eller att rätta prov. 
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-15 20:04:12 följande:
    Bra, dra nu konsekvenserna av nuvarande förd politik och man blir orolig.
    Att det är svårt att matcha, är det vad du vill komma fram till, så har vi ju konstaterat det för länge sen. 
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-15 20:08:34 följande:
    Men det är ju själva kärnan av forskningen, det kommer att behövas mycket mindre arbetskraft och då får vi en väldig massa arbetslösa. Om 100 hundra år (visst det är långt till dit) är 90% arbetslösa. Effekterna kommer dock redan snart.
    Arbetskraft som idag ja, där man utför fysiska jobb. Framöver blir det mer kreativa och sociala jobb som måste utföras. 
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-15 20:23:24 följande:
    In your dreams. Nivå två betyder som jag redan skivit att den mänskliga hjärnan ersätts. Det intressanta är nettot och det sjunker.
    I mina drömmar och även forskarna och rapporten som du så många ggr hänvisat till och påpekat att du enbart tror på forskning och inte eget tyckande. Har du nu ändrat dig, och att det är ditt troende som gäller och att forskarna och rapporten inte gäller? 

    "Ingenjörer och forskare väntas i mindre utsträckning kunna ersättas av datorer, bland annat eftersom de utför yrken som kräver kreativitet. För flera sådana yrken kan datorer rentav utgöra ett komplement som ökar produktiviteten och därmed även gör dem mer attraktiva, snarare än att vara ett substitut som konkurrerar ut jobb."

    Men ja nettot kan minska, men långt ifrån de 50% som du trodde efter som du blandade ihop jobb med arbetstillfällen. 
  • Micke

    Finns ju för övrigt andra rapporter som pekar på samma sak: 

    'Experts predict that 50 per cent of occupations today will no longer exist by 2025 as people will take up more creative professions,"

    "A growing proportion of jobs in the future will require creativity intelligence, social skills and the ability to leverage artificial intelligence. "


    www.dailymail.co.uk/news/article-2826463/CBRE-report-warns-50-cent-occupations-redundant-20-years-time.html

  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-15 21:18:02 följande:

    Suck, tror du kreativa ingenjörer kommer väga upp de jobb som försvinner för "vanligt" folk? Och var kommer lågutbldade flyktingar in i ekvationen? Nettot igen, sjunket dramatiskt och så vår ekonomi om vi inget gör.


    Vad jag tror? Jag tror inte du läst rapporten. Jag tror att tills jag talade om för dig att det var 50% av jobben och inte 50% av arbetstillfällena som skulle försvinna så gick du runt och inbillade dig att vi skulle ha en arbetslöshet på 50%. 

    Men som jag sagt så många ggr nu, om matchningen mellan de nya jobben och befolkningen inte stämmer så får man problem. 
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?