Inlägg från: Micke |Visa alla inlägg
  • Micke

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Ulltand skrev 2015-10-24 20:39:27 följande:

    Historiska iaktagelser spelar tyvärr mindre roll i sammanhanget. Det är ett "teknikskifte" i antågande. Tidigare har maskinkraft ersatt muskelkraft men nu blir datorerna också så bra att robbotar tar över många andra jobb. Långt fler än vad man förvänar sig uppkommer Det är inte politik utan vad forskningen förutsäger. Det är heller inte något *kanske* utan bara hur snabbt det går.

    Anders Wijkman och Per Schlingmann som båda skrivit debattartiklar i frågan är inte vilka som helst utan definitiv bland de tyngre namnen. Schlingmann var en av arkitekterna bakom arbetslinjen i (m), nu skriver han att den måste överges pga detta. Det ÄR svårt att ta till sig men vi måste inse vad som kommer att hända för att kunna möta de problem det för med sig.


    Och ändå är det historiska iakttagelser som man använder som grund i den rapport som hänvisas till i tråden. 

    Men jag säger ingenting om att fler jobb kommer automatiseras och att det finns en risk att fler blir arbetslösa. Det jag vänder mig emot är påståenden att 50% av arbetstillfällena försvinner om 20 år. Det är inte ngt som ngn forskare påstått. Men har enbart pratat om jobb.

    Dock brukar folk med för mkt fritid alltid hitta på nya jobb. Varför skulle folk lyckas med onödiga jobb som genusforskare, jobbcoach, spå i tarotkort eller skaffa sig en karriär genom att kn*lla på tv..  
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-24 21:06:23 följande:
    Det du länkar till är ett politiskt svar helt utan underbyggd forskning (upp i det blå) av Anna Karin Hatt (C).

    Ursprungligt Inlägg av Wijkmann bygger på etablerad forskning från Oxford.

    För att visa att ett forskningsresultat är fel räcke det inte med att sträcka sig efter partiprogrammet. Jag har heller aldrig hört någon som med trovärdighet kunnat kritiserat analysen.
    Och forskningsrapporten från Oxford säger ingenting om antalet arbetstillfällen. Den säger enbart att främst låglönejobb (okvalificerade) riskerar att ersättas och att ska man skola om sig så är det jobb med sociala och kreativa färdigheter som kommer att efterfrågas. 

    Wijkmann slänger sig bara diffust med "De flesta forskare bedömer dessvärre att mängden nya jobb är långt färre än de som försvinner. " 

    Jag har inte sett ngn sådan rapport som stödjer det påståendet. Har du? 
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-24 21:43:18 följande:

    Har du läst Oxfordrapporten och tror du Wijkmann hittar på i DN??? Om han gjort det tror du då inte att någon skulle ha protesterat.

    Det är redan idag en oproportionerligt stor arbetslöshet bland invandrare. När kraven höjs än mer och jobben minskar i antal är ju utgången inte svår att förutspå.

    Läs gärna Schlingmanns analys av läget. Jurister, läkare mm påverkas om än i mindre utsträkning initialt.

    www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/per-schlingmann-arbetslinjen-ar-dod-lange-leve-arbetslusten/


    Ja givetvis ögnade jag igenom Oxfordrapporten. 

    Hittar på, tjaa, han hänvisar till "de flesta forskare" utan att ange vilka de skulle vara. Jag hittar inga sådana forskare. Gör du? 

    Schlingmann verkar ju helt vara inne på samma linje som mig. Man kommer hitta på nya arbetsuppgifter. 

    "Innebär då detta att uppgifterna tar slut och att vi människor måste börja dela på dessa? Många av oss kommer säkert att välja att arbeta mindre, men min uppfattning är att det inte alls behöver bli så. Det som händer är att det behövs färre människor för att göra det som har gjorts av människan, men det säger inget om framtiden.

    Framtiden och framtidens arbeten ligger sist och slutligen i händerna på oss människor och här finns skäl att ha en hög tilltro. Trots domedagsprofeter har människan om och om igen genom sin skaparkraft och uppfinningsrikedom lyckats utveckla nya uppgifter. Människan är i grunden nyfiken och kreativ, ständigt på jakt efter att utforska nya gränser. Det är jag säker på kommer ske också denna gång."

  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-24 22:24:01 följande:
    Nej man kommer inte att hitta nya avlönade arbetsuppgifter i samma omfattning som de försvinner! Det är ju det som är poängen och en vädjan från Wijkman att inse och vad oxfordrapporten förutsäger.

    Färre människor för att göra det vi behöver är precis samma sak som ökad arbetslöshet. Vi måste allstå på något sätt dela på de intäkter som allt färre människor producerar.

    Allt annat i citatet är tyckande och tro.
    Rapporten från Oxford säger ingenting om det. Det pratar bara om påverkan på dagens jobb och inte på framtidens jobb. 

    However, we make no attempt to forecast future changes in the occupational composition of the labour market. While the 2010-2020 BLS occupational em- ployment projections predict US net employment growth across major occupa- tions, based on historical staffing patterns, we speculate about technology that is in only the early stages of development. This means that historical data on the impact of the technological developments we observe is unavailable.21 We therefore focus on the impact of computerisation on the mix of jobs that existed in 2010. Our analysis is thus limited to the substitution effect of future computerisation. 


  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-25 08:20:18 följande:
    Läs ovan text igen. Där står två saker av stor vikt.

    1. Historiska data ligget *inte* till grund för rapporten. Detta då de teknologier som tar över

    jobben i nuläget är i ett tidigt utvecklingsstadium.

    2. Hur sammansättningar av framtidens jobb ser ut vet man inte.

    Sedan måste man dra en egen slutsats utifrån att manskiner gör saker bättre än människor men utan lönekostnad. Wijkman och Schlingmann uttrycker det på olika sätt. " Mer fritid" resp. " Högre arbetslöshet"

    Frågan är enormt stor men vad den då betyder för invandringen, PUT, Sveriges ekonomi etc är väl en lämplig avgränsning i den här tråden.
    1:Historiska data nyttjar man i SFS rapport för att spå framtiden. Troligen inte så klokt men däremot är det intressant att se hur andra skiftningar i samhället har påverkat oss. 

    2: Nej just det. Det vet man inte, utan där får var och en dra sina egna slutsatser. För att producera det vi behöver idag, så kommer färre behövas. Men backa 20 år, finns i princip ingen som hade ett jobb kopplat mot internet då. Vilka behov får vi framöver, och vilka kommer att sysselsättas i de branscherna? 

    Du däremot hävdar ju att det finns forskning som säger att 50% av arbetstillfällena ska vara borta och att det inte är ngn tro och tyckande utan fakta. Du har ännu inte visat ngn sådan forskning. 

    "Det finns seriös forkning på områder (inget tro och tyck) vi är i ett skifte nu, förr ersattes muskelkraft av motorer etc nu är det helt andra typer av jobb som försvinner. Runt 50 % arbetstillfällen kvar om 20 år, då inräknat också nya jobb som apputvecklare etc."

    "Som sagt detta är forskning och inte något "tyck eller tro." Vill du argumentera att forskarna har fel måste du börja med att sätta dig in i deras resultat."

    "Men har du läst rapporten eller inte! Det står tydligt att de nya jobben som tillkommer inte är i närheten av de som försvinner i antal!"

    Jo, jag har nu gjort det, och det du säger stämmer inte. Det är dina egna slutsater utifrån rapporten, då du gissar, tror och tycker att inte lika många jobb som försvinner kommer att skapas. Du har dock inget stöd i forskningen av det hela. 

    När det gäller invandringen och jobbmarknaden så har jag redan skrivit (många ggr):
    "Men som jag sagt så många ggr nu, om matchningen mellan de nya jobben och befolkningen inte stämmer så får man problem. " 

    Så ja, vi behöver satsa mer på utbildning i Sverige. Även ngn typ av lärlingsjobb tror jag vore bra, och då syftar jag inte bara på lärlingsjobb när det gäller att bli murare eller snickare etc, utan ngn variant där man kan få gå med och lära sig ny teknik. Jag tror nämligen att ny teknik utvecklas fortare än vad traditionella högskoleutbildningar hinner med. Innan de har tagit fram en utbildning är tekniken redan gammal. Kan man få möjlighet att gå som lärling under en begränsad period så kan man möjliggöra att man hoppar mellan olika branscher utan att kostnaden blir allt för hög för företagen. 
  • Micke
    Gert skrev 2015-10-25 10:46:09 följande:

    Nu har myndigheter och medier börjat med att man är barn om man är 19 år.

    "Under loppet av 2015 kommer uppskattningsvis 70.000 barn i åldern 0-19 år till Sverige, bedömer Sveriges kommuner och Landsting (SKL) utifrån Migrationsverkets prognos."

    www.svt.se/nyheter/nya-barn-pressar-skolan


    SKL kikar på behovet av platser i skolan, och då är väl intervaller 1-19 år det mest rimliga, då förskolan börjar vid 1 och gymnasiet slutar vid 19. 
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-25 11:08:27 följande:
    För att inte förlora sig i alla meningslösa detaljer så är det inte jag utan Wijkman och Schlingmann som just precis hävdar att den endra rimliga slutsats man kan dra från rapporten är vi får "mer fritid" resp "större arbetslöshet" Wijkman skriver dessutom (och jag utgår ifrån att han har stöd för det) att det är vad en majoritet av forskarna tror.

    Det krävs inte speciellt mycket tankeförmåga att för inse att AI och robbotar tar över så snart de är bättre än vi och dit är vi på väg.

    Det som skulle förhinda en sådan utveckling är om det "uppfinns" en helt ny typ av jobb som hela världen efterfrågar som människan trots allt är bättre på än robbotarna. Och eftersom det *inte* finns några bra kandidater för något sådant ens i fantasin kan vi bara räkna de jobb som försvinner.
    Så Wijkman och Schlingmann är forskarna du pratar om? Tror mig, de är inte forskare, de är vanliga politiker. 

    Du kan inte hitta ngn forskning som stödjer dina påståenden. Däremot kräver du av oss andra att vi ska motsäga den forskningen, den du inte hittar, för att vi ska få uttala oss. 

    Alla rapporter jag läst säger att det är okvalificerade jobb som ligger i farozonen. De jobb som kräver social kompetens och kreativitet kommer inte att tas över. 

    Nya typer av jobb uppstår konstant. För 30 år sedan har vi knappt ngt IT företag alls i Sverige. Ser ju som bekant ganska annorlunda ut idag. 

    Vi har stora problem med miljön som måste lösas. Det kommer att ge upphov till ny teknik och nya jobb. 
    Sjukvården är ett annat område där man kommer behöver många nya jobb framöver då befolkningen åldras. 
    Transporter lika så. 
    Hade jag för 20 år sedan sagt att vi skulle vara ständigt uppkopplade så hade ingen trott mig. 
    Den ständiga uppkopplingen har lett till nya behov och vi konsumerar så väl varor som tjänster i högre utsträckning idag än tidigare. Vi nöjer oss inte längre med att ha 2 statliga tv kanaler. 

    Men som sagt, vi har olika åsikter om det hela. Men klart är att ditt sätt att försöka trycka ner andras åsikter genom att hävda att det finns forskning som stödjer just ditt sätt att se på det hela inte funkade så bra.  
  • Micke
    Ulltand skrev 2015-10-25 12:54:35 följande:
    Stiftelsen för strategisk forskning som skriver appropå att vart annat jobb försvinner inom 20 år:

    " En viktig anpassningsmekanism tar fasta på tesen att den höga skatte och regelbördan på arbete och arbetsgivare enbart var möjlig under en kort historisk episod med en avvikande form av teknikutveckling som gjorde enkel arbetskraft ovanligt efterfrågad. Dagens teknikutveckling med andra egenskaper kräver andra skattebaser och andra sätt att finansiera välfärden"

    Det betyder i klartext att de bedömmer att arbetslösheten ökar så mycket i Sverige att skatt måste tas in på annat sätt än via lön. Och det trots att det tillkommer andra nya jobb.
    Kul att du nu läst rapporten. Jag skrev  om skatter redan i inlägg 951. 
  • Micke
    KillBill skrev 2015-10-25 23:57:59 följande:

    Jaha, du säger att det råder panik. 


    Detta rykte har uppkommit eftersom Tinos Sanandaji på sin blogg har publicerat två mail som uppges komma från regeringskansliet. Jag ser inget konstigt alls med mailen (som går att läsa på Tinos Blogg). Avsändaren ber de olika departementen att inkomma med förslag på besparingar eftersom migrationsverket skrivit upp sin prognos.


    Det hade ju varit mer konstigt om migrationsverkets kraftigt höjda prognos inte lett till någon aktivitet på regeringskansliet. Eller hur?


     


    SvD hänger på

    www.svd.se/nya-besparingar-kravs-om-budgeten-ska-halla/om/flyktingkrisen-i-europa
  • Micke
    KillBill skrev 2015-11-12 20:11:09 följande:
    Hur tänker du att SD och M som har färre mandat än regeringen skulle lyckad med det?
    Ja det skiljer 4 mandat. 

    Men KD är också ganska pådrivande gällande gränskontroller. M+KD+SD är större än S+MP+V

    Men sannolikheten att M eller KD skulle gå ihop med SD är väl mer eller mindre obefintlig. 
  • Micke
    Lars E skrev 2015-11-13 23:03:46 följande:

    Stor terrorattack just nu i Paris. Bara jag som bävar för vad som kan hända här i julhandeln med det okontrollerade inflödet av islamister i landet?


    Nu har du fel fokus tycker jag, det viktigaste måste ju vara klimatkonferensen i december. 

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?