Smulpaj?
150g margarin eller mjökfritt smör
3-4dl havregryn
1,5dl farinsocker
0,5dl strösocker
och vad du nu vill ha i botten!
200-225 grader i ugnen i ca 20 minuter!
Kladdkaka
100 g margarin eller smör
2 dl strösosker
2 dl florsocker
1 dl teffmjöl
1 dl fullkornsrismjöl
4 msk kakao
½ dl tapiokastärkelse
1 krm bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl valfri mjölk
Smörj och bröa en springform. Smält margarin. Vispa ihop
strösocker, florsocker, teffmjöl, fullkornsrismjöl, kakao, ta-
piokastärkelse, bakpulver och salt. Häll ner smält margarin
och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Häll i formen, bred
ut jämnt och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 18 ? 22
minuter. Kladdkakan blir fast i kyl med båda gräddtiderna
men den kortare tiden ger en kladdig kaka, den längre tiden
en mer fudgelik kall kladdkaka. Båda gräddtiderna ger en
någorlunda fast kladdkaka när den är varm. Servera varm
eller kall, gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.
CHOKLADFUDGE
1 DL LJUS SIRAP
3 DL STRÖSOCKER
3 DL VALFRI VEGETABILISK GRÄDDE
100 G MÖRK MJÖLKFRI CHOKLAD
50 G MJÖLKFRITT MARGARIN
1 NYPA SALT
Koka upp sirap, strösocker och grädde under omrörning på medelvärme tills kulprovet håller för en fast kula. Ta av från plattan, bryt ner choklad och tillsätt margarin, salt och rör tills det smält. Vispa kraftigt någon minut och bred ut till önskad tjocklek i en form klädd med bakplåtspapper. Vill du ha extra tjock fudge kan du vika en form av bakplåtspapper på 15 x 15 centimeter och häfta ihop hörnen. Förvara i kylskåp.
VANILJFUDGE
3 DL STRÖSOCKER
1 DL VIT SIRAP
2 DL VALFRI VEGETABILISK GRÄDDE
2 MSK GLUKOS
50 G MJÖLKFRITT MARGARIN
1 MSK VANILJSOCKER
1 NYPA SALT
Blanda strösocker, sirap och grädde i en kastrull på medelvärme under omrörning. Koka tills kulprovet ger en fast kula. Tillsätt eventuell glukos och koka ytterligare 1 minut. Ta kastrullen från plattan och rör ner margarin, vaniljsocker och salt. Vispa kraftigt någon minut och låt kallna i kyl i en form klädd med bakplåtspapper. Vill du ha extra tjock fudge kan du vika en form av bakplåtspapper på 15 x 15 centimeter och häfta ihop hörnen. Skär upp lagom stora bitar och låt dem torka ut något i kylskåpet innan de serveras. Förvara i kylskåp.
Alla dessa recept är veganska och även glutenfria. Dom är från Karolina Tegelaar.
Här är alla recept som hon lagt ut på Facebook:
www.facebook.com/GlutenfriaKakboken/