• Mellanmjölkens land

    Fika utan ägg, mjölk eller gluten

    Vi ska ha kalas och i bekantskapskretsen finns rätt många allergier. Att fixa så att alla kan äta allt är väldigt svårt men eftersom vi ska bjuda på fika tänkte vi se till att alla kan äta minst två grejer.

    Vi är uppe i 3 saker att bjuda på vilket innebär att alla har minst 2 grejer att välja på FÖRUTOM en person som inte tål ägg. Den här personen är multiallergiker och tål varken ägg, laktos eller gluten. Går det att utesluta mjölkprotein är det en fördel eftersom en av de övriga gästerna inte tål det.

    Vi har alltså kommit på en grej personen men skulle vilja ha nått mer. Tips? Om det är något som kan fixas/förberedas innan är det en fördel eftersom vi kommer baka tårta på förmiddagen till kalaset.

    Jag räknar med att vi bakar allt själva för att hålla koll på ingredienserna (och kunna ersätta produkter vid behov)

  • Svar på tråden Fika utan ägg, mjölk eller gluten
  • Aniiee

    Chokladbollar på mjölkfritt margarin och rent havre (semper har vet jag)


    Gire bless me, have I only hot-blooded boys left in my fold?
  • Mellanmjölkens land

    Mmmmmm.... Kärleksmums Älskar det! Risken är väl bara att ingen äter av nått annat istället

    Enda nackdelen är väl att jag aldrig träffat på rismjöl men resten av ingredienserna har vi hemma

  • långthår

    Har för mig att man kan byta ut ägg mor bakpulver:)

  • maritbinge
    Mellanmjölkens land skrev 2015-09-04 21:30:50 följande:

    Mmmmmm.... Kärleksmums Älskar det! Risken är väl bara att ingen äter av nått annat istället

    Enda nackdelen är väl att jag aldrig träffat på rismjöl men resten av ingredienserna har vi hemma


    Rismjöl brukar finnas i de lite större ICA-affärerna, och säkert i andra affärer också. :)
  • Mellanmjölkens land
    maritbinge skrev 2015-09-04 21:58:51 följande:
    Rismjöl brukar finnas i de lite större ICA-affärerna, och säkert i andra affärer också. :)
    Sambon visste var rismjölet stod på Maxi

    Fördelen med kärleksmums är att man kan göra en rejäl sats 1-2v i förväg och sen frysa in så behöver man inte stå och trassla samma helg. Bra, speciellt som det är ett nytt recept
  • mánialfr

    Smulpaj?
    150g margarin eller mjökfritt smör
    3-4dl havregryn
    1,5dl farinsocker
    0,5dl strösocker
    och vad du nu vill ha i botten!

    200-225 grader i ugnen i ca 20 minuter!

    Kladdkaka
    100 g margarin eller smör 
    2 dl strösosker 
    2 dl florsocker
    1 dl teffmjöl 
    1 dl fullkornsrismjöl 
    4 msk kakao 
    ½ dl tapiokastärkelse 
    1 krm bakpulver
    1 krm salt
    1 ½ dl valfri mjölk

    Smörj och bröa en springform. Smält margarin. Vispa ihop 
    strösocker, florsocker, teffmjöl, fullkornsrismjöl, kakao, ta- 
    piokastärkelse, bakpulver och salt. Häll ner smält margarin 
    och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Häll i formen, bred 
    ut jämnt och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 18 ? 22
    minuter. Kladdkakan blir fast i kyl med båda gräddtiderna 
    men den kortare tiden ger en kladdig kaka, den längre tiden 
    en mer fudgelik kall kladdkaka. Båda gräddtiderna ger en 
    någorlunda fast kladdkaka när den är varm. Servera varm 
    eller kall, gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass. 

    CHOKLADFUDGE

    1 DL LJUS SIRAP
    3 DL STRÖSOCKER
    3 DL VALFRI VEGETABILISK GRÄDDE
    100 G MÖRK MJÖLKFRI CHOKLAD
    50 G MJÖLKFRITT MARGARIN 
    1 NYPA SALT

    Koka upp sirap, strösocker och grädde under omrörning på medelvärme tills kulprovet håller för en fast kula. Ta av från plattan, bryt ner choklad och tillsätt margarin, salt och rör tills det smält. Vispa kraftigt någon minut och bred ut till önskad tjocklek i en form klädd med bakplåtspapper. Vill du ha extra tjock fudge kan du vika en form av bakplåtspapper på 15 x 15 centimeter och häfta ihop hörnen. Förvara i kylskåp.

    VANILJFUDGE

    3 DL STRÖSOCKER
    1 DL VIT SIRAP
    2 DL VALFRI VEGETABILISK GRÄDDE
    2 MSK GLUKOS
    50 G MJÖLKFRITT MARGARIN
    1 MSK VANILJSOCKER
    1 NYPA SALT

    Blanda strösocker, sirap och grädde i en kastrull på medelvärme under omrörning. Koka tills kulprovet ger en fast kula. Tillsätt eventuell glukos och koka ytterligare 1 minut. Ta kastrullen från plattan och rör ner margarin, vaniljsocker och salt. Vispa kraftigt någon minut och låt kallna i kyl i en form klädd med bakplåtspapper. Vill du ha extra tjock fudge kan du vika en form av bakplåtspapper på 15 x 15 centimeter och häfta ihop hörnen. Skär upp lagom stora bitar och låt dem torka ut något i kylskåpet innan de serveras. Förvara i kylskåp.

    Alla dessa recept är veganska och även glutenfria. Dom är från Karolina Tegelaar.
    Här är alla recept som hon lagt ut på Facebook:
    www.facebook.com/GlutenfriaKakboken/

Svar på tråden Fika utan ägg, mjölk eller gluten