• Anonym (ts)

    Vad är de här och vad kan man göra med dem?

    Går det att äta t.ex?

  • Svar på tråden Vad är de här och vad kan man göra med dem?
  • Pomperipozzan

    Kastanjer. Går att rosta, men har ej prövat.

  • Anonym (Y)

    Hästkastanj. Den är giftig. Rosta kan man , men ät inte den.

    Det är äkta kastanj man rostar och äter.

  • Pomperipozzan
    Anonym (Y) skrev 2015-09-16 22:28:45 följande:

    Hästkastanj. Den är giftig. Rosta kan man , men ät inte den.

    Det är äkta kastanj man rostar och äter.


    Aha, sedär, då lärde man sig nåt idag med! :)
  • Anonym (ts)

    Finns ingen användning för de alls?

  • Anonym (Y)
    Pomperipozzan skrev 2015-09-16 22:31:28 följande:

    Aha, sedär, då lärde man sig nåt idag med! :)


    ;)

    Men prova gärna rosta äkta kastanjer. De är jättegoda med smör.
  • Anonym (Y)
    Anonym (ts) skrev 2015-09-16 22:34:00 följande:

    Finns ingen användning för de alls?


    De används i homeopatiska läkemedel.
  • Anonym (ts)
    Anonym (Y) skrev 2015-09-16 22:34:26 följande:

    ;)

    Men prova gärna rosta äkta kastanjer. De är jättegoda med smör.


    Hade gärna gjort det om vi haft det i trädgården istället för fejkkastanjer :(
  • Anonym (ts)
    Anonym (Y) skrev 2015-09-16 22:38:02 följande:

    De används i homeopatiska läkemedel.


    Tror inte på sånt tyvärr. Går det att ge bort till nån som ha häst?
  • Drottningen70
    Anonym (ts) skrev 2015-09-16 22:34:00 följande:

    Finns ingen användning för de alls?


    Jo, de e vackra. Skaöa bort det taggiga höljet och ta fram den vackra kärnan. Kör hål åå den mens det fortfarande ät mjuk. Sen lan man göra smycket.
  • Fia 28
    Anonym (ts) skrev 2015-09-16 22:43:23 följande:
    Tror inte på sånt tyvärr. Går det att ge bort till nån som ha häst?
    Om de är giftiga så är det väl inte så snällt att ge dem till hästar.
  • Anonym (Landet)

    Får äter dem gärna och de är inte alls giftiga för dem.  Våra får är som tokiga i dem och t.o.m hon som är minst tam äter ur handen på mig när det vankas "godis"

  • Anonym (Y)

    ^.

    Precis. De är giftiga för människor , men visa djur kan äta dem.

  • Anonym (H)

    Det är kastanjer och de går att äta.

  • nnnnnnnn
    Anonym (H) skrev 2019-10-14 20:41:25 följande:
    Det är kastanjer och de går att äta.

    Fast människor bör inte äta dem!
    Giftinformationscentralen skriver på sin sida: giftinformation.se/vaxtregister/hastkastanj/


     


    Hästkastanj

    Aesculus hippocastanum


    Hästkastanjen innehåller ämnen som bl.a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.


    Symtom: Kan komma efter flera timmar. Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).


  • Anonym (H)
    nnnnnnnn skrev 2019-10-14 20:45:45 följande:

    Fast människor bör inte äta dem!

    Giftinformationscentralen skriver på sin sida: giftinformation.se/vaxtregister/hastkastanj/

     


    Hästkastanj
    Aesculus hippocastanum

    Hästkastanjen innehåller ämnen som bl.a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.

    Symtom: Kan komma efter flera timmar. Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).
    Vad är skillnaden på vanliga kastanjer och vattenkastanjer då?
  • nnnnnnnn
    Anonym (H) skrev 2019-10-14 20:54:06 följande:
    Vad är skillnaden på vanliga kastanjer och vattenkastanjer då?
    enormt stor...
    Tydligen är vattenkastanjer ett slags gräs. Hästkastanjer är ett stort träd.

    Google är fantastiskt, man kan hitta både fakta och bilder!

    Wiki säger:

    Den kinesiska vattenkastanjen kommer ursprungligen från Kina, men odlas numera på vattendränkta fält runt om i Sydostasien.


    De små rundade rotknölarna har krispigt vitt "kött" och äts råa, lätt kokta, grillade, inlagda eller konserverade. De är en populär ingrediens i många kinesiska maträtter, till exempel chop suey. I Kina äts de oftast råa, ibland en aning sötade. De kan även malas till mjöl som används för att göra vattenkastanjkaka, som är en del av dim sum-köket. De är, för att vara växter, ovanliga genom att förbli krispiga även efter det att de kokats eller konserverats. Detta beror på att deras cellväggar är korskopplade och förstärkta av vissa fenolföreningar, egenskaper som delas med andra grönsaker som förblir krispiga då de tillagats, såsom jordmandel och lotusrot.[1]


    Knölarna innehåller huvudsakligen kolhydrater (cirka 90 % av torrvikten), framför allt stärkelse (60 % av torrvikten), men är också en god källa till kostfiber, vitamin B2, vitamin B6, kalium, koppar och mangan.[2]


    Knölarna kan på ytan bära metacerkarier av Fasciolopsis buski, och om de äts råa, kan de därmed orsaka en parasitinfektion, som kallas Fasciolopsiasis.


    Etymologi

    Släktnamnet Eleocharis kommer av grekiskans helos (kärr). Charis är latin och betyder prydnad. Släktnamnet betyder sålunda en prydnad för kärr.


    Artnamnet dulcis betyder söt, trevlig, angenäm.

Svar på tråden Vad är de här och vad kan man göra med dem?