Vad är de här och vad kan man göra med dem?
Går det att äta t.ex?
Går det att äta t.ex?
Kastanjer. Går att rosta, men har ej prövat.
Hästkastanj. Den är giftig. Rosta kan man , men ät inte den.
Det är äkta kastanj man rostar och äter.
Hästkastanj. Den är giftig. Rosta kan man , men ät inte den.
Det är äkta kastanj man rostar och äter.
Finns ingen användning för de alls?
Aha, sedär, då lärde man sig nåt idag med! :)
Finns ingen användning för de alls?
;)
Men prova gärna rosta äkta kastanjer. De är jättegoda med smör.
De används i homeopatiska läkemedel.
Finns ingen användning för de alls?
Får äter dem gärna och de är inte alls giftiga för dem. Våra får är som tokiga i dem och t.o.m hon som är minst tam äter ur handen på mig när det vankas "godis"
^.
Precis. De är giftiga för människor , men visa djur kan äta dem.
Man kan också göra djur av dem :
cdn3.cdnme.se/2984164/6-3/img_3670_52435bfce087c348496ff4d6.jpg
Man kan också göra djur av dem :
cdn3.cdnme.se/2984164/6-3/img_3670_52435bfce087c348496ff4d6.jpg
Det är kastanjer och de går att äta.
Fast människor bör inte äta dem!
Giftinformationscentralen skriver på sin sida: giftinformation.se/vaxtregister/hastkastanj/
Aesculus hippocastanum
Hästkastanjen innehåller ämnen som bl.a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.
Symtom: Kan komma efter flera timmar. Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).
Fast människor bör inte äta dem!
Giftinformationscentralen skriver på sin sida: giftinformation.se/vaxtregister/hastkastanj/
Den kinesiska vattenkastanjen kommer ursprungligen från Kina, men odlas numera på vattendränkta fält runt om i Sydostasien.
De små rundade rotknölarna har krispigt vitt "kött" och äts råa, lätt kokta, grillade, inlagda eller konserverade. De är en populär ingrediens i många kinesiska maträtter, till exempel chop suey. I Kina äts de oftast råa, ibland en aning sötade. De kan även malas till mjöl som används för att göra vattenkastanjkaka, som är en del av dim sum-köket. De är, för att vara växter, ovanliga genom att förbli krispiga även efter det att de kokats eller konserverats. Detta beror på att deras cellväggar är korskopplade och förstärkta av vissa fenolföreningar, egenskaper som delas med andra grönsaker som förblir krispiga då de tillagats, såsom jordmandel och lotusrot.[1]
Knölarna innehåller huvudsakligen kolhydrater (cirka 90 % av torrvikten), framför allt stärkelse (60 % av torrvikten), men är också en god källa till kostfiber, vitamin B2, vitamin B6, kalium, koppar och mangan.[2]
Knölarna kan på ytan bära metacerkarier av Fasciolopsis buski, och om de äts råa, kan de därmed orsaka en parasitinfektion, som kallas Fasciolopsiasis.
Släktnamnet Eleocharis kommer av grekiskans helos (kärr). Charis är latin och betyder prydnad. Släktnamnet betyder sålunda en prydnad för kärr.
Artnamnet dulcis betyder söt, trevlig, angenäm.