Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Någon som gjort fler än fyra kejsarsnitt ?

    Jag har gjort sex stycken, det senaste bara i förra veckan. Läkaren sade efteråt att min livmoder troligen skulle klara ytterligare graviditet och snitt.

    I allmänhet rekommenderar inte läkarna fler än tre snitt här i Sverige. Man måste dock komma ihåg att dels så får kvinnorna här i allmänhet inte fler än 2-3 barn, och sällan föds alla med snitt. Därför har läkarna begränsat med personlig erfarenhet och kunskap om många snitt hos samma kvinna.

    Jag läste för ett par år sedan i en artikel i någon medicinsk tidskrift (tror jag) att i rika arabländer så är det vanligt att kvinnorna föder alla barn med snitt, och de får betydligt fler än här i Västvärlden, 8-10st. I allmänhet går det bra.

    Det är alltså individuellt hur många snitt en kvinna kan genomgå.

  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2015-10-21 20:47:33 följande:

    Vi vill så gärna ha en sista.. Jag har inte blivit avrådd men riskerna för placenta accreta ökar för varje snitt så de va mer de som läkaren ville jag skulle vara medveten om.. Vet dock inte hur stor risken är ?!


    För att det överhuvudtaget ska finnas en risk för placenta accreta i ärret, så måste ju moderkakan hamna lågt i framvägg, över ärret. Den kan ju lika gärna hamna i bakvägg, eller fram fast inte över ärret.

    Jag hade moderkakan rätt över ärret förra graviditeten (efter fyra snitt), och den växte inte in.


  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2015-10-27 16:49:59 följande:

    Jag har ju varit hos överläkare på bedömning ,, dom tycke jag ska tänka mig för med tanke på att risken för placenta accreta ökar för varje snitt, annahar de sett bra ut vid snitten. Sista snittet var livmodern tunn står de i journalen men läkaren säger att man kan lägga snittet v 36-37 så ska det inte vara några probelm...
    Vågar man ??? Vill ju så otroligt gärna !!! Men vill ju absolut inte att de ska hända nåt hemskt.Vad har dom sagt till dig Embla ? Om livmodern varit tunn osv ?


    Vid femte snittet upptäcktes en ruptur på livmodern, alltså att den spruckit/börjat öppna sig i ärret. Jag hade dock ingen blödning eller någon annan komplikation av detta under graviditeten. Då rekommenderade läkaren inte fler barn, men det råkade bli så ändå. Under nästa graviditet kollade läkaren livmoderns tjocklek ett par gånger (med ultraljud) och det såg bara bra ut. Läkaren tyckte också att jag hade tur som denna gång hade moderkakan i bakvägg då risken för placenta accreta ökar med varje snitt, men å andra sidan hade jag den som sagt rätt över ärret vid min femte graviditet (efter fyra snitt) utan att den växte in.

    Efter senaste, sjätte, snittet sade läkarna som opererade mig (samma som gjorde det femte snittet) att min livmoder inte alls var riskabelt tunn, utan att jag som sagt troligen skulle klara av att genomgå åtminstone en graviditet och snitt till. Nu lär det inte hända eftersom jag steriliserades i samband med det senaste snittet.

     Du måste själv avgöra hur du vill göra, valet är ditt, inte läkarnas. De kan bara ge dig råd och rekommendationer utifrån deras kunskap och erfarenhet. De vill ditt bästa, men de är samtidigt bara människor och de kan och vet inte allt.
  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2015-11-01 21:19:49 följande:

    Jag funderar på de här med livmoderns tjocklek också... Vad är "normalt" ? Vet nån de ? Sista snittet ni så kollade dom i v 34 och då va den 1,3 mm på tunnaste stället och de känns ju jätte tunnt !! Är de ännu tunnare nästa gång då eller kan den bli tjockare igen ?


    Jag vet inte vad som anses normal tjocklek, men man får ju betänka att livmodern är elastisk och allt eftersom den sträcks ut när graviditeten framskrider blir den också tunnare. Vecka 34 är ju ganska långt gånget.

    För mig så varnade som sagt läkarna efter det femte snittet att livmodern var tunn och de rekommenderade inte fler barn. Efter sjätte snittet sade de (samma läkare dessutom!) att livmodern såg bra ut och att den troligen skulle klara ytterligare graviditet och snitt.

    Man vet aldrig, alltså.
  • Embla twopointoh
    fembusungar skrev 2015-11-02 12:42:02 följande:

    Får jag hoppa in här?
    Jag väntar mitt 6:e barn och har 2 snitt i bagaget!
    Jag "slåss" däremot för att få föda vaginalt denna gång....
    Har ni hört om någon som gjort det?

    Har ett akut kejsarsnitt och ett katastrofsnitt bakom och det är inget positivt alls..Jag är livrädd för ytterligare ett snitt och allt som innebärRynkar på näsan

    Kanske kan ni komma med positiva saker kring planerade snitt också?


    I allmänhet så "får" man inte föda vaginalt efter två snitt eftersom det ökar risken för att livmodern brister vid värkarbetet. Nu kan man ju inte tvingas till kejsarsnitt (eller någon annan vård) om man inte vill, men jag skulle nog läsa på ordentligt och prata med olika läkare innan jag bestämde mig för att ta den risken. Brister livmodern står både mammans och barnets liv på spel, och det kommer troligen att bli katastrofsnitt om det händer.

    Jag har gjort ett akut snitt och resten (fem stycken) planerade. Det är, som jag upplever det, väldigt stor skillnad mellan akut och planerat. Ett planerat snitt är lugnare, man har haft gott om tid att förbereda sig och man kan ha en dialog med läkare/sjuksköterska både innan och under snittet. Personligen så tycker jag att själva väntan är det jobbigaste, d.v.s. när man kommit in i OP-salen och förberedelserna börjar (sätta kateter, infarter, vänta på att läkarna är redo). När spinalen väl är gjord tycker jag att det känns mycket bättre. Jag upplever också att jag hade mer ont efter akutsnittet än efter de andra och att återhämtningen tog längre tid.

    De första dagarna efter en snitt är ju inte heller "roliga", men jag har varit lika fascinerad varje gång av hur fort kroppen läker och återhämtar sig. Och så har man ju en alldeles ljuvlig liten varelse att koncentrera sig på!


  • Embla twopointoh
    fembusungar skrev 2015-11-02 16:34:56 följande:
    Vi har varit på ett specialist samtal hos en väldigt otrevlig läkare som i princip dumförklarade mig och också klargjorde att jag trots min rädsla för snitt inte skulle få gå på något samtal och bearbeta rädslan.

    Jag har läst på,och det finns en risk-en liten men större än efter ett kejsarsnitt.
    Men en kan övervakas på samma sätt som efter ett kejsarsnitt om man då väljer en vaginal förlossning.
    Och att man inte får bli igångsatt och skall undvika en epidural för att kunna känna mer om något går tokigt.
    Jag vet att riskerna är stora,den läkare vi talade med sa att den största risken är för mig.
    Vi ska få en seciond opinion eftersom jag hört och läst och talat med folk inom förlossning att de förekommer vaginalt efter två kejsarsnitt men att de somsagt är väldigt ovanligt.

    Det är just tiden efter snittet som skrämmer mig,första gången upp ur sängen och sedan efter,jag vet hur jag är och de är extremt känslig och efter sista katastrofsnittet som blev infekteratoch faktiskt gick upp är jag ännu räddare.

    Men till planerat..Blir en lämnad ensam medans pappa och bebis får vara tsm,på uppvaket menar jag?
    Tråkigt att du skulle träffa på en sådan läkare! Byt, kräv att få träffa någon annan!

    Valet är i slutändan ditt, läkarna kan råda och rekommendera, men de kan inte tvinga dig till något.

    Exakt vilka rutiner som finns varierar mellan olika Landsting. Där jag bor så får pappan och barnet vara med mamman hela tiden från det att bebisen är ute, i op-salen, på uppvaket och till avdelningen (så länge allt är bra, såklart). Fråga vad som gäller där du bor.
  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2015-11-02 20:53:18 följande:

    Embla vilken vecka snittade dom dig i när dom upptäckte rupturen ? Hur ska jag kunna veta om livmodern håller en gång till ? Frågan är om den oron släpper eller om man kommer ha dödsångest i nio mån :( vill ju så gärna ha en sista.. Är de bättre o bli bedömd av specialist mödravården ? Finns dock ingen i de länet vi bor i..


    De upptäckte inte rupturen förrän de öppnade mig vid det planerade snittet (som gjordes i vecka 37). Jag hade inga symptom alls. Läkaren trodde att det öppnat sig i ärret successivt allt eftersom livmodern växte.

    Med sjätte barnet var jag såklart orolig för om livmodern skulle hålla, och jag vågade inte hoppas på att bebisen skulle överleva. Det var värst i början av graviditeten, innan vecka 22 (då det finns en chans att rädda barnet om det skulle födas för tidigt...). Första kontrollen av livmoderns tjocklek gjordes i vecka 25 och eftersom det såg bra ut vågade jag efter det slappna av lite. Men visst var det en mentalt jobbig graviditet, samtidigt ska jag ärligt säga att jag inte var rädd precis hela tiden, och även om det var påfrestande är ju såklart dottern värt det och mer därtill.

    Nu är det dock slut med barn, då jag valde att steriliseras i samband med senaste snittet. Den tidigare rupturen och oron under påföljande graviditet hade stor roll i att jag inte tvekade till sterilisering, det ska jag inte förneka (även om flera andra viktiga faktorer fanns, såsom att jag var nöjd med antalet barn).

    Varken du eller läkarna kan veta om livmodern kommer att hålla vid en ny graviditet. Det finns de som kan göra ett tiotal snitt utan problem, och så finns det andra där livmodern brister utan att de har gjort ett enda snitt... Det enda du kan göra är att ta del av vad kunniga och erfarna läkare säger, och sedan väga detta mot din önskan om fler barn. Beslutet är ditt.
  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2015-11-15 21:42:08 följande:

    Men de är väl ovanligt att livmodern brister utan värkar ? Tycker detta är så himla svårt... Om man bara kunde veta om den håller eller inte :( får ju inte hända nåt man vill ju finna gör dom barn man redan har också. Har slutat med mina p-piller nu men de är med skräckblandad förtjusning...


    Ja, det är ovanligt. Läkaren som snittade mig sade att hon aldrig tidigare sett något liknande (specialist som nog jobbat i 30år) som mitt fall.
  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2016-01-12 21:29:29 följande:

    Nu är jag iaf gravid så jag håller tummar o tår att det går vägen en sista gång !!

    Vilken vecka snittade dom dig nu sist embla ?


    Grattis!!

    I vecka 37. Min livmoder såg ju så bra ut på UL, så hade jag inte haft min historik (att förlossningen satte igång i vecka 37 med mitt tredje barn, så de fick snitta akut. Efter det har läkarna planerat in snitten till v 37 så att det inte ska hända igen.) så är det dock mycket möjligt att läkaren hade velat vänta ytterligare ett par veckor.

    Efter rupturen sade läkaren att jag inte rekommenderades fler barn eftersom livmodern var så tunn. Efter det senaste snittet sa läkaren i stället att min livmoder såg fin ut och troligen skulle klara ytterligare graviditet och snitt. Det var dessutom samma läkare i bägge fallen.
  • Embla twopointoh
    Mimmie 2014 skrev 2016-01-14 21:48:44 följande:

    Tack :)

    Märkligt att de kunde se bättre ut efter rupturen liksom ?! Kan livmodern "tjocka" på sig mellan snitten tro ?

    Jag ska på första ul v 12-13 då ska dom kollar var moderkakan ligger... Nervöst !!


    Ja, det är märkligt. Antingen så uppfattade läkaren livmoderns tjocklek fel förra gången, eller så har det blivit tjockare av sig själv (och dessutom var det bara nio månader efter snittet innan jag blev gravid igen, och det är kort tid). Hade det varit två olika läkare kunde det ha förklarat saken, men nu är det ju samma person. Läkare kan och vet inte allt (även om man såklart ska ha respekt för deras kunskap och erfarenhet).
  • Embla twopointoh
    Orolig45 skrev 2018-05-06 19:00:36 följande:

    Blåser liv i tråden. Väntar mitt 6:e barn men bara i 12:e veckan. Inte inskriven någonstans än. Gjort 4 snitt varav det senaste 2011. Läkaren skrev i journalen ?patienten är informerad om att uterusväggen är för tunn? JÄTTE orolig nu. Vill så gärna behålla barnet då jag träffat en ny man. Är över 45 dessutom. Kan uterusväggen stärkas med åren? Väntar på att läkaren som skrev journalen ska ringa mig men ville ändå ha lite stöd o pepp. Kram


    Om du tittar på mina inlägg så gick min livmoder från att vara så tunn att det sprack, till normal tjocklek mellan mitt femte och sjätte barn. Hoppas det går bra för dig!
Svar på tråden Någon som gjort fler än fyra kejsarsnitt ?