• snajl

  Magdalena Andersson vill finansiera flyktingmottagningen med åtsramning i personliga assistansen

  Finansminister Magdalena Andersson har nu gått ut med att det är två områden man kan göra åtstramningar i för att finansiera "flyktingkrisen". Dessa områden är sjukförsäkringen och assistansersättningen. Assistansersättningen är till för att personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar skall kunna leva ett självständigt liv. Jag har själv en progressiv muskelsjukdom och är beroende av assistansersättningen/personliga assistenter för att kunna leva. Jag frågar mig varför det är jag och många andra i min situation som skall finansiera flyktingmottagningen med mindre frihet? Är inte det här att ställa grupper mot varandra? Varför inte höja bensinskatten istället? Eller kanske dra in på bromsmedicin till HIV-smittade? Eller kanske dra ner på strålbehandlingar till cancersjuka? Höftledsoperationer kan man också spara en slant att dra in på.


  Vi som är beroende av assistansersättningen kan inte bara "ta oss i kragen" och bli fria från behovet, hur mycket vi än kämpar. Vi har inget val. Och nu är det vi utan val som enligt Magdalena Andersson skall få betala för flyktingmottagandet med våra liv som insats.


  Jag blir så jävla förbannad. Under senaste åren har det varit flera skandaler där "sjuka" nysvenskar med bristfällig läkarhistorik lyckats lura till sig stora belopp vilket gett personlig assistans-reformen ett dåligt ryckte och skapat en negativ bild bland allmänheten av denna reform.

  Och som grädde på moset så passar Magdalena Andersson på att utnyttja denna negativa bilden genom att det blir den första posten i välfärden där det skall göras åtstramningar för att finansiera flyktingmottagandet.

  Varför i helvete!?


 • Svar på tråden Magdalena Andersson vill finansiera flyktingmottagningen med åtsramning i personliga assistansen
 • snajl
  Jag är bara jag skrev 2015-10-23 18:30:35 följande:

  Varför dra in på nåt eller höja nån skatt ö.h.t? Inse att vi inte har råd istället!


  Vi har råd om vi drar in på välfärden....
 • Jag är bara jag
  snajl skrev 2015-10-23 18:39:41 följande:
  Vi har råd om vi drar in på välfärden....
  Nej tack! Har vi inte råd med oss själva att vi ska leva ett drägligt liv så varför dra hit ännu fler folk?
 • snajl
  KillBill skrev 2015-10-23 18:51:44 följande:

  Jag är själv inte insatt i detta men den liberala tidningen UNT tycker att beslutet är riktigt:
  mobil.unt.se/ledare/den-ohallbara-formanen-3907392.aspx


  Det var inte många rätt i den artikeln.

  "Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kom 1993. Målet var och är att insatserna ska underlätta det dagliga livet för personer med omfattande funktionsnedsättning."

  Den kom till efter att ett antal funktionshindrade som bodde på institution kunde påvisa att det skulle vara billigare för samhället med personliga assistenter istället för institutionsvård. 

  Skall man gå tillbaka till institutionsvård om man tar bort den och därmed fördyra?

  "Det är alltså upp till den enskilde funktionshindrade, eller till föräldrar/anhöriga, att bedöma såväl omfattningen av behoven som om man ska göra det själv eller begära hjälp av en personlig assistent. Det är en fin tanke, ingen känner väl den svårt funktionshindrades behov bättre än de anhöriga, men det håller på att leda till en ohållbar situation."

  För att bli beviljad personlig assistans så klockar man minuter. Endast aktiva minuter. Man redovisar varje minut som toalettbesök, omklädning, förflyttning tar. Förstår inte vad han får ifrån att det är den enskilda som bedömer behovet. Det är behovet som styr behovet.

  "När LSS infördes för drygt 20 år sedan räknade regeringen med att lagen skulle omfatta 7 000 personer som behövde i genomsnitt 40 timmars personlig assistans i veckan. Det skulle innebära en kostnad på fyra miljarder kronor per år enligt 2014 års prisnivå. Men kostnaden för personlig assistans var i fjol 28 miljarder, i år blir den nära 30 miljarder kronor, och det är 16 000 personer som omfattas av stödet."

  Sätt dessa 16000 personer på institution och se vad det kostar samhället. Vi kan räkna lågt på 5000kr/dag/person. Detta blir 29 miljarder.

  Räkna även in samhällsförlusten när alla av dessa funktionshindrade som arbetar inte längre kan gå till jobbet.

  "För att en socialförsäkring (det gäller för övrigt alla försäkringar) ska vara långsiktigt hållbar måste det ställas krav på likabehandling av alla försäkringstagare. Behovsprövningen måste vara okänslig för både vem som utför tjänsten och vem som tar emot den. Uppföljningen måste också vara noggrann med redovisning av antalet timmar, innehåll och kostnader. Ingenting av detta gäller för LSS."

  På vilket sätt finns det inte krav på likabehandling? Och sen när redovisas inte innehåll samt timmar?

  "Assistansersättningen betalas ut i förskott och redovisas i efterhand. Utformningen ?innehåller drivkrafter, både för assistansberättigade och för anordnarna, att öka antalet beviljade timmar?, skriver Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i sin senaste rapport i förra veckan. Timmarna beviljas genom kontakter mellan familjen, assistansföretagen och kommunerna. Alla parter gynnas av att timmarna blir fler, även kommuner som då inte behöver utveckla andra stödformer, till exempel boendestöd. Kostnaden hamnar till slut hos Försäkringskassan och ökar år för år. Det handlar i år om ofattbara 100 miljoner assistanstimmar."

  Det här håller jag med om. Den assistansberättigade försöker hela tiden nyttja alla sina beviljade timmar. Detta då det är extremt svårt att få fler beviljade timmar, medans försäkringskassan är snabb att minska antalet timmar för all framtid om man under några månader inte utnyttjar alla timmar. Här borde försäkringskassan gå snällare framåt för att minska rädslan att förlora timmar.

  (Tänk på att allt du gör i ditt liv räknas på klocka)

  "Nu kommer man inte längre utan att regeringen sätter ned foten och ger nya instruktioner till Försäkringskassan. Ingen politiker vill genomföra reformer som drabbar svårt funktionshindrade. Men på det här viset kommer dessa ändå att drabbas i slutändan. Det är hög tid att ta ansvar för assistansersättningen, en budgetpost som kommit att påverka alla svenskar."

  En budgetpost som kommit att påverka alla Svenskar. Absolut. Till det bättre kan nog alla hålla med om.

  Om man nu kan tala om kostnader för funktionshindrade så borde det väl även gå att tala om kostnader för t.ex ensamkommande flyktingbarn, där 30.000 personer räknas komma år 2016 till en kostnad om vi räknar lågt på 3000kr/barn/dag endast för boendet vilket blir 32 miljarder kronor/år. En budgetpost som kommer att påverka alla svenskar.
 • Rataxes

  Om någon kommit med detta förslag för ett år sedan så hade ledar/kultursidor varit framme och hakkorsstämplat vederbörande m h t att ställa svaga grupper mot varandra. Nu gör groggnäsans hejdukar just detta och applåderas av samma ledar/kulturfjantar.


  Ödslar inte tid på anonyma nick.
 • KillBill
  Rataxes skrev 2015-10-23 19:38:52 följande:

  Om någon kommit med detta förslag för ett år sedan så hade ledar/kultursidor varit framme och hakkorsstämplat vederbörande m h t att ställa svaga grupper mot varandra. Nu gör groggnäsans hejdukar just detta och applåderas av samma ledar/kulturfjantar.


  Ödslar inte tid på anonyma nick.
  Det är väl tvärt om, nämligen så att liberala ledarsidor per automatik varit positiva till Alliansens politik och per automatik varit kritiska till socialdemokratisk politik.
 • snajl

  Man bör även tänka på att LSS-reformen/assistansersättning är en försäkring för oss ALLA i Sverige och inte bara en lite enskild grupp. Om DU skulle vara med i en bilolycka, snowboardolycka, skidolycka, fallolycka, obotlig sjukdom eller liknande som sätter dig i värsta tänkbara situation, t.ex att du blir förlamad. Hur vill du då leva ditt liv mellan nedan alternativ?

  1. Få en möjlighet att leva ute i samhället och fortfarande ha möjligheter till ett drägligt liv (om än begränsat) under de nya förutsättningarna. Kunna fortsätta ha ett jobb, träffa vänner ute i samhället och fortsätta (om än begränsat) med dina intressen. Du kan fortfarande ha en något ljus framtid.

  2. Bli hänvisad till boende på institution och utelåst från samhället. Du får helt glömma "livet" och forma om dig till ett evigt liv på ett boende i korridor.

  Nummer 2 skulle även vara till en kostnad som visat sig vara dyrare för samhället.
  Man kan inte bara tala om en utgiftspost utan att sätta det i relation till alternativet.

  Och, skall man även ifrågasätta cancervård för att man själv inte behöver det just nu?

 • KillBill

  Men assistansersättningen ska ju inte tas bort.

  Är det någon som kan beskriva vad förslaget går ut på?

 • snajl
  KillBill skrev 2015-10-23 20:11:51 följande:

  Men assistansersättningen ska ju inte tas bort.

  Är det någon som kan beskriva vad förslaget går ut på?


  Förslaget vet vi inte än. Magdalena Persson har än så länge bara gått ut med att sjukförsäkringen och assistansersättningen är det två välfärdsposter hon anser man kan dra ner på för att finansiera flyktingmottagandet. 

  Jag förstår själv inte varför ett sådant uttalande inte möter mer motstånd. Det berör ju alla.
 • Anonym (KMA)

  Hoppas haggan lever på dumpster diving och bor under en buske och ger sin lön till flyktingarna.

  Fast hennes sort är oftast hycklare. Hon lever lyxliv och förväntar sig att gamla och sjuka ska göra uppoffringar.

 • Anonym (ad)

  abslout inte redan nu vädligt snålt innom den personliga assistansenför övrigt socialist.....

 • KillBill

  Det verkar som att Regeringen fortföljer den politik som den förra regeringen initierade. Bakgrunden till beslutet är att en statlig utredning kommit fram till att den uppräkningsmodell som har gällt tidigare lett till en överkompensation i assistansersättningssystemet. Med den nya uppräkningsmodellen kommer assistansersättningen att öka mindre än tidigare.  

  Artikel från 2013 som beskriver att redan då hade Alliansregeringen beslutat att assistansersättningen skulle öka mindre under 2015: assistanskoll.se/20130930-Regeringen-minskar-anslaget-till-timschablonen.html

  Själva utredningen: www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Forandrad-assistansersattning_H2B39/


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • snajl
  KillBill skrev 2015-10-23 21:31:20 följande:

  Det verkar som att Regeringen fortföljer den politik som den förra regeringen initierade. Bakgrunden till beslutet är att en statlig utredning kommit fram till att den uppräkningsmodell som har gällt tidigare lett till en överkompensation i assistansersättningssystemet. Med den nya uppräkningsmodellen kommer assistansersättningen att öka mindre än tidigare.  

  Artikel från 2013 som beskriver att redan då hade Alliansregeringen beslutat att assistansersättningen skulle öka mindre under 2015: assistanskoll.se/20130930-Regeringen-minskar-anslaget-till-timschablonen.html

  Själva utredningen: www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Forandrad-assistansersattning_H2B39/


  Precis. Det där är gamla nyheter. Det handlar i klasser om 270 miljoner besparingar och påverkar inte assistansersättningen nämnvärt.

  Jag är inte alls säker på att det är det här gamla beslutet Magdalena Andersson syftar på när man nämner assistansersättning för att finansiera en ny post som handlar om 77 miljarder.
 • KillBill
  snajl skrev 2015-10-23 22:14:52 följande:
  Precis. Det där är gamla nyheter. Det handlar i klasser om 270 miljoner besparingar och påverkar inte assistansersättningen nämnvärt.

  Jag är inte alls säker på att det är det här gamla beslutet Magdalena Andersson syftar på när man nämner assistansersättning för att finansiera en ny post som handlar om 77 miljarder.
  Det förslag som regeringen har lagt fram i höst går ut på att assistansersättningen "bara" ska öka med 4kr i timmen. Detta är en något lägre uppräkning än vad som hade varit fallet om de gamla reglerna (de regler som gällde för ett par år sedan innan den förra regeringen började ändra i regelverket.
 • snajl
  KillBill skrev 2015-10-23 22:26:17 följande:
  Det förslag som regeringen har lagt fram i höst går ut på att assistansersättningen "bara" ska öka med 4kr i timmen. Detta är en något lägre uppräkning än vad som hade varit fallet om de gamla reglerna (de regler som gällde för ett par år sedan innan den förra regeringen började ändra i regelverket.
  Precis. Tidigare var det tal om att det inte skulle öka något alls. Så ökningen blev mer än befarat men lägre än tidigare uppräkningar.
Svar på tråden Magdalena Andersson vill finansiera flyktingmottagningen med åtsramning i personliga assistansen