• Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Kommer du att äta mindre kött i framtiden?
  • PinkRaspberry

    Nej jag kommer fortsätta äta som jag gör. Känns som att allt är cancerframkallande och jag läser inte ens dessa nyheter längre. Skulle jag följa allt detta skulle jag inte kunna äta eller göra något känns det som.

  • Aniiee

    Suck, NEJ, WHO har fortfarande inte klassat rent kött som cancerframkallande. 

    __________________________________________________
    Fyra intressant punkter från deras Q&A:


    7. Red meat was classified as Group 2A, probably carcinogenic to humans. What does this mean exactly?

    In the case of red meat, the classification is based on limited evidence from epidemiological studies showing positive associations between eating red meat and developing colorectal cancer as well as strong mechanistic evidence.


    Limited evidence means that a positive association has been observed between exposure to the agent and cancer but that other explanations for the observations (technically termed chance, bias, or confounding) could not be ruled out.


    8. Processed meat was classified as Group 1, carcinogenic to humans. What does this mean?

    This category is used when there is sufficient evidence of carcinogenicity in humans. In other words, there is convincing evidence that the agent causes cancer. The evaluation is usually based on epidemiological studies showing the development of cancer in exposed humans.


     


    In the case of processed meat, this classification is based on sufficient evidence from epidemiological studies that eating processed meat causes colorectal cancer.


    12. How many cancer cases every year can be attributed to consumption of processed meat and red meat?

    According to the most recent estimates by the Global Burden of Disease Project, an independent academic research organization, about 34 000 cancer deaths per year worldwide are attributable to diets high in processed meat.


     


    Eating red meat has not yet been established as a cause of cancer. However, if the reported associations were proven to be causal, the Global Burden of Disease Project has estimated that diets high in red meat could be responsible for 50 000 cancer deaths per year worldwide.


    13. Could you quantify the risk of eating red meat and processed meat?

    The consumption of processed meat was associated with small increases in the risk of cancer in the studies reviewed. In those studies, the risk generally increased with the amount of meat consumed. An analysis of data from 10 studies estimated that every 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by about 18%.


     


    The cancer risk related to the consumption of red meat is more difficult to estimate because the evidence that red meat causes cancer is not as strong. However, if the association of red meat and colorectal cancer were proven to be causal, data from the same studies suggest that the risk of colorectal cancer could increase by 17% for every 100 gram portion of red meat eaten daily.


    17. How much meat is it safe to eat?

    The risk increases with the amount of meat consumed, but the data available for evaluation did not permit a conclusion about whether a safe level exists.


    __________________________________________________

    Get your facts straight.
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • Ewald01

    Ja, okej.

    Men det är väl känt att rött kött och processat kött ökar risken för hjärtsjukdomar betydligt!

    Annars verkar det verkligen vara så att man kan få cancer av allt möjigt.

    Det som skulle vara interessant att veta är:

    - om föräldrarna har haft cancer - hur många av barnen har Senare fått cancer?
    - vilka andra livsmedel brukar de som får cancer äta? Mjölk t.ex. sägs begynna prostatacancer hos män.

  • Tusselina
    Ewald01 skrev 2015-10-31 18:07:35 följande:

    Ja, okej.

    Men det är väl känt att rött kött och processat kött ökar risken för hjärtsjukdomar betydligt!

    Annars verkar det verkligen vara så att man kan få cancer av allt möjigt.

    Det som skulle vara interessant att veta är:

    - om föräldrarna har haft cancer - hur många av barnen har Senare fått cancer?
    - vilka andra livsmedel brukar de som får cancer äta? Mjölk t.ex. sägs begynna prostatacancer hos män.


    Nej, inte heller det är "känt". Det mesta som kommunicerats från det härrör från studier där saker klumpats ihop och/eller korrelerade faktorer inte isolerats. Rött kött är sällan isolerat utan antingen ihopklumpat med processat (det är skillnad på effekten på hälsan mellan att äta säg en försiktigt långkokad gryta på högrev och hårdstekt bacon men det har oftast klumpats ihop till samma sak - även i form av att det inte isolerats att de som äter mycket rött kött totalt *också* ätit en massa skräpmat etc.) eller inte isolerat för att de som ätit mycket av en sak som inte "rekommenderas" oftast också ätit mycket av många andra saker som inte officiellt rekommenderas. Finns rätt gott om studier där det slagits upp sådana rubriker där något drabbat de som ätit mest rött kött snarare är "de som ätit mest McDonalds och liknande. 

    Det är helt enkelt inte så lätt att göra bra koststudier som visar vad man faktiskt försöker visa, eller för den delen tolka vad som är vad. Däremot utnyttjas de ofta av de som är övertygade om något till att rapportera som styrkande deras tes. Det är nästan alltid fallet när kvällstidningarna har rubriker och  forskare och "experter" uttalar sig om det. 

    Så nej det är inte känt att rött kött och processat kött ökar risken för hjärtsjukdomar betydligt. Helt säkert att det *inte* gör det är det inte heller men det finns minst lika mycket tveksamheter gällande alternativen (vad gör den stora överdosen av inflammationsdrivande omega 6 i kyckling med kroppen i längden? Bönor har också många negativa effekter i kroppen som inte är fullständigt utrett, sojabönors fytoöstrogener kan vara mycket problematiska, mjölkprotein - kasein har även visats potentiellt problematiskt, med fisk och ökande kunskap hur katastrofala för hälsan miljögifterna anrikade i fisk även i mycket mycket lägre nivåer är det också lite sådär....). Det finns väldigt mycket "sanningar" därute om mat som inte riktigt är så sanna de som för fram dem vill få oss tro. 
  • Ewald01
     Det är helt enkelt inte så lätt att göra bra koststudier

    Instämmer. Kanske skulle man kunna göra sådana studier/ analyser med brottslingar som blev dömda till flera års fängelse.

    Hur kroppen beter sig om de får viss mat.

    Annars vet jag ju inte hur man skulle komma fram till vettiga resultat. Antar att måga sjuka väljer att delta i studier för att hjälpa andra?
  • Ewald01
    Tusselina skrev 2015-10-31 19:03:40 följande:
    Du får nog läsa igen vad jag faktiskt skrev
    du skrev:

    Så nej det är inte känt att rött kött och processat kött ökar risken för hjärtsjukdomar betydligt. Helt säkert att det *inte* gör det är det inte heller men det finns minst lika mycket tveksamheter gällande alternativen


    Men som jag förstår är det mycket troligt att processat kött orsakar hjärtsjukdomar.

    Sen är det fram för allt transfetter som är farliga med hänsyn till hjärt- och kärlsjukdomar. Tror det finns ett förbud respektive begänsningar mot transfetter respektive farligt fett i mat i USA och även i Danmark.
  • Ewald01
    Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

    Det är alltså mycket troligt att bearbetat kött ökar risken för hjärtsjukdomar! Det finns ett tydligt samband enligt författaren av rapporten till studien.
Svar på tråden Kommer du att äta mindre kött i framtiden?