• Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 11:35
    8700 visningar
    103 svar
    +1
    103
    8700

    Vår inneboende tar oss för givet

    Shit, vilken jobbig sits ni har hamnat i! Man vill såklart hjälpa en vän och inte vara taskig, men det låter lite som att ni blir utnyttjade?? Man kan väl inte som inneboende/gäst (tveksamt vilket hon är!!) bara ta för givet att man kan bjuda in ens pojkvän att komma och bo i en månad, när man saknar eget kök och badrum???

    Vilken ålder är det på vännen? Hur lång tid tar det att få sin ekonomi på fötter? Har hon någon inkomst?

    Sen kastar man såklart inte ut en vän på bar backe även om man skulle ha juridisk rätt att göra det. Ifall jag vore du skulle jag ta ett allvarligt snack med henne, förklara hur ni ser på saken, och sen faktiskt hjälpa henne att hitta ett annat boende. Att t ex annonsera efter ett rum att hyra. Kanske t o m prata med hennes föräldrar om de kan hjälpa till och ta över det ansvar som du känner.

  • Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 11:50
    #26
    Anonym (Ångestfylld) skrev 2015-11-09 11:45:39 följande:

    Det är precis så vi känner. Jätte bra tips, att kolla efter ett rum att hyra (att jag inte tänkt på det). Vi är beredda att leta åt henne för att snabba på processen! 
    Jag vill gärna inte gå in på för mkt detaljer kring henne.


    Sociala medier kan vara en bra grej när man letar efter bostad. Om man är en attraktiv hyresgäst i alla fall. Som ytterligare ett tips. Hoppas verkligen att det löser sig för er alla, så att tjejen hittar en annan bostad och att ni får den där lugna starten som en ny familj.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 12:02
    #34
    sportpappa skrev 2015-11-09 11:51:08 följande:
    Det beror på vad ni avtalar om. Om ni säger att kompisen får bo på er soffa tills han kommer på fötter igen eller hittar eget så har ni ett muntligt avtal om det och blir inte av med honom på 3 månader om han framhärdar. Jag tror att det kan vara mycket svårt att få ett sånt avtal att hålla om det prövas tidigt, men om ni låter kompisen bo där några månader så har han nog rätten på sin sida.
    Gunilla1957 skrev 2015-11-09 11:55:40 följande:
    Att låta någon sova på ens soffa är väl ändå inget avtal, oavsett om jag muntligen säger "du får sova där tillsvidare". Har jag någon som sover på min soffa och jag vill att han ska ut så säger jag "besökstiden är slut". Skulle han kunna komma med att han har 3 månaders uppsägningstid då eller? ;)

    Någon som inte ens betalar hyra har väl inget att komma med i rätten.

    Om det är avtal eller inte kvittar väl nästan i ett sånt här fall? Vill ts verkligen vräka sin vän har jag enormt svårt att tro att snyltgästen som saknar egen ekonomi skulle hota med juridiken, dels saknar hon antagligen alla tänkbara resurser för att göra det, dels skulle stämningen i det delade köket och badrummet bli alldeles för dålig. Om ts slängde ut henne skulle hon troligare hitta en annan vän att kvarta hos, eller föräldrar, eller kanske t o m härbärge.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 13:20
    #51
    +1
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 13:04:11 följande:
    Nej det gör den inte :) Och jag ser att det är många som säger att sambolagen inte gäller, trodde inte vi heller, dessvärre gör den det. Men är hon inte folkbokförd hos dig är det inga konstigheter. Men sätt dig ner med henne och säg hur det är? Va tydlig och kom fram till ett visst antal månader hon har på sig att hitta nytt och skriv papper på detta som båda har kopia på. Jobbar hon?
    Vad menar du att sambolagen skulle ha för betydelse i fallet med en inneboende?  En inneboende är inte en sambo.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 13:55
    #61
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 13:37:20 följande:
    En inneboende är inte sambo, korrekt. Men hur bevisa det utan inneboendekontrakt?

    min bror hade en kille som inneboende. Han är inte gay. När han slängde ut honom blev han tokig och hotade att stjäla brorsans hund. Min bror bytte då lås, men ställde ner killens saker i förrådet som killen hade tillgång till. Killen gick till tingsrätten och i röran därefter fick vi informationen att sambolagen gällde. Min bror fick till slut rätt då det fanns flera som kunde vittna på att han hotat att stjäla hunden osv osv osv.

    Det är viktigt att ha papper på allt för att inte hamna i sånna här röror.

    Detta problem är inte ens aktuellt i ts fall, så kom istället med förslag till ts!
    Jag har kommit med förslag till ts, som för övrigt redan har en sambo. Hennes problem med inneboende är inte juridiskt, utan etiskt/moraliskt/you name it.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 9 Nov 14:02
    #64
    Lavish skrev 2015-11-09 13:57:59 följande:

    Givetvis kan ni kräva att hon flyttar, men ni kan ju inte bara slänga ut henne idag för att du fick ett hormonanfall? Hon kan väl få bo kvar tills pojkvännen åkt?


    Visserligen tycker inte jag heller att hon ska "slänga ut" sin kompis, men skulle du själv gilla att en inneboende som delade kök och badrum med dig utan att fråga bjöd in en pojkvän i en månad, som också ska dela kök och badrum med dig?? Jag tycker det är ganska magstarkt att göra så som inneboende.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 11 Nov 21:46
    Anonym (Ångestfylld) skrev 2015-11-11 16:12:29 följande:

    En uppdatering till alla nyfikna ;) 


    VI fann ett rum för henne att hyra och utan tjafs och bråka så flyttar hon innan jul :)


    Tack för er hjälp! 


    Super! Visste väl att det skulle gå att ordna.
  • Anonym (ojoj)
    Äldre 12 Nov 11:16
    Alexandra1990 skrev 2015-11-11 22:04:49 följande:

    Härligt ts :) Blir lite förvånad hur folk tänker dock... nått inlägg om att stänga av elen i hennes utrymme, neka tillträde till toa/kök....? Ts har ju varit tydlig från början med att det är en VÄN och hon inte tänker kasta ut henne på gatan osv... beter sig folk verkligen så mot vänner :-S Hade ju varit skillnad om ts skrivit att de ptatat med henne och hon vägrat och de typ är fiender... men men. Blev bara förvånad.


    Eller hur, jag med. Och sambolagen och besittningsrätt?
Svar på tråden Vår inneboende tar oss för givet