Inlägg från: SmalaSara |Visa alla inlägg
  • SmalaSara

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    Anonym (hm) skrev 2016-03-21 18:31:56 följande:
    Här finns en film som visar vad som hände:
    www.dagensmedia.se/medier/rorligt/har-attackeras-60-minutes-i-rinkeby-6533660

    Jag ser personer som attackerar ett filmteam för att de inte vill bli filmade. Korkat, men de är i gott sällskap. Justin Bieber, Kendall Jenner, Sam Worthington, Benedict Cumberbatch, Kanye West, Cameron Diaz, Sean Penn, Miley Cyrus, Chris Martin, Sienna Miller, Amy Winehouse, m.fl.  - alla har de slagit till fotografer vid ett eller annat tillfälle.
    Vad menar du egentligen? Att journalister som har en kameraman med sig bör räkna med att bli attackerade? Att det hade kunnat hända var som helst? Det har inget med området de filmar i att göra? Det är naturligt eftersom det har hänt att kändisar slår ner paparazzis?
  • SmalaSara
    Anonym (hm) skrev 2016-03-21 23:02:50 följande:
    Jag menar bara att det inte är specifikt för invandrare eller muslimer eller någon grupp att bli förbannade. Och man ser ju tydligt på filmen att de allra flesta i Rinkeby är extremt fredliga, som vilka Svenssons som helst.
    Så det är naturligt att journalister blir attackerade av våldsamma individer i ett bostadsområde i Sverige?

    Man behöver inte alls peka ut några särskilda grupper. Däremot finns det områden i Sverige som är klart mindre trygga än andra. Och det är just den fredliga majoriteten av de som bor där, som du nämner, som blir lidande. Man kan ha olika uppfattning om orsaken till detta, eller vad lösningen bör vara. Men att förneka att det finns ett problem (t.ex. Genom att hänvisa till kändisar) är inte bra på något vis.

    Här är en bra artikel i ämnet:
    kvartal.se/artiklar/vldets-nya-skepnader
  • SmalaSara
    Anonym (hm) skrev 2016-03-21 23:32:00 följande:
    Peka gärna på var jag säger att någonting över huvud taget är "naturligt". Jag har inte heller förnekat något problem, däremot kan jag med största säkerhet säga att du och jag inte skulle göra samma beskrivning eller analys av problemet.
    Ok. Men vad syftar jämförelsen med kändisar till då?
  • SmalaSara
    Anonym (hm) skrev 2016-03-21 23:50:19 följande:
    Det borde framgå av inlägg #44. Och om det inte gör det, vet jag faktiskt inte hur jag ska besvara frågan på ett sätt som du förstår.
    Du menar att fler än just dessa personer kan bli förbannade och slå ned journalister.

    Ja, det har du skrivit. Men vad har det med saken att göra om det inte är så att du vill hävda att beteendet är normalt/vanligt/ej uppseendeväckande/ ej ett utslag av en högre våldsutsatthet i området?

    Frågan är inte om folk kan bli förbannade utan huruvida händelsen på något vis är typisk för området eller inte. Menar du att den inte är det? Borde du inte jämföra med liknande händelser på andra ställen i Sverige i så fall?
  • SmalaSara
    KillBill skrev 2016-03-22 12:22:40 följande:
    När du hävdar att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken så jämför du invandrare (som oftare har låg utbildning, oftare är arbetslösa, oftare bor i socialt utsatta områden) med en genomsnittlig svensk. Skulle du jämföra brottsligheten mellan invandrare och svenskar med låg utbildning, som är arbetslösa, som bor i socialt utsatta områden så är skillnaden i brottslighet liten.

    Våldtäkt är ett relativt ovanligt brott (det anmäls ca 6000 brott per år) den överrepresentation som är uppmätt bland invandrare innebär statistiskt sett att av 1000 invandrare
    så är det färre än 1 invandrare som årligen kommer att anmälas för våldtäkt. Motsvarade siffra bland svenskar är något lägre men som sagt de allra flesta invandrare och svenskar gör sig aldrig skyldig till våldtäkt. Tittar du på statistiken så ser du också att de anmälda våldtäkterna minskade med 12% fjol trots att många flyktingar kom till vårt land. Denna utveckling har fortsatt under januari och februari i år.

    www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/nyheter/2016-01-14-anmalda-brott-2015---preliminar-statistik.html

    PS. De flesta våldtäkter anmäls aldrig och begås av någon som offret är bekant med. (På varje anmäld våldtäkt räknar man med att det sker 6 våldtäkter som aldrig anmäls) Här finns det inget som pekar på att invandrare skulle vara överrepresenterade.
    Frågan är väl hur vi ska kunna diskutera just överrepresentationen (om vi ens ska det). Man har ju tagit bort den jämförande statistiken sen många år.

    Men när det gäller din referens till socioekonomiska förutsättningar så är det visserligen en viktig aspekt; men när man diskuterar utanförskapsområden så är ju denna socioekonomiska utsattheten en del av problemet. Överrepresentationen blir inte "okej" bara för att den beror på en utveckling av segregerade områden. Oftast när man tar upp detta problem så vill man göra något åt situationen i dessa områden. Frågan är väl vad.

    Det finns väl aldrig några enkla lösningar på komplexa samhällsproblem. Inte enkla orsaker heller. Men man måste fråga sig hur det blivit så här. Och vad man kan göra år det.
  • SmalaSara
    Velouria skrev 2016-03-22 10:20:14 följande:
    Ja.

    Du måste ju någon tanke inom dig själv om hur man kan hantera detta. Eller? För när man belyser problem så föreställer man sig också hur problemen bemöts.
    Integrerbart DNA
    En mycket bra fråga. Särskilt med tanke på att politikerna varit medvetna om problemet länge men inte lyckats göra något åt det.

    Har du själv några förslag?
Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?