Inlägg från: Anonym (:)-(--€:::) |Visa alla inlägg
  • Anonym (:)-(--€:::)

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    Tom Araya skrev 2016-03-24 09:02:08 följande:
    Migrationsverket backar om asylboenden

    www.svd.se/migrationsverket-backar-om-asylboenden/om/svenskt-flyktingmottagande
    Kan nog vara klokt att separera grupper som har haft en lång tradition av konflikter för att öka säkerheten. Det sker ju inget magiskt när en person anländer till Sverige och det går inte att med tillräcklig emfas understryka hur viktigt det är att skapa trygga förhållanden för - i första hand - barn och barnfamiljer. 

    Något bra sätt att åstadkomma integration är det dock knappast. Men det tror jag inte längre (att någon ens tror) är möjligt för så stora grupper som det handlar om. Snarare får vi sträva efter att skapa den bästa möjliga situationen som realistiskt kan uppnås.  
  • Anonym (:)-(--€:::)
    KillBill skrev 2016-05-04 08:01:05 följande:
    I första träffen refereras till forskning som pekar på att invandringen är lönsam och om du vandrar i listan kommer du finna andra rapporter som visar på att den svenska invandringen är lönsam.

    Om du följt vad jag skriver så vet du att min uppfattning i frågan är att invandring på kort sikt kostar pengar men att den svenska invandringen på längre sikt inte är någon (större) ekonomisk belastning för samhället. Sverige tar inte heller emot flyktingar för att stärka statskassan utan för att hjälpa människor på flykt från krig och förföljelse så ekonomin kring invandringen är sekundär så länge som svenska statens finanser är stabila.

    Om du gör en historisk tillbakablick så ser du att sverige under de senaste 25 åren har tagit emot mer än 1 miljon invandrare samtidigt som vi har halverat vår statsskuld och vandrat uppåt i ligan över länder med högst välstånd på jorden. Sverige har idag ett av Europas mest stabila statsräkenskaper. Tror du att detta skulle vara möjligt om invandringen var förknippad med enorma kostnader för samhället? Det tror inte jag och därför så tror jag att Timothy Hatton har helt rätt när han säger att många grovt överskattar invandringens negativa effekter på samhällsekonomin.

    min uppfattning i frågan är att invandring på kort sikt kostar pengar men att den svenska invandringen på längre sikt inte är någon (större) ekonomisk belastning för samhället

    Tror du att det beror på att de som invandrar får jobb eller på att de faller utanför systemet och varken arbetar eller får bidrag?

    Sverige tar inte heller emot flyktingar för att stärka statskassan utan för att hjälpa människor på flykt från krig och förföljelse så ekonomin kring invandringen är sekundär så länge som svenska statens finanser är stabila.

    Med hänsyn till att en hel del människor på flykt faktiskt har passerat en rad andra säkra länder, verkar det faktiskt som att Sverige tar emot flyktingar på andra grunder än att hjälpa människor på flykt från krig och förföljelse. Antagligen sker detta genom en kombination av naivitet, oförmåga att skapa ett säkert system för asylmottagande samt en, många gånger missriktad, vilja att låta människor få del av en bättre välfärd/säkrare tillvaro här än vad andra länder kan erbjuda (dvs. vi ser hellre att människor får en tillflykt här än i Ungern eller Polen eftersom vi inte tycker om hur dessa länder behandlar dem).

    Kan tillägga att jag inte själv har något emot att Sverige tar emot många flyktingar, men det borde ha skett på ett ordnat sätt, t.ex. genom ökade bistånd, konkret hjälp på plats samt kraftigt ökat mottagande av kvotflyktingar där vi kunde ha fokuserat på barnfamiljer istället för ensamkommande män. Nu är denna möjlighet dock passerad sedan länge.

    Tror du att detta skulle vara möjligt om invandringen var förknippad med enorma kostnader för samhället? 

    Jag kapar den frågan. Jag tror visserligen inte tror att nettokostnaden för samhället är så stor som vissa hävdar. Jag tror också att invandring kan ge stora fördelar. Men jag tror inte att detta sker automatiskt och jag tror det finns en otroligt stor latent kostnad för landsbygdskommuner som tillgodoser och snart ska tillgodose ett mycket stort antal flyktingars rätt till en skälig levnadsstandard (och andra former av välfärd). Huruvida denna kostnad även kommer att realiseras beror nog mycket på svaret på den första frågan ovan (dock har jag inga större förhoppningar om att den mängd arbetstillfällen som behövs kommer att skapas på landsbygden).  
  • Anonym (:)-(--€:::)

    Har man passerat ett säkert Eu-land innan man kommer hit säger dublinförordningen att det är detta land som är ansvarigt för asylprövningen. Men du menade kanske dem som inte förstått att dublinförordningen inte har fungerat på länge?

    Det är dock detsamma som jag skrev, nämligen att sverige inte tar emot flyktingar för att skydda dem från krig, utan på grund av vår oförmåga att skapa ett bra system för asylmottagandet (bland annat).

  • Anonym (:)-(--€:::)
    KillBill skrev 2016-05-04 16:59:26 följande:
    Nedan följer en förenklad beskrivning av vad som gäller:

    När en flykting söker asyl i ett land är det landet skyldig att pröva ansökan. Om asylprövningen kommer fram till att flyktingen har eller borde ha sökt asyl i ett annat land så kan flyktingen komma att flyttas till dit. Det finns emellertid undantag i regelverket och under vissa omständigheter kan flyktingen fortsätta asylprocessen i det nya landet trots att flyktingen har eller borde ha sökt asyl i ett tidigare land. Detta innebär att inget land kan avvisa en asylansökan utan prövning (om landet följer FNs och EUs regelverk).
    He he, behövde du en enklare förklaring än min? Flört
  • Anonym (:)-(--€:::)

    Vet inte hur tråden plötsligt kom att handla om skatter, men som någon sa innebär ju skatter på lön inte nödvändigtvis högre skatteintäkter. Och skatt på varor (som moderaterna förespråkar) slår direkt mot samhällets fattigaste. Kanske vill man försämra förutsättningarna för svensk handel? Vad tycker ni högermänniskor om det?

    Skatt bör tas ut på förmögenhet och arv (särskilt arv) och ränteavdraget (alltså mot andra inkomstslag än kapital) avskaffas genast. Med samma logik som att högre löneskatter inte leder till högre skatteintäkter kommer avskaffat ränteavdrag minska belåningen.

    Och högre arvskatter innebär att färre dör ;)

    Så till trådens ämne. Reinfeldt borde ha föreslagit att ett jobbskatteavdrag borde ha tagits bort för att finansiera flyktingmottagandet. Då hade vi fått kvitto på vilka som verkligen hade flr avsikt att öppna sina hjärtan (och blrs!). Jag hade varit en av dem, även om jag ansåg att flyktingpolitiken var totalt vansinnig.

  • Anonym (:)-(--€:::)
    Tom Araya skrev 2017-05-17 14:18:53 följande:

    Varför ska det vara skatt på arv, det tvingar ju folk att sälja det de ärver för att ha råd att betala skatten, istället för att själva nyttja det, exempelvis en bostad?!

    Mer orättfärdig skatt har jag svårt att se.


    Sätter fart på ekonomin. Att människor inte föds med samma grundförutsättningar är mer orättfärdigt.
  • Anonym (:)-(--€:::)

    [quote=77684055][quote-nick]Tom Araya skrev 2017-05-17 18:40:05 följande:[/quote-nick].Nu talade jag om skatt, inte andra grundförutsättningar som ändå inte kan göras något åt genom skatter eller från politiskt håll överhuvudtaget.

    Det verkar finnas någon tanke om att det bara är rika människor eller inom rika familjer som något av värde kan ärvas och därför rättfärdigar vänstern inför sig själva skatter som exempelvis arvsskatt. Detta är såklart helt felaktigt.[/

    Det första är naturligtvis det felaktiga. Naturligtvis har samhällets styrmedel effekt på medborgarnas beteenden.

    Det andra är också ett felslut, tyvärr. Det är inte den skattskyldiges förmögenhet som beskattas genom arvsskatt.

    Det är just sådana argument, helt utan hänsyn till hur det drabbar människor som jag har väldigt svårt för

    Förklara vad du menar.

  • Anonym (:)-(--€:::)
    Tom Araya skrev 2017-05-19 22:10:32 följande:

    Alltså, grundförutsättningar man föds med omfattar ju mer än föräldrarnas eller släktens ekonomi. Om någon föds med en funktionsnedsättning så är det ju inget man kan rätta till genom skatt.Såklart det är den skattskyldiges förmögenhet som beskattas (hur tänkte du annars?) och det är här man resonerar fel, för ärvd egendom kan vara fast och den som ärver har inga pengar att skatta för det arvet, så det är bara att sälja. Fattiga människor kan inte behålla något de ärver med arvsskatt, kanske den bostad de bor i.


    Felslutet beträffande skatten är att det är den dödes kvarlåtenskap som beskattas. Avstår arvingarna från den har de ingen skyldig att betala skatt. Det invänder du knappas mot.

    Förstår inte vad du menar med funktionsnedsatta, men vad är din uppfattning om ett system där miljardärens förmögenhet beskattas vid dennes död, och resurserna används i särskolan (eller för att främja något annat ändamål där det inte spelar roll för ens framtidsförutsättningar om man tillhör en förmögen släkt)?
  • Anonym (:)-(--€:::)
    Tom Araya skrev 2017-05-17 18:40:05 följande:

    Det är just sådana argument, helt utan hänsyn till hur det drabbar människor som jag har väldigt svårt för.Nu talade jag om skatt, inte andra grundförutsättningar som ändå inte kan göras något åt genom skatter eller från politiskt håll överhuvudtaget.

    Det verkar finnas någon tanke om att det bara är rika människor eller inom rika familjer som något av värde kan ärvas och därför rättfärdigar vänstern inför sig själva skatter som exempelvis arvsskatt. Detta är såklart helt felaktigt.


    Arvet är en grundförutsättning i feodalsamhället och för aristokratin. Den kapitalistiska rörelsen var en reaktion på det systemet för det var ett ineffektivt sätt att fördela samhällets resurser. Man kan tillhöra den yttersta högerkanten och ändå vara emot resursfördelning genom arv. Vari ligger rättfärdigheten i att vissa ska födas in i ett privilegium?
  • Anonym (:)-(--€:::)
    nattuw skrev 2017-05-20 20:31:36 följande:

    Så hur många gånger tycker du att samma pengar skall beskattas?

    Först som inkomst, sen som förmögenhet, sen som arv och dessutom moms på allt man köper.


    Om vi talar om just arv, tas den ut ur kvarlåtenskapen efter någon som dött. Och vill arvingarna inte betala skatt, så avstår de från arvet (tror det besvarar din fråga).

    Samt: Bättre med en hög arvsskatt, så överförs pengarna under livstiden, gåvoskatt tycker jag inte är bra för det hindrar omsättningen.

    Strävan att skaffa Förmögenhet kan vara en bra drivkraft, men jag anser att förmögenhet ändå bör beskattas. I vart fall högre än moms, som slår direkt mot de fattigaste.
Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?