Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    Sveriges Radio rapporterar om ett nytt missbruk av det svenska asylsystemet:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6859551

    Det gäller den visumfrihet för georgier som EU beslutade om förra året. Resultatet är att ett antal georgier nu åkt till bl.a. Sverige och lämnat in uppenbart ogrundade asylansökningar. Dessa ärenden måste ändå hanteras och den genomsnittliga handläggningstiden för dem var 71 dagar enligt artikeln.

    Förra året blev det som väntat avslag på samtliga asylansökningar från georgier.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2018-04-18 07:25:08 följande:
    Invandring kostar självklart pengar.
    Självklart med Stefan Löfvens politik möjligtvis. Han prioriterar ju arbetslöshetsinvandring och så vill han att en del vuxna med avvisningsbeslut ska gå ett par år i gymnasiet innan de skickas hem.

    Här finns stort utrymme för förbättringar och man kan, och bör, ha som utgångspunkt att invandring inte ska vara någon kostnad för samhället.
  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-eso-rapport-flyktinginvandring-en-kostnad-for-sverige

    Under torsdagen presenteras en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som studerat sysselsättningsnivån hos flyktingar mellan 1983 och 2015. Studien visar bland annat att integrationen av flyktingar gradvis försämrats under perioden, och att en genomsnittlig flykting utgör en kostnad på 74 000 kronor per år för de offentliga finanserna.

    Rapporten är skriven av Joakim Ruist vid ESO, en självständig kommitté under Finansdepartementet med uppdrag att ge underlag för samhällsekonomiska och finanspolitiska beslut.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2018-05-31 21:59:25 följande:
    Jag gillar Ruist.  Siffran är nog inte heller långt ifrån hans tidigare uträkningar. Det var intressant att lyssna på debatten i SVT där Ruist slog fast att även svenskfödda kan bli en nettokostnad för samhället. Det gäller svenskfödda som under hela sitt liv jobbar i ett låglöneyrke eller som är arbetslös i perioder.  Det är således framförallt låga (skatte) intäkter och inte höga kostnader som avgör om du och jag eller flyktingen kommer blir en kostnad eller intäkt för samhället. 
    Intressant intervju... som jag nu transkriberat:

    *Inslag med Sandro Scocco (S)*

    SVT: Ja, Joakim Ruist, vad säger du om den kritiken?

    JR: Jag förstår inte att det skulle ha funnits någon kritik i det han sa där.

    SVT: Det han menar är ju att en svenskfödd som kör taxi eller jobbar i restaurang eller andra lågavlönade yrken då betalar mindre skatt och alltså också är en minuspost för svenska staten.

    JR: Ja?

    SVT: Så varför behöver man då utreda just flyktingar?

    JR: För att det är en politisk fråga hur stor flyktinginvandringen ska vara. Det är inte en politisk fråga om vi ska ha få eller många taxichaufförer i Sverige.

    SVT: Nej just det, men frågan är väl... det är inte att de är flyktingar som gör att de är en minuspost utan att de jobbar i låglöneyrken.

    JR: Ja, eller kanske inte jobbar alls i stor utsträckning. Visst är det så.

    SVT: Sen finns det ju andra som menar att det finns en samhällsekonomisk vinst med flyktingar och med invandringen, att de jobbar i branscher som har svårt att få tag på arbetskraft. Har du tagit hänsyn till det eller hur ser man på det?

    JR: ?

    SVT: Att det finns en samhällsekonomisk vinst med invandringen.

    JR: Jag tror att det är svårt att säga att det finns en samhällsekonomisk vinst med flyktinginvandringen. Det betyder inte att vi inte ska ha en flyktinginvandring för vi har den inte av ekonomiska skäl utan vi har den av humanitära skäl och så medför den en ekonomisk kostnad.

    SVT: Men är det en parameter som du har med i ditt underlag när du kommer fram till att flyktinginvandringen är en kostnad?

    JR: Nej, jag tittar på den offentligfinansiella omfördelningen till flyktingpopulationen. Jag tittar inte på i vilken utsträckning de jobbar i nåt som är bristyrken eller så, nej.

    SVT: Det här är ju en het fråga nu i valrörelsen. Tror du att den kommer användas i valrörelsen den här rapporten?

    JR: Det tror jag kanske inte så mycket. Jag vet inte vad mer jag ska säga om det.

    SVT: Jag bara undrar om det är sånt som du har liksom tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sån här rapport som ju förmodligen kommer bli kontroversiell?

    JR: Det... Jag vet inte om jag... Ska jag tänka på... hur den kan komma att användas i valrörelsen?

    SVT: Det är inte din uppgift helt enkelt?

    JR: Om det finns en fråga där människor efterfrågar kunskap och jag levererar kunskap så tror jag att jag gör nånting bra. Om sen vissa vill använda det som slagträ för det ena eller det andra... jag tror att nettoeffekten av att försöka komma med kunskap i frågor som debatteras är en bra sak.


  • K Markatta

    Ulf Kristersson har den senaste tiden varit konstruktiv och räckt ut handen till Löfven för att försöka nå en bred uppgörelse om en bättre invandringspolitik. Hittills har Löfven varit kallsinnig och muttrat något om att ha vill se gemensamma EU-regler först. Nu kan sådana vara på väg:

    omni.se/italien-och-frankrike-vill-ha-flyktingcentrum-i-afrika/a/8wkmdA

    Italien och Frankrike vill ha flyktingcentrum i Afrika

    Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte vill att Europa bygger upp flyktingcentrum i afrikanska länder där migranter kan ansöka om asyl, rapporterar AFP. Förslaget får stöd av Frankrikes Emmanuel Macron som också vill se omfattande reformer i EU:s flyktingregler för att lätta på trycket för bland annat Italien.

  • K Markatta

    Sådär ja, då är EU på gång med en gemensam invandringspolitik precis som regeringen efterlyst:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6997648

    I Innsbruck i Österrike pågår just nu ett EU-toppmöte med unionens migrationsministrar. Det är knappt två veckor sedan förra toppmötet som slutade i en mindre överenskommelse om mottagningscentrum utanför EU.

    - När ministrarna kom hit i morse så var budskapet unisont, att EU måste stänga sina gränser. Vi hörde Italiens inrikesministerier som upprepade att Italien kommer att stänga italienska hamnar för europeiska räddningsfartyg om inte EU agerar, säger Ekots Susanne Palme, som är på plats i Innsbruck, och fortsätter:

    - Det man nu sitter och diskuterar är bland annat att de migranter som räddas i Medelhavet ska föras till mottagningscenter i Nordafrika. Man söker alltså externt samarbete med länder utanför EU.

  • K Markatta

    Rolls Royce-sossen Jan Emanuel, som annars mest är känd för att ha gjort sig en förmögenhet genom s.k. vinster i välfärden, verkar nu har blivit sverigedemokrat:

    www.expressen.se/debatt/-alla-dessa-man-hur-tanker-var-feministiska-regering/

    Alla dessa män - hur tänker vår feministiska regering?

    På mina boenden för "ensamkommande flyktingbarn" har jag med egna ögon bevittnat den kultur som uppstår när nio av tio är av manligt kön. Kvinnorna är de stora förlorarna med dagens antifeministiska migrationspolitik, skriver Jan Emanuel Johansson.

Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?