Inlägg från: nattuv |Visa alla inlägg
  • nattuv

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Dorian Ertymexx skrev 2016-03-28 19:47:07 följande:
    Fast igen då - att anlita tolkar är en del av välfärden.
    Nej, tolkar har inget med välfärden att göra utan det handlar om rättssäkerhet. Det finns inget samband mellan rättssäkerhet och välfärd. En nattväktarstat kan mycket väl vara rättssäkert men den saknar välfärd.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-03-29 10:48:04 följande:
    Nej, en nattväktarstat kan inte vara rättssäkert.
    Hur tänkte du där? Kan du utveckla vad du menar?
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-04-04 08:02:09 följande:
    Kombinationen av att Sveriges statsbudget är i balans (vi slipper låna) i kombination med att BNP ökar relativt mycket under året gör att den svenska statsskulden i relation till BNP minskat vilket är mycket positivt för landet.
    SVT Aktuellt 2016-04-04 finansministern intervjuas och flaggar för lån, skattehöjningar och besparingar. Vilket gör att den balanserade budgeten framstår som obalanserad. Och det kommer som sagt att lånas.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-04-05 07:46:50 följande:
    Jag vill också påpeka att besparingar och skattehöjningar är vanliga verktyg att använda för att balansera en statsbudget.
    Du skrev att vi slipper låna. Finansministern hade en annan uppfattning.
    KillBill skrev 2016-04-05 07:46:50 följande:
    Sveriges statsskuld är emellertid jämfört med de flesta länder mycket låg och det är därför ganska oproblematiskt att Sverige ökar statsskulden.
    Att många andra länder har större statsskulder är ett skräpargument. Det intressanta är Sveriges ekonom och vilka utrymmen som Sverige har för att låna utan att riskera några negativa efterverkningar. Inte hur andra länders skulder ser ut.
    KillBill skrev 2016-04-05 07:46:50 följande:
    Det är också så att den rödgröna regeringen har lånat mindre pengar än den förra regeringen. År 2013 lånade Sverige 130 miljarder, år 2014 lånade Sverige 72 miljarder, år 2015 lånade Sverige 32 miljarder och just nu (om man bortser från satsningar/effekter från regeringens vårbudget) så visar statsfinanserna ett överskott.
    Pajkastning om vilka som lånar mest är också skräpargument. Särskilt om man samtidigt påstår att lån inte är några problem eftersom andra har större lån. Det går dessutom inte bortse från utgifter och finansieringar av dessa utgifter bara för att det ser bättre ut.

    Om vi skall bortse från försöken att skaka fram pengar till en viss satsning (t.ex. välfärd) så kan vi lika gärna styrka andra kostnader (som t.ex. biståndet) för att kunna visa ännu bättre siffror.
  • nattuv
    KillBill skrev 2016-04-05 21:28:35 följande:
    Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst stadsskuld. Sverige är ett land med god ekonomi och ett land med stark ekonomisk tillväxt. Vad menar du är problemet med att Sverige lånar pengar?
    Du hänvisar till att Sveriges ekonomi är stark. Bra så. Men om vi är tvungna att låna när ekonomin är stark vad kommer då att hända vid nästa dip? Det låneutrymme vi då skulle behöva kommer till viss del att vara borta på grund av de lån som togs redan när ekonomin var stark.
  • nattuv
    Världsmedborgare skrev 2016-04-14 16:28:51 följande:
    Precis, lån i sig är inget av ondo, det finns många som "lånar" till sina vinster, men då säger man förstås inte lån, utan att man investerar.
    Fast nu handlar det inte om lån till investeringar utan om lån till konsumtion.
  • nattuv
    Världsmedborgare skrev 2016-04-15 12:27:04 följande:
    Det är nödvändiga utgifter, och konsumtion ledar till vinster och ökad omsättning för någon, troligen även ett antal nya arbetstillfällen (minskat bidragsberoende), vilket i sin tur betyder ökade skatteintäkter för oss/staten.

    Pengar som delas ut av oss/staten försvinner ju inte ut i tomma intet, så det är meningslöst att ensidigt tala om kostnader för oss/staten...
    Sån´t kan politiker få hållas med när dom vill gnälla, men vi andra bör se till att sätta in det i en helhet, och inte låta dessa politiker pådyvla oss sina "sanningar". 
    Det är inte nödvändiga utgifter utan valda utgifter och att enskilda näringsidkare kan sko sig samt att en del av pengarna kommer tillbaka via skatter gör inte det hela till en bättre affär för staten.
  • nattuv
    Världsmedborgare skrev 2016-04-16 10:01:31 följande:
    Märklig tolkning, finns det utgifter så måste dom betalas, och "sko sig" är ännu dummare sagt, alla företagare vill tjäna pengar, det är liksom hela vitsen med att driva företag.
    Det finns inga märkligheter i mitt inlägg bortsett från att det inte stödjer din begränsade syn på omvärlden. Och det är knappast någon minoritet som inte tycker om att deras skattepengar går rätt ner i fickorna på privata entreprenörer utan att de (skattebetalarna) får något substantiellt tillbaka.
    Världsmedborgare skrev 2016-04-16 10:01:31 följande:
    Däremot skulle jag vilja se mer kunskap hos det svenska folket om hur Sverige fungerar.
    Nu är det väldigt få som ens vet att hålla isär kommunal och landsting från det statliga när det gäller ekonomi.
    Jo lite mer kunskap hade nog inte skadat. Det verkar vara många som tror att statens pengar kommer ur ett ymnighetshorn.
  • nattuv
    Världsmedborgare skrev 2016-05-04 14:13:36 följande:
    Ja jag vet, men ingen behöver väl normalt gissa på behovet av antal för/grundskoleplatser.
    Du kan aldrig vara säker på hur barnfamiljernas flyttmönster kommer att se ut och därför kan du inte heller med säkerhet säga hur många för/grundskoleplatser som kommer att behövas på en viss plats.

    Eller för den delen hur många vårdplatser för äldre som kommer att behövas. Fast just den delen har de väl löst genom att lägga ner alla vårdplatser.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-08-15 16:03:26 följande:
    Då vet du förstås att det inom statistik är viktigt att veta att saker förändras. Till exempel förändrades lagstiftningen kring sexualbrott för ca tio år sedan, och brottet våldtäkt utökades rätt rejällt, vilket givetvis påverkar hur många sexbrott som anmäls som sexbrott. Bara för att ta ett exempel. Om man duckar för sådant så plockar man i högsta grad körsbär, ja.
    Så hur har lagstiftningen runt bilbränder förändrats och hur har det påverkat statistiken?
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna