Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Anton Chigurh skrev 2016-04-04 08:08:11 följande:


    Du har säkert rätt, Bill. Jag gick bara in på Riksgäldens hemsida och sökte på statsskuld, och fick fram diagrammet enligt min postade bild.

    Enligt Riksgäldens prognos (som Bill länkade till) ökar statsskulden med 19 miljarder i år och ytterligare 22 miljarder nästa år.
  • K Markatta

    Den offentliga sektorns samlade finanser, som enligt överskottsmålet ska uppgå till 1 procent av BNP över en konjunkturcykel, ser också ljusare ut än tidigare. Men de bedöms fortsätta visa minus fram till 2019. Underskottet i de offentliga finanserna uppgår i år och nästa år till 0,3 respektive 0,7 procent av BNP, enligt ESV:s prognos.

    "Det är i kommunsektorn och ålderspensionssystemet som sparande försämras medan det stärks i staten", skriver ESV.

  • K Markatta
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-09 16:36:21 följande:
    Jag noterar att skadegörelse (inklusive mordbrand, nota bene) ökat med 103%. Den absolut största ökningen, utan motstycke. Många tilltänkta flyktingförläggningar som det tuttades eld på, vill jag minnas. :-/
    Det är dock inte mordbrand som står för ökningen i den kategorin. Antalet anmälda mordbränder per 100.000 invånare har tvärtom minskat för samma period.



  • K Markatta
    Mest påökt redan i år behöver Migrationsverket. Myndigheten beskriver i sitt budgetunderlag situationen som fortsatt mycket pressad, även om tillströmningen av nya flyktingar har sjunkit markant. Cirka 180.000 är inskrivna i Migrationsverkets system, varav 150.000 väntar på besked. Eftersom alla prognoser spräcktes efter att regeringen lagt sin budget i höstas behöver myndigheten nästan 30 miljarder kronor mer redan i vårändringsbudgeten för 2016.


    Att myndigheten anser sig behöva alla dessa miljarder borde dock inte nödvändigtvis betyda att de faktiskt får det. De kan ju försöka sig på att spara, precis som man gör på andra ställen när man inte klarar av att hålla sig inom budgeten.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-04-26 00:38:47 följande:
    Historisk så har jag för mig att mer än hälften av alla flyktingar som får avslag på en asylansökan återvänder hem frivilligt.
    Flyktingar brukar inte få avslag på sin asylansökan. Det är företrädesvis personer som inte bedöms vara flyktingar som får avslag.
  • K Markatta

    Sverige har nu lägre tillväxt än euroområdet, där bl.a. Grekland ingår, skriver SvD som i sin tur hänvisar till Eurostat:

    www.svd.se/bnp-stiger-i-euroomradet/i/senaste

    Euroområdets BNP steg 0,6 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt Eurostats definitiva beräkning av utfallet. Jämfört med motsvarande kvartal 2015 ökade BNP med 1,7 procent.

    Sverige hade en BNP-tillväxt på 0,5 procent.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-06-07 11:59:24 följande:
    Du kan inte bara utgå från tillväxten du både också beakta den nivå som tillväxten baserar sig på. Det är ganska naturligt att Sverige som under drygt ett år har haft en tillväxt på över 4% planar ut medan länder som har haft en låg tillväxt ökar mer.
    Ja, efter högkonjunktur följer lågkonjunktur. Det är naturligt.
  • K Markatta

    Man kan väl också titta lite närmare på vad som döljer sig bakom "urstark ekonomi":

    "Under 2016 pumpas Sveriges tillväxt upp av den största expansionen för offentlig konsumtion på 20 år, driven av flyktingrelaterade utgifter, liksom fortsatt spendersamma hushåll."

    Hurra!!

Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna