CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2015-12-22 08:54:16 följande:
Det är för att filmjölk inte innehåller alkohol, eller rättare sagt så innehåller inte filmjölk mer än några promilles alkohol, max.
Varifrån folk har fått att filmjölk skulle innehålla 0,5 % alkohol per volym vet jag inte men jag ställer mig mycket tveksam till det tills en vettig källa presenteras.
Det man i allmänhet tänker på är följande, fermentering av socker:
C6H12O6 ? 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Fetstilt är etanol. Men det är extremt små mängder det handlar om.
Se även ett svar från Arla
www.alltforforaldrar.se/forumarchive/forums/viewArticles/12/2514634 :
"Hej och tack för e-mail!
Det är både sant och falskt.
Den enda syrade produkt som innehåller någon alkohol är
filmjölken Kefir. Kefir består av olika mjölksyrabakterier + en
jästsvamp, som ger den specifika Kefirsmaken. Jästsvampen
bildar en jäsning och vid jäsning bildas en liten mängd alkohol.
Om du dricker en burk lättöl får du en mindre mängd alkohol i
blodet. Samma promillehalt får du om du i ett enda svep dricker
7 liter Kefir.
Inga andra syrade produkter har antydan till alkohol.
Hoppas att du fått svar på din fråga!
Ha en skön sommar!
Med vänliga hälsning Tuulikki Gustafsson Arla Forum"
An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
Ja och systembolagets alkoholfria 0,5% innehåller inte 0,5% utan mkt mindre än så men dom sätter det på etiketten för att folk ändå ska få en förvarning att det kan finnas en förnimmelse av alkohol. Samma sak som "kan innehålla spår av nötter" varningar.