• cattus

    Nybörjarvegetariskt?

    Har efter min mammas bypass-operation insett att mera vegetarisk kost inte vore fel.
    Har läst lite om grundval av grönsaker men är inte speciellt förtjust i bönor, spenat, och linser tex.
    Tycker ofta när jag försökt att maten smakar "platt" och lite och är torr... 
    Fullkornsprodukter är ok, rotfrukter ok, majs, ärtor och tomat i originalformat är ok, men inte ihopmosade/mixade till röror. 
    Vill ha lite "sås" och smak. Vad funkar, hur? tål inte chili så jag kan inte dölja grönsakerna i det.

  • Svar på tråden Nybörjarvegetariskt?
  • cattus

    Om man wokar och vill göra egen sås till (eftersom allt man köper innehåller chili, och massor av konstgjorda ämnen) vad gör man den av?

  • cattus

    Har hunnit testa lite olika rätter där jag bytt ut kött eller stora delar av köttet mot grönsaker.
    Sojabönorna är helt ok tycker jag att blanda med annan sallad, slinker liksom ned med det andra.

    Grönsakssoppor gillar jag så där är det lättare att variera och smaksätta även att laga med kött/kyckling eller fisk i så att maken kan få det till, man behöver ju bara peta över det som kommer på min tallrik. Det är även lättare att minska på köttet, en kycklingfile räckte till 4 portioner soppa. Det är fanken så mycket billigare att äta vegetariskt. 

    Haricot verts funkar bra, men kikärtor var inte alls gott. Har jordärtskockor och sötpotatis kvar att testa i kylen under helgen så jag måste googla lite och se vad man kan göra av dom som låter gott. Man är ju så van att äta kött med kolhydrat som tillbehör så det känns tankemässigt så konstigt att bara ha enbart kolhydrat. Grytor och röror till tex ris eller pasta eller soppa kan nog fungera bättre i början.

    Använder väldigt ofta grädde i maten för att göra sås och redningar. Finns det något vegetariskt alternativ som ger den mjuka milda krämigheten?

  • cattus

    Jag har testat runt lite men har bara kommit fram till att jag nog helst föredrar rotsaker. Oftast blir det någon soppa eller gryta. I grytan hamnar nästan alltid kött då min man inte gärna vill ha helvegetariskt, men jag tar då bara några få bitar och delar upp i riktigt små bitar och äter sedan mest grönsakerna istället. Då får jag i mig B12 också tänker jag då jag inte så gärna dricker mjölkprodukter eller ägg längre. Vissa mål blir helt vegetariska. Skönast är faktiskt att slippa så mycket processad mat.
    En fördel med fullkornsprodukter och rotfrukter är att man håller sig mätt fruktansvärt länge. Äter 3 mål om dagen numera och sällan några mellanmål, men jag känner mig nästan aldrig hungrig. Jag äter för att det är dax, bara för att man skall...
    Syns på vågen också. -1,5 kg sedan slutet på december nu. 
    Piggare känner jag mig också, trots vintermörket. 

Svar på tråden Nybörjarvegetariskt?